Friday, 15 January 2016

Cara Rawat Masalah Hati Bengkak atau Fatty Liver

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

Bengkak hati adalah suatu keadaan di mana adanya penimbunan lemak yang berlebihan di sel-sel hati. Dalam keadaan normal,hati mengandungi lemak. Nmaun bila kadar lemaknya sudah lebih dari 10% dari berat hati itu sendiri,maka sebahagian sel-sel hati yang sihat akan diganti dengan sel lemak. Hati berlemak atau steatosis berlemak kerap terjadi pada golongan wanita.

Hati akan berubah menjadi warna kuning berkilat kerana berlemak,membesar dan lebih berat dari keadaan normal. Inilah yang di sebut Fatty Liver (perlemakan hati).

Penyakit ini jangan dipandang remeh. Lama kelamaan akan menjadi lebih parah dan teruk.


Jika hati mengalami pembengkakan maka hati atau liver menjadi tidak berfungsi. Kemudian akantimbul gejala-gejala dari penyakit hati atau liver yang di sebabkan oleh faktor penyebab.

JENIS-JENIS KEROSAKAN HATI

Di antara jenis-jenis kerosakan hati adalah :


  • Hepatitis A,B dan C - sel hati menjadi radang.
  • Steatosis (Hati Berlemak) - pengumpulan kolestrol atau triglycerides. Jumlah lemak yang kebanyakannya terdiri daripada triglycerides ada dalam sel hati.
  • Sirosis Hati - boleh menyebabkan kanser hati dan maut. Bila sirosis hati tidak mengekalkan fungsi-fungsi sebenar hati atau komplikasi tidak terkawal lagi,untuk meneruskan hidup pesakit itu memerlukan pemindahan organ hati yang baru menerusi prosedur transplan.
  • Kanser Hati - ia tidak menunjukkan sebarang simptom yang jelas pada peringkat awal ia bermula. Simptom tertentu mula dirasai seperti perubahan pada warna mata putih (kekuningan) atau terdapat benjolan yang menyakitkan pada abdomen,anda sebenarnya berada pada tahap ke 4 kanser hati.
Pakar Gastroenterologi dari sebuah pusat perubatan Swasta di Petaling Jaya,Selangor, Dr Loong Yik Yee,berkata :

" Amalan gaya hidup kurang sihat boleh menjejaskan fungsi hati yang menyebabkan kerosakan ketara kepada tubuh badan kita".

PUNCA BERLAKUNYA FATTY LIVER atau BENGKAK HATI

Berikut adalah beberapa punca yang menyebabkan fatty liver atau bengkak hati ;

1. Seseorang yang mempunyai berat badan yang berlebihan/obesiti.
2. Menderita kencing manis.
3. Kesan sampingan daripada pengambilan minuman beralkohol dan bersoda.
4. Kesan sampingan dari pengambilan ubat-ubat kimia.
5. Seseorang yang kekurangan gizi atau akibat dari diet rendah protin.
6. Akibat berlebihan mengambil Vitamin A sehingga mengakibatkan tubuh mengalami keracunan Vitamin A.
7. Fibrosis (bersamaan dengan kurang pemakanan).
8. Terlalu banyak mengambil makanan berlemak seperti makanan yang menggunakan banyak santan,makanan pedas,goreng dan makanan atau minuman yang menagndungi bahan pengawet makanan.

GEJALA FATTY LIVER atau BENGKAK HATI

Pada fatty liver atau bengkak hati tidak menimbulkan gejala yang ketara,namun apabila seseorang tidak mampu mengawal diri terhadap sebarang makanan yang mengandungi risiko tinggi terhadap gangguan fungsi hati,maka lambat laun seseorang yang menghidap penyakit liver akan menunjukkan gejala yang boleh dilihat,seperti :

  • warna membran mata yang putih menjadi kuning.
  • air kencig menjadi kuning atau coklat.
  • sering mengalami sakit terutama pada perut bahagian atas.
  • sering merasa mual ingin muntah.
  • timbul bau mulut.
  • bau badan yang tidak sedap.
VITAMIN SHAKLEE YANG MEMBANTU MASALAH FATTY LIVER atau BENGKAK HATI

Produk Shaklee yang dapat membantu masalah fatty liver atau bengkak hati ialah, DTX dan NUTRIFERON memberi perlindungan untuk hati anda serta menyediakan makanan sokongan bagi fungsi hati yang sihat dengan satu formula herba yang unik dengan antioksidan.

** mempertingkatkan ciri-ciri aliran hempedu.
** membekalkan antioksidan yang menyahtoksikkan hati.
** melindungi dan merangsang keupayaan normal badan.
** mengekalkan sel-sel hati yang sihat.

Kita lihat bagaimana setiap produk ini membantu.

1. DTX SHAKLEE


2. NUTRIFERON 

Dengan pengambilan Nutriferon setiap hari,dapat meningkatkan interferon dan ini menguatkan tindakbalas immune sistem badan kita. Nutriferon adalah campuran yang dipatenkan dari ekstrak tumbuhan yang sekian lama terbukti dapat mengukuhkan sistem imun.
** Nutriferon membantu galakkan penghasilan interferon supaya dapat menghantar isyarat kepada sel imun untuk melawan virus dalam hati.
** membantu mengurangkan risiko kerosakan hati.


boleh juga add on VIVIX SHAKLEESekiranya anda mempunyai masalah ini,boleh dapatkan konsultasi daripada saya. Hubungi saya seperti cara di bawah.


♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases ♡

 


Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah
Facebook : NIRA NAZRI
Instagram : https://www.instagram.com/nira_shaklee_bachok/
Email : umizanaura@rocketmail.com
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426


Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira

0 comments: