Saturday, 16 January 2016

Rawat dan Pulihkan Tulang Patah/Retak Dengan Cepat

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

Semua yang mengalami patah tulang pasti ingin memulihkan keadaan tulangnya dengan lebih cepat dan baik. Apatahlagi jika dia seorang pekerja,penyembuhan dengan kadar segera amat dinantikan supaya semua kerja yang tergendala dapat di selesaikan dan segala aktiviti dapat di lakukan seperti sediakala.

Hakikatnya,patah tulang memerlukan masa yang lama untuk dipulihkan kerana tubuh tidak mampu memenuhi keperluan tulang. Ada yang sampai berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun bergantung kepada tahap keparahannya,jenis tulang serta janis patah tulang (fraktur). Apalagi jika tulang yang patah itu merupakan dari bahagian yang snagat penting seperti tulang peha,kaki atau tulang belakang.

Patah tulang dapat menyembuh dalam waktu yang singkat iaitu sekitar tiga minggu untuk daerah seperti jari-jari kaki,sedangkan untuk tulang ia memakan masa selama 24 minggu.

APA MAKSUD PATAH TULANG?Tulang patah ini bermaksud terputusnya kesinambungan struktur tulang,berpunca dari kecederaan atau keretakan yang disebabkan oleh hentaman secara tepatatau tidak tepat.

Terdapat dua jenis patah berlaku iaitu:

1. Patah tertutup (kecederaan yang tidak dapat dilihat).
2. Patah terbuka (tulang yang patah keluar menembusi kulit dan menyebabkan luka dan pendarahan serta mudah mendapat jangkitan).

TANDA-TANDA PATAH TULANG

1. Sakit apabila disentuh.
2. Bengkak atau lebam.
3. Hilang fungsi pada anggota patah.
4. Perubahan pada rupa bentuk.
5. Berbunyi pada bahagian yang digerakkan.

PROSES PENYEMBUHAN TULANG

Menurut Dr Zubaidi Haji Ahmad,proses penyembuhan tulang melalui 3 proses secara serentak iaitu berlakunya ;

1. Pembengkakan (inflamasi).
2. Penyingkiran sel-sel tulang yang rosak.
3. Pembentukan semula sel yang baru.

Proses pembengkakan mengambil masa beberapa hari. Pembekuan darah akan berlaku ditempat yang patah bagi memberikan kestabilan kepada struktur dan rangka awal tulang baru. Kemudian,sel-sel tulang yang rosak berserta darah beku tadi dikeluarkan bagi memberikan ruang kepada sel-sel tulabg baru yang kuat dan kaya dengan kalsium.

" Tulang yang patah boleh menyebabkan kecacatan kekal jika tidak dirawat dengan cara yang betul. Mungkin ramai beranggapan yang mengurut boleh memperbetulkan kembali."

Tetapi bukan semua bahagian di badan kita akan sembuh dan pulih dengan mengurut sahaja. Perlu disokong dengan nutrisi yang cukup untuk tulang.

BOLEHKAH TULANG YANG PATAH SEMBUH TANPA PENGAMBILAN UBAT & VITAMIN?

Selepas melakukan pembedahan atau hanya dirawat oleh dukun patah tulang,langkah selanjutnya ialah menunggu pemulihan.

"Sebenarnya tubuh boleh memulihkan sendiri keadaan bahagian tubuh yang rosak seperti halnya patah tulang,namun tanpa di beri pengambilan seperti vitamin (makanan tambahan) atau ubat maka akan lambat sangat untuk pulih kembali."


Tubuh sendiri tidak mampu menghasilkan nutrisi yang diperlukan oleh tulang,maka tubuh sangat memerlukan nutrisi untuk memulihkan kembali tulang yang patah tersebut.

PETUA & PANTANG LARANG PEMAKANAN UNTUK PESAKIT PATAH TULANG

Kebiasaannya,apabila seseorang mengalami  patah tulang terutamanya orang kampung ,ada pantang larang patah tulang terhadap pemakanan,antaranya :

  • jangan makan Gamat atau ubat yang ada Gamat. Katanya tulang susah payah nak sambung.
  • tak boleh ambil ais atau makanan sejuk. nanti kaki akan senak (bisa).
  • jangan minum air kelapa dan tepu.
  • jangan makan telur,ayam,makanan laut (seafood). Takut gatal dan bernanah.
  • jangan makan pulut.
Banyak jugak sebenarnya jika nak di senaraikan. Tengok,kat situ pun dah banyak nutrisi yang hilang dan terpaksa di abaikan. 

Makanya,zat-zat yang diperlukan oleh badan untuk membantu proses pemulihan patah tulang juga tertentu. Jadi,saya akan memperkenalkan SET PATAH TULANG SHAKLEE kepada anda bagi membantu menyembuhkan dengan lebih cepat.

NUTRISI YANG DIPERLUKAN UNTUK BANTU PERCEPATKAN PEMULIHAN TULANG YANG PATAH.1. OSTEMATRIX (kalsium)

Tulang mempunyai beberapa unsur dalam pembentukan tulang.,diantaranya yang paling besar adalah kalsium. 

Kalsium adalah nutrisi yang bertanggung jawab untuk menjaga tulang agar tetap sihat. Kalsium ini juga diserap oleh tubuh bersama Vitamin D. Membnatu mempercepatkan pemulihan atau penyembuhan patah tulang. Pembentukan tulang lembut hingga tulang keras sangat memerlukan kalsium yang tinggi. Bagi memastikan penghasilan sel tisu yang baru untuk tulang.

2. ZINC COMPLEX

Membantu dalam mempercepat proses baik luka. Zinc membantu menghasilkan intergriti kulit dan mukos membran. Zinc penting untuk sintensis DNA,pembahagian sel,pembentukan kolagen,sintensis protin,dan fungsi imun - semua proses yang perlu untuk pertumbuhan semula tisu dan pembaikan sel.

3. ESP 

ESP membantu memulihkan sel akibat pembedahan dan mempercepatkan penggantian sel-sel baru yang lebih sihat. Juga membantu untuk memudarkan parut akibat kesan dari pembedahan.


♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases ♡

 

Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah
Facebook : NIRA NAZRI
Instagram : https://www.instagram.com/nira_shaklee_bachok/
Email : umizanaura@rocketmail.com
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426


Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

0 comments: