Thursday, 29 December 2016

BAYI SELSEMA : Tips Untuk Menghadapinya


Bagaimana selesema terjadi?
Selesema terjadi apabila ada virus atau bakteria dan yang sewaktu dengannya, diperangkap oleh agen pertahanan pertama iaitu hidung.

Apa yang merisaukan?
Jika pertahanan pertama tidak dapat melakukan pertahanan atau benteng roboh, maka kuman tersebut mungkin boleh sampai ke rongga pernafasan lebih dalam, menyerang paru-paru.

Segera bawa ke hospital jika

Oleh itu, jika bayi anda mengalami selesema dan juga demam (tanda jangkitan kuman sedang berlaku), sila perhatikan perkara berikut:
  • Kira kadar pernafasan anak, untuk masa 1 minit, boleh dikira dengan jumlah naik turun perut yang bermaksud 1 kali pernafasan untuk setiap naik turun. Kadar pernafasan bayi adalah berbeza mengikut umur. Sekiranya pernafasan bayi melebihi normal, segera bawa ke hsopital berdekatan!
  • Bayi mengalami perubahan perangai, sebagai contoh, kebiasaan beliau akan tetap aktif tetapi sebaliknya kelihatan lesu tidak bermaya untuk kali ini. Jangan tunggu lagi,terus bawa ke hospital!
  • Bayi tidak memberi respon terhadap sekeliling, terus segera ke hospital!

Bagaimana mengurangkan selesema pada bayi dengan menggunakan apa yang ada di rumah?


1) Kunyit
Kunyit ialah sejenis tumbuhan yang mempunyai antiviral dan antibacterial property, yang pastinya,kunyit hidup atau kunyit debu, mana-mana berkesan.



2)Penyedut hingus
Ramai sedia maklum terutama ibu yang beranak sulung, penyedut hingus pasti ada dalam list barang bayi untuk dibeli kan?



Untuk bayi yang berumur 6 bulan, mulakan dengan pure satu jenis makanan, tidak perlu gula atau garam tambahan dikhuatiri akan membebankan buah pinggang bayi yang masih kecil. Sumber makanan yang kaya dengan Vitamin C sebagai penguat sistem pertahanan badan.



Untuk anak yang sudah mampu mengunyah, chewable Vitamin C adalah yang terbaik! Yang pasti, selamat, bersih dari kimia dan tidak berbahaya kepada badan dan persekitaran.



Sumber Vitamin C untuk bayi berumur kurang 6 bulan? Jangan risau, ibu boleh mengamalkan Sustained released Vitamin C ini, yang dipaten untuk dikeluarkan 100mg setiap 1 jam agar tiada pembaziran dari badan.
Selain dari meningkatkan imuniti, Vitamin C juga membantu mempercepatkan luka sembuh untuk ibu berpantang, memberikan kesihatan kulit berpanjangan dan sebagai antioksida yang mengepung radikal bebas dari badan.
Kulit juga lebih cantik dan berseri:)


 Nutriferon?
Kerana ianya semulajadi dan selamat.
Menjalani kajian selama berpuluh tahun sebelum dikeluarkan, pastinya Nutriferon juga perlu ada di rumah-rumah anda:)



♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases ♡

Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah


TEMPAT COD : BACHOK & JELAWAT (caj penghantaran dikenakan jika perlu). Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia termasuk Sabah,Sarawak dan Brunei.

FB : Nira Nazri
Instagram : @anira_mustapha
No. Handphone : 019-958 2426/ 012-982 7229

Sunday, 25 December 2016

SET BERPANTANG SHAKLEE


Ramai ibu2 yang tercari-cari SET BERPANTANG akan tanya kaknira mana sesuai dan yang wajib untuk mereka yang bakal atau sedang berpantang?

Sebenarnya semua ni diperlukan oleh badan dan ada keperluan dan kelebihannya masing2.

antaranya  

✔ESP untuk memberi tenaga dan pekatkan susu badan ibu. sekaligus bole turunkan berat badan semasa berpantang.

✔ B Complex untuk mengurangkan stress@meroyan semasa pantang (baby blues). 

✔ OMEGA GUARD untuk bakar lemak ibu bepantang. Bantu salurkan EPA & DHA kepada bayi melalui susu ibu (bayi akan genius) sbb dapat khasiat.

✔ LECITHIN bantu elakkan saluran susu ibu tersumbat. 

✔VITAMIN C cepat pulihkan luka dari dalam. bagus untuk baby dan ibu.

✔VITALEA multivitamin utk ibu supaya ibu tak pengsan sbb kekurangan darah selepas bersalin. Sama juga bagi energy utk ibu.

✔OSTEMATRIX kalsium utk elak sembelit masa berpantang juga kuatkan tulang gigi dan gusi ibu dan baby masa berpntang.

✔ALFALFA kecutkan rahim dengan cepat dan perbanyakkan susu badan.

semuanya ada kebaikkannya masing2.
Tapi pada mereka yang ada bajet mereka tersendiri boleh je ambil loose item. 

Depends pada keperluan dan bajet.
Tapi macam customer2 kaknira yang ambik FULL SET BERPANTANG mesti akan berpuas hatilah dengan hasilnya sebab bukan saja BERAT BADAN TURUN, tapi SUSU PEKAT DAN BANYAK, TAKDE KEJANG KAKI, TAK RASA LETIH, BADAN RASA FRESH je.

Orang kata ambik supplemen Shaklee ni, muka pun ada "NUR". berseri2 je masa pantang. hehehe...☺

Jangan risau supplemen Shaklee ni harini pregnant, terus boleh ambik. Boleh sambung sampai masa pantang juga lepas berpantang pun.

Sebab supplemen Shaklee ni 90% supplemennya boleh diambil oleh ibu hamil, berpantang, mahupun yang menyusukan baby. Alfalfa Complex je ibu hamil tak boleh consume.

Mejoriti satu Set tahan 2-6bulan pengambilan..
yang 6 bulan tu VITAMIN C shaklee...




♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases ♡

Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah


TEMPAT COD : BACHOK & JELAWAT (caj penghantaran dikenakan jika perlu). Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia termasuk Sabah,Sarawak dan Brunei.

FB : Nira Nazri
Instagram : @anira_mustapha
No. Handphone : 019-958 2426/ 012-982 7229

Thursday, 15 December 2016

Maternity Shoot



Sihat ke semua? Dah nak masuk sebulan tak update blog. Nasib belum bersawang lagi. Bukan bizi ke apa.. tapi,bercinta dengan line. Slow sangat. Nak update blog kena line laju..Baru syiok. Gituuuu.

2 minggu lepas entah angin apa yang kena,ajak anak-anak pi studio. Kekonon nak shoot time preggy. Hahaha. Anak-anak sebelum ni tak pernah buat (sebab kedai gambar ni tak wujud lagi..kalau wujud mesti dah buat).

Shoot ni dibuat tanpa suami.. Maklumlah suami kerja.. Plus dia bukan jenis suka bergambar macam Puan bini dia ni haaa..

Gambar ni di ambil masa kandungan 31 weeks. Jengggg..jengggggg.. meh tengok hasilnya.. Tapi tak cantik sangat,sebab takde mekap-mekap bagai. Kaknira calit-calit SET ENFUSELLE dan sudahkan dengan lipstick. heeehe


nampak tembam gituuu. Maklumlah dah nak masuk 8 bulan.. 

ni pulak hasil bergambar dengan anak-anak. Sebenarnya kaknira nak budak 2 orang tu jer yang bergambar..Tapi,masing-masing taknak.. Terpaksalah kaknira pun interframe..


Bagi kaknira kedai ni sangat ok. Tuan punya kedai sangat baik,friendly,photographer perempuan,staff perempuan. So,tak kekok untuk ambil gambar. Harga pun berbaloi dan sangat murah. RM 35 jer kos. Siap edit,dapat gambar saiz 8R 1 keping dan 6R 1 keping. Yang paling seronok... 10 minit jer dari rumah kaknira. Hehehe. 



Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Pengkalan Chepa, Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan Nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada Nira.

FB : Nira Nazri
Instagram : @anira_mustapha
No. Handphone : 019 958 2426
Copyright to SIHAT ITU SATU KEBAHAGIAAN
Designed by UMIESUEstudio 2016