Sunday, 29 July 2018

PENYAKIT KAKI,TANGAN & MULUT

Penyakit HFMD disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71). Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD. Mereka yang dijangkiti akan menunjukkan satu atau lebih tanda seperti demam, luka (ulcer) di mulut, ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki. HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung.

Bagi memastikan keberkesanan langkah-langkah kawalan dan pencegahan yang diambil, Kementerian Kesihatan Malaysia ingin mengingatkan orang ramai bahawa:
i) Langkah pencegahan terbaik adalah menjaga kebersihan diri dan persekitaran. Penularan jangkitan HFMD sangat berkait rapat dengan amalan kebersihan diri dan persekitaran di mana ia mudah berlaku di tempat sesak serta mutu kebersihan yang rendah.
ii)Ibu bapa atau penjaga perlu membawa kanak-kanak dengan gejala HFMD mendapatkan rawatan dan tidak membawa kanak-kanak tersebut ke tempat awam termasuk sekolah dan pusat jagaan kanak-kanak.
iii)
Pengurus pusat jagaan kanak-kanak perlu menjalankan aktiviti pembersihan premis dan saringan terhadap kanak-kanak di bawah jagaan mereka sepertimana yang disarankan dalam ‘Garis Panduan Pengendalian Kanak-Kanak di Taska dan Prasekolah’ serta ‘Pelan Tindakan Bersepadu Bagi Mencegah Dan Mengawal Penyakit Tangan, Kaki Dan Mulut’.


CARA CEGAH PENYAKIT KAKI,TANGAN & MULUT 

1. ELAKKAN TEMPAT AWAM

Seelok-eloknya kurangkan ke tempat awam.

Jangan membawa anak yang sakit ke tempat-tempat awam/sekolah/taska/tadika/pusat asuhan kerana boleh merebakkan jangkitan.

2. KETAHUI TANDANYA

Ibu bapa perlu melengkapkan diri dengan mengetahui tanda-tanda penyakit ini.

Dengan itu,jika ada tanda-tanda awal,ibubapa perlu dapatkan rawatan doktor secepat yang mungkin.

Ia juga dapat bantu mengurangkan menular kepada kanak-kanak lain.


3. AMALKAN LANGKAH KEBERSIHAN DENGAN TELITI

Mengamalkan kebersihan dengan mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas,selepas menukar lampin,dan selepas menyentuh/merawat lepoh dan semasa menuci najis kanak-kanak tersebut.

jemput klik link youtube hand sanitizer.


4. MENCUCI ALATAN & MAINAN


Membersihkan pada permainan anak dan lantai rumah terutama tandas.

5. CERMAT MELUPUSKAN NAJIS

Bungkus lampin pakai buang anak-anak dengan cara yang betul.

6. JANGAN BERKONGSI BARANG

Menggunakan peralatan makan dan minum yang berasingan dan tidak berkongsi barangan dengan anak-anak yang lain.

Jika perlu,bekalkan anak dengan bekas makanan asing ke sekolah.

7. SARINGAN PIHAK SEKOLAH & PUSAT JAGAAN

PENYAKIT TANGAN KAKI DAN MULUT (HFMD) MENULAR DENGAN SANGAT CEPAT!

Penyakit ini cepat menular dengan kadar hampir 100% di kalangan kanak-kanak kurang dari 10 tahun terutamanya, di premis tempat tumpuan kanak-kanak seperti di taska/tadika.
Oleh itu, pastikan anda sentiasa peka jika terdapat sebarang tanda pada anak anda.
Orang ramai boleh melaporkan kejadian kes HFMD di premis taska/tadika/sekolah ke Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat.
Jangan lupa maklumkan juga kepada pihak tadika atau pusat jagaan sekiranya anak anda terkena penyakit tersebut.

JAMINAN KAMI
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam 
  • Selamat
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan sejak lebih 50 tahun lalu dan kini masih teguh berpegang kepadanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?
Saya ialah Kaknira merupakan pengedar Shaklee yang jujur,amanah dan mementingkan kesihatan anda. Hubungi kaknira supaya dapat bantu anda dan keluarga lebih sihat. Jadual pengambilan vitamin juga akan disediakan khas kepada anda dan keluarga. Konsultasi istimewa juga akan disediakan.

PENGHANTARAN
Penghantaran melalui pos akan diatur ke Seluruh dunia samaada menggunakan khidmat Poslaju,Gdex,Citylink,Skynet dan lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN
Pembayaran boleh dibuat melalui akaun Maybank dan juga Cimb.

KAWASAN COD
Bachok,Jelawat,Kubang Kerian,Pasir Tumbuh dan Sekitar Kota Bharu. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat untuk menjadi pengedar shaklee dan menikmati bonus tunai dan lain-lain? Jom sertai team kami, #ThePrestigesGroup (TPG) yang mempunyai ahli aktif,kelas online percuma dengan masa yang fleksibal.

Jika berminat untuk pembelian atau pertanyaan boleh contact kaknira seperti detail di bawah.

No. Handphone :012-982 7229 (klik link ni untuk terus whatsapp)










Continue Reading

Wednesday, 18 July 2018

Review Pencuci Muka Youth Shaklee

Dah lama tak update kat sini. Haritu kemain kan cakap nak update sokmo. Tapi,tak terupdate lah pulak. Hahahaa.

Pencuci muka Luminous Gel Oil Cleanser Youth ni dah jadi pencuci feveret kaknira (sejak-sejak akhir ini). 

Jom kaknira kongsikan dengan korang apesal suka sangat dengan pencuci ni dan kenapa buat kaknira fallen in love gitu.




Rutin cuci muka ni boleh dikategorikan rutin yang wajib kita laksanakan. Tujuannya adalah untuk membersihkan segala kotoran yang ada dan terdedah pada kulit kita. 

Mmmm. ada ke orang tak cuci muka pakai pencuci?

Kenapa kaknira suka gile dengan pencuci ni?

1. Membersih muka secara lembut.
- pH seimbang dan tiada sabun. Jadi kulit muka terasa segar dan bersih lepas kita menggunakannya. Dia bantu bersihkan segala kotoran yang ada kat muka,kulit rasa lembut je bila kita usap.

2. Mampu membuang blackhead dan whitehead.
- Siapa hak ada masalah ni,lama-lama bila korang guna,akan dapati blackhead dan whitehead berkurang. Tang hidung tu akan licin. Woha. Seronok beb!

3. Pengganti Makeup Remover.
- Hak mana seperti kaknira yang suka mekap tapi biasa-biasa jer dan tidak tebal,pencuci ni boleh jadi sebagai makeup remover. Yahoo. Jimat duit kaknira. Takyah susah-susah nak beli makeup remover yang lain.

4. Ada Muscadine Grape Extract.
- Ehem. Bahan premium yang ada dalam Vivix. Fungsinya untuk melindungi dan membaiki sel-sel DNA,juga menghalang kerosakan kolagen dan elastin. Bila letak kat muka,best giler! Korang wajib try.

5. 100% Vegan / Tumbuhan.
- Diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan dan bebas 1500 bahan kimia berbahaya yang boleh merosakkan kulit.

6. Ada Ekstrak Alga Hijau.
- Antara kebaikan untuk kulit adalah,

  • menghalang pembiakan bakteria jerawat - bagus untuk merawat jerawat.
  • menghaluskan kulit.
  • antioksidan tinggi - melindungi kulit daripada radikal bebas.
7. Tak Memedihkan dan Mengeringkan Kulit.
- Lepas cuci muka pakai pencuci ni,kulit tak pedih dan tak kering. Rasa lembut sangat!

8. Sesuai Untuk Semua Jenis Kulit.
- Tak kisah kulit korang berminyak, kering atau kombinasi. Semua boleh pakai. Bestkan?

9. Jimat.
- Yahooo. 1 tiub ni boleh guna 7 hingga 10 bulan. Serius sangat jimat weh!

Testimoni Pengguna





Amacam? Berminat nak try tak?

Ada beberapa pilihan untuk korang. Antaranya,

1. Set Intensive & Repair

  • Luminous Gel Oil Cleanser
  • Perfecting Skin Toner
  • Age Defense Moisturizer SPF50
  • Youth Activating Serum
  • Advanced Renewel Night Cream
  • Radiance C & E
2. Set Renew & Maintain
  • Luminous Gel Oil Cleanser
  • Perfecting Skin Toner
  • Age Defense Moisturizer SPF50
  • Youth Activating Serum
  • Advanced Renewal Night Cream
3. Set Starter
  • Luminous Gel Oil Cleanser
  • Perfecting Skin Toner
  • Age Defense Moisturizer SPF50
  • Advanced Renewal Night Cream
4. Loose Item
  • Luminous Gel Oil Cleanser
  • Perfecting Skin Toner
  • Age Defense Moisturizer SPF50
  • Youth Activating Serum
  • Advanced Renewal Night Cream
  • Radiance C & E
Berapa harga skincare Youth? 

Boleh terus klik link whatsapp kaknira kat bawah. 

okay?

JAMINAN KAMI
Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam 
  • Selamat
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan sejak lebih 50 tahun lalu dan kini masih teguh berpegang kepadanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?
Saya ialah Kaknira merupakan pengedar Shaklee yang jujur,amanah dan mementingkan kesihatan anda. Hubungi kaknira supaya dapat bantu anda dan keluarga lebih sihat. Jadual pengambilan vitamin juga akan disediakan khas kepada anda dan keluarga. Konsultasi istimewa juga akan disediakan.

PENGHANTARAN
Penghantaran melalui pos akan diatur ke Seluruh dunia samaada menggunakan khidmat Poslaju,Gdex,Citylink,Skynet dan lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.

PEMBAYARAN
Pembayaran boleh dibuat melalui akaun Maybank dan juga Cimb.

KAWASAN COD
Bachok,Jelawat,Kubang Kerian,Pasir Tumbuh dan Sekitar Kota Bharu. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat untuk menjadi pengedar shaklee dan menikmati bonus tunai dan lain-lain? Jom sertai team kami, #ThePrestigesGroup (TPG) yang mempunyai ahli aktif,kelas online percuma dengan masa yang fleksibal.

Jika berminat untuk pembelian atau pertanyaan boleh contact kaknira seperti detail di bawah.

No. Handphone :012-982 7229 (klik link ni untuk terus whatsapp)



Continue Reading