Wednesday, 16 March 2016

Tips Emas

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

Tips EMAS
ilmu kewangan peribadi 📝
••••••••••••••••
🔑kita mesti ada satu simpanan yang dinamakan “simpanan untuk dilupakan” (forgotten saving). SIMPAN dan LUPA.
🔑Tak tahu berapa jumlah simpanan semasa. Tahu-tahu, tabungan dah banyak bila kita cek 2, 3 tahun akan datang! Ah… yang ini lah saya payah sikit ni.
🔑Kekadang, saya fikir nak ‘buang’ jer buku akaun tu. Ataupun nak poskan jer buku akaun bank tu balik kampung. Supaya saya tak tahu berapa jumlah semasa, dan menyulitkan untuk buat pengeluaran.
😃Melupakan Simpanan Dengan Emas
••••••••••••••••••••
🔐Jadi, dengan cara beli emas, sikit sebanyak dapat jadikan sebagai simpanan yang dilupakan.
🔐Kita akan tak tahu berapa jumlah simpanan yang ada. Yang kita tahu, berapa keping gold bar dan dinar emas yang kita ada.
🔐Dan mungkin satu hari nanti bila asyik je simpan² n tambah emas, kita pun tak tahu berapa banyak emas yang kita dah beli.
🔐Ada jer duit lebih, kita beli gold bar atau dinar, dan campak jer dalam safe deposit box 📫
🔐Bila cukup “haul zakat” nanti, baru buka dan cek balik berapa ketul emas yang kita ada untuk keluarkan zakat simpanan emas.
🔐Sejak mulakan tabiat menyimpan emas, kita akan rasa kita tak banyak duit. Dan tak terfikir nak beli itu dan ini sebab ‘tak ada’ duit dalam buku akaun bank.
🔐Kita cuma ada emas dan duit tunai yang cukup-cukup sebagai simpanan kecemasan.

pengedar bachok


Facebook : NIRA NAZRI
Instagram : https://www.instagram.com/nira_shaklee_bachok/
Email : umizanaura@rocketmail.com
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426

Post a Comment
Copyright to SIHAT ITU SATU KEBAHAGIAAN
Designed by UMIESUEstudio 2016