Thursday, 29 December 2016

BAYI SELSEMA : Tips Untuk Menghadapinya


Bagaimana selesema terjadi?
Selesema terjadi apabila ada virus atau bakteria dan yang sewaktu dengannya, diperangkap oleh agen pertahanan pertama iaitu hidung.

Apa yang merisaukan?
Jika pertahanan pertama tidak dapat melakukan pertahanan atau benteng roboh, maka kuman tersebut mungkin boleh sampai ke rongga pernafasan lebih dalam, menyerang paru-paru.

Segera bawa ke hospital jika

Oleh itu, jika bayi anda mengalami selesema dan juga demam (tanda jangkitan kuman sedang berlaku), sila perhatikan perkara berikut:
  • Kira kadar pernafasan anak, untuk masa 1 minit, boleh dikira dengan jumlah naik turun perut yang bermaksud 1 kali pernafasan untuk setiap naik turun. Kadar pernafasan bayi adalah berbeza mengikut umur. Sekiranya pernafasan bayi melebihi normal, segera bawa ke hsopital berdekatan!
  • Bayi mengalami perubahan perangai, sebagai contoh, kebiasaan beliau akan tetap aktif tetapi sebaliknya kelihatan lesu tidak bermaya untuk kali ini. Jangan tunggu lagi,terus bawa ke hospital!
  • Bayi tidak memberi respon terhadap sekeliling, terus segera ke hospital!

Bagaimana mengurangkan selesema pada bayi dengan menggunakan apa yang ada di rumah?


1) Kunyit
Kunyit ialah sejenis tumbuhan yang mempunyai antiviral dan antibacterial property, yang pastinya,kunyit hidup atau kunyit debu, mana-mana berkesan.2)Penyedut hingus
Ramai sedia maklum terutama ibu yang beranak sulung, penyedut hingus pasti ada dalam list barang bayi untuk dibeli kan?Untuk bayi yang berumur 6 bulan, mulakan dengan pure satu jenis makanan, tidak perlu gula atau garam tambahan dikhuatiri akan membebankan buah pinggang bayi yang masih kecil. Sumber makanan yang kaya dengan Vitamin C sebagai penguat sistem pertahanan badan.Untuk anak yang sudah mampu mengunyah, chewable Vitamin C adalah yang terbaik! Yang pasti, selamat, bersih dari kimia dan tidak berbahaya kepada badan dan persekitaran.Sumber Vitamin C untuk bayi berumur kurang 6 bulan? Jangan risau, ibu boleh mengamalkan Sustained released Vitamin C ini, yang dipaten untuk dikeluarkan 100mg setiap 1 jam agar tiada pembaziran dari badan.
Selain dari meningkatkan imuniti, Vitamin C juga membantu mempercepatkan luka sembuh untuk ibu berpantang, memberikan kesihatan kulit berpanjangan dan sebagai antioksida yang mengepung radikal bebas dari badan.
Kulit juga lebih cantik dan berseri:)


 Nutriferon?
Kerana ianya semulajadi dan selamat.
Menjalani kajian selama berpuluh tahun sebelum dikeluarkan, pastinya Nutriferon juga perlu ada di rumah-rumah anda:)♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases ♡

Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah


TEMPAT COD : BACHOK & JELAWAT (caj penghantaran dikenakan jika perlu). Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia termasuk Sabah,Sarawak dan Brunei.

FB : Nira Nazri
Instagram : @anira_mustapha
No. Handphone : 019-958 2426/ 012-982 7229

0 comments: