Saturday, 16 January 2016

KEPENTINGAN VITAMIN : Adakah ia Perlu?

Assalamualaikum dan Salam Sayang 


Penting sangat ke nak makan vitamin bagai nih? Alaaaa,bukan sakit pun..buat apalah nak makan.. Tunggu rasa badan dah sakit-sakit,sengal-sengal,ada masalah itu ini barulah aku makan. Muda lagi kotttt..

Heehee, sebenarnyakan Vitamin ni untuk mereka yang sihat dan yang nak kekal sihat. Bukan kepada "orang sakit". Sah-sah kalau dah sakit kena makan ubat,bukannya makan vitamin. Ramai yang salah anggap tentang Vitamin ni. 

Sekali lagi saya tegaskan,Vitamin untuk mereka yang sihat,TETAPI YANG NAK KEKAL SIHAT. faham ke tak? Okay,meh kita tengok sikit penulisan daripada Dr Zubaidi. 


Haaa,tengok..apa yang doktor kongsikan.. Okay,meh tengok pulak apa yang akan saya kongsikan.

7 SEBAB MENGAPA BADAN KITA PERLUKAN SUPLEMEN

❥ Badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan. Contohnya,vitamin C dan E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti-penuaan.


❥ Buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayur dari tanah yang subur. Racun perosak,racun serangga dan bahan pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayur tersebut.


❥ Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan,penyimpanan dan penyediaan Vitamin C dan Enzim mudah dimusnahkan oleh haba semasa dimasak.


❥ Pengambilan pil penahan sakit,laksatif,ubat-ubatan,alkohol,minuman keras dan antibiotik boleh menganggu penyerapan zat makanan. Amalan diet yang tinggi kafein,lemak,kolestrol,gula dan garam dapat mengurangkan zat makanan di dalam tubuh.


❥ Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang di cadangkan.


❥ Gaya hidup dan trend masa kini yang sibuk,kita lebih memilih makanan segera atau di luar yang tinggi MSG (bahan pengawet).


❥ Bagi yang bekerja,makanan tengahari selalunya diluar dan malam memasak seringkas yang mungkin maka pengambilan makananseimbang tidak dititikberatkan.


So,jika anda memilih makanan suplemen,saya syorkan produk Shaklee kerana :
♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases ♡

 


Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah

Facebook : NIRA NAZRI
Instagram : https://www.instagram.com/nira_shaklee_bachok/
Email : umizanaura@rocketmail.com
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426


Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira

0 comments: