Saturday, 22 October 2016

Punca Masalah Angin Dalam Badan dan Petua Mengatasinya


Masalah angin bagi kebanyakan individu mungkin tidak menjadi satu masalah kesihatan yang luar biasa. Gejala yang dialami oleh seseorang individu dengan individu lain mungkin sama tetapi punca sebenar mungkin berbeza. Angin kebanyakan individu berpunca daripada udara yang ditelan. Apabila seseorang yang berada dalam kedaan stress maka dia lebih kerap menelan udara tanpa disedari.

Masalah ini disebabkan proses penghancuran makanan oleh bakteria di dalam usus besar terhadap makanan yang tidak dihadam. Gas yang dihasilkan biasanya karbon dioksida,nitrogen dan adakalanya gas methana.

Tips Rawatan Menghindari Masalah Angin

1. Menukar jenis makanan

Kandungan gas yang dihasilkan daripada makanan berbeza antara seorang dengan seorang yang lain. Pesakit perlu memastikan makanan jenis khusus yang menyebabkan berlakunya masalah angin ini berdasarkan pengalaman sendiri. Dengan itu,anda harus menghindari makanan tersebut.

2. Ubat-ubatan

Ubat-ubatan seperti antasids,simethicone dan activated charcoal yang boleh didapati di farmasi-farmasi dapat membantu mengurangkan masalah angin. Selain itu,enzim penghadaman seperti laktase membantu menghadamkan karbohidrat disamping membolehkan seseorang makan makanan yang biasanya menghasilkan angin.

3. Kurangkan menelan udara

Individu yang mengalami masalah sendawa yang kronik dinasihatkan supaya kurang mengambil gula-gula getah dan gula-gula. Anda dinasihatkan untuk makan secara perlahan-lahan dan tidak bercakap banyak semasa makan. 

Hindari Makanan Yang Menghasilkan Angin

Makanan yang mengandungi gula raffinose,fruktos,laktos dan sorbitol menghasilkan banyak angin. Raffinose terdapat pada makanan seperti kacang yang mengandungi banyak gula kompleks,manakala bunga kubis,kubis brussel,asparagus,brokoli dan kubis mengandungi fruktos.

Laktos ialah gula semulajadi yang terdapat pada susu dan makanan mengandungi susu seperti keju dan aiskrim. Fruktos banyak terdapat dalam bawang,buah pear dan gandum. Ia juga banyak digunakan sebagai pemanis dalam minuman ringan dan juga jus buah-buahan.

Sorbitol diperolehi secara semulajadi daripada buah-buahan termasuk epal,pear,pic,dan prun. Ia juga banyak digunakan sebagai pemanis dalam makanan untuk diet,ula-gula dan gula getah. Kanji kebanyakannya didapati pada kentang,jagung,dan gandum dimana makanan ini dihancurkan didalam usus besar. Beras merupakan satu-satunya makanan berkanji yang tidak menghasilkan angin.

Peppermint-Ginger Plus Shaklee Penyelesai Masalah Angin

Halia adalah herbal terunggul dalam memastikan penghadaman lancar dan mempunyai aspek semulajadi yang bisa menyaman dan dapat melegakan senak perut. Pudina sebagai pelengkap kepada halian dengan berfungsi membantu dalam mengalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan membuang angin dan mengembalikan keselesaan pada perut.

Peppermint-Ginger Plus Shaklee dirumus khas dengan heba asli pudina,halia,jintan manis untuk memberikan rasa nyaman dan melegakan perut yang berangin. Bukan itu sahaja,tabletnya juga boleh ditumbuk dan dicampurkan dengan air panas untuk dijadikan minuman herba. Paling penting,produk Shaklee tentulah bebas dari sebarang unsur perasa tiruan,pemanis,pewarna atau bahan pengawet tambahan.TESTIMONI PENGGUNA ♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases ♡

Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah


TEMPAT COD : BACHOK & JELAWAT (caj penghantaran dikenakan jika perlu). Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia termasuk Sabah,Sarawak dan Brunei.

FB : Nira Nazri
Instagram : @anira_mustapha
No. Handphone : 019-958 2426/ 012-982 7229

0 comments: