Thursday, 4 February 2016

Ekzema..Sakit Yang Mungkin Berulang

Assalamualaikum dan Salam Sayang 


Untuk entri kali ni saya nak share pasal ekzema.. Info ni saya dapat daripada majalah Rapi.  Seperti biasa,saya doakan setiap entri memberi manfaat buat semua pembaca saya. In Sha Allah.

Serangan Ekzema

Ekzema adalah keadaan radangpada kulit yang mempunyai ciri-ciri gatal,ruam merah,kering dan bersisik. Ia juga boleh kelihatan bengkak berair atau mempunyai gelembung air. Seseorang boleh mendapat ekzema kerana faktor genetik di mana ketrunan  pesakit yang menghidap atopi iaitu menghadapi asma,rhintis alergi dan ekzema. Kebiasaannya ekzema berlaku di bahagian muka,pelipat dan bahagian terdedah seperti kaki dan tangan. Tetapi,ada juga ekzema yang melibatkan keseluruhan muka dan kulit.

Ekzema Atopik

Kebiasaannya,ekzema atopik lebih ekrap dihadapi oleh kanak-kanak yang berumur kurang dari 5 tahun tetapi ia juga boleh terjadi kepada orang dewasa.Selain dari ekzema atopik terdapat beberapa jenis ekzema lain seperti :

1. Disvoid Eczema - Ekzema jenis ini mempunyai ciri-ciri berbentuk bujur atau bulat.

2. Seborrhoeic Eczema - Pesakit mempunyai kuping yang kering dan merah di bahagian hidung,bulu kening,telinga dan kepala.

3. Contact Dermatitis - Ekzema yang berlaku apabila kulit bersentuhan dengan bahan tertentu yang menyebabkan alahan.

4. Varicose Eczema/Stasis Eczema - Selalu berlaku dibahagian kaki pada mereka yang menghidap Varicose Veins.

Faktor

1. Alergi - Ia mungkin disebabkan oleh makanan atau produk kecantikan yang tidak boleh diterima oleh kulit. Alergi pada cuaca sejuk atau peluh juga memudahkan timbulnya ekzema.

2. Asma - Kaitan dengan asma tidak dapat dikenal pasti dengan jelas. Nmaun,penyakit asma dapat mempengaruhi penyakit ekzema.

3. Kulit Kering - Ia merupakan faktor utama penyebab penyakit ekzema. Kulit kering akibat perubahan cuaca atau keadaan psikologi seperti stress.

Tanda-Tanda Ekzema

1. Kulit akan pecah atau merekah.

2. Apabila digaru,bahagian kulit mungkin akan terkopek atau koyak.

3. Anda merasa kulit bahagian tersebut menjadi kering.

4. Rasa gatal akan menjadi lebih etruk pada waktu malam.

5. Kulit akan menjadi tebal apabila digaru.

6. Bahagian kulit tersebut akan menjadi merah,melecur dan mengandungi cecair.

Apakah Yang Disyorkan Dengan Produk Shaklee?

1. ALFAFA COMPLEX
Alfafa merupakan raja bagi segala tumbuhan dan herba. Alfafa Complex Shaklee kaya dengan kandungan klorofil yang dapat membantu masalah penyakit kulit serperti ekzema.

2. OMEGA GUARD
Omega Guard mempunyai Omega 3 yang bersifat anti inflamasi yang dapat mengawal keradangan kulit serta dapat menghaluskan kulit dan meningkatkan imuniti kulit terhadap jangkitan.

3. MEAL SHAKES &ESP
Meal Shakes dan ESP baik untuk pemulihan luka dan proses penggantian sel baru yang lebih sihat. Sel badan yang sihat memudahkan penyerapan nutrien dalam badan seterusnya memulihkan luka ekzema dengan cepat.

4. NUTRIFERON
Mereka yang mempunyai ekzema dikaitkan dengan sistem imuniti yang rendah dan abnormal untuk melawan sebarang jankitan kulit. Nutriferon sangat digalakkan bagi mereka yang mempunyai masalah imuniti badan yang rendah.

5. HERBAL BLEND MULTI-PURPOSE CREAM
Boleh di sapu pada tempat yang terdapat jangkitan ekzema. Ianya sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah ekzema dan kulit kering.

Jika anda atau sesiapa sahaja menghadapi masalah ini,jangan segan silu untuk hubungi Nira ya. Nira akan bantu menyelesaikan masalah dengan produk shaklee. 
♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases ♡Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah

Facebook : NIRA NAZRI
Instagram : https://www.instagram.com/nira_shaklee_bachok/
Email : umizanaura@rocketmail.com
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Pengkalan Chepa, Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan Nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada Nira.

0 comments: