Thursday, 21 January 2016

7 Punca Keguguran Yang Sering Terjadi

Assalamualaikum dan Salam Sayang 


Terdapat sejumlah faktor yang dapat menjadi penyebab keguguran. Pada umumnya,ada 7 penyebab wanita hamil mengalami pengalaman pahit keguguran.

Tentu saja,bagi mereka yang pernah mengalami keguguran ingin mengetahui apa yang menyebabkan terjadinya keguguran tersebut sehingga pada saat kehamilan selanjutnya supaya kejadiaan ini tidak berulang lagi.

Kenapa kita kena tahu punca keguguran janin ini terjadi?

Sebabnya bila kita tahu punca yang boleh menyebabkan kita keguguran,kita akan lebih berhati-hati dan mengambil langkah keselamatan yang lebih rapi untuk kehamilan yang seterusnya.

Di bawah ini penyebab keguguran yang paling sering terjadi,baik sekali mahupun keguguran berulang.

7 Punca Keguguran Yang Sering Terjadi

1. Kelainan Kromoson
Kira-kira 60% berlainan kromoson ini menjadi sebab keguguran. Keadaan ini berlaku akibat kerosakan sperma atau sel telur sehingga kromoson tidak di bentuk sehingga sempurna. Akibatnya,terjadi kelainan kromoson saat embrio dihasilkan Bagi wanita hamil yang telah 2 kali atau lebih mengalami keguguran dianjurkan untuk melakukan ujian perubatan.

2. Rahim/ Leher Rahim Lemah
Apabila bentuk rahim tidak normal maka embrio tidak dapat berkembang atau tidak memperoleh pengambilan makanan yang membuatnya tidak dapat bertahan hidup.Sekitar 10% keguguran dipengaruhi oleh kelainan rahim tersebut. Sementara leher rahim lemah menyebabkan rahim tidak mampu menahan janin yang kian hari kian membesar,saat serviks lemah maka janin akan lebih terdedah keguguran.

3. Masalah Sistem Ketahanan Tubuh (Imun Rendah)
Sebahagian kes,kadang tubuh wanita menganggap sperma sebagai sebuah benda asing,akibatnya sistem imun yang ada di dalam tubuh akan menyerang embrio yang telah dihasilkan.

4. Penyakit Yang Tidak Di Rawat 
Diabetis mahupun gangguan tiroid yang tidak dirawat mengakibatkan persekitaran yang merugikan bagi rahim. Pada keadaan ini,embrio lebih sukar untuk hidup lebih lama dan bertahan hidup.

5. PCOS (Polycystic Ovary Syndrome)
Wanita yang menderita PCOS mempunyai kadar hormon testosteron yang sangat tinggi sehingga kitaran haid dan ovulasinya tidak teratur. PCOS ini mengakibatkan rintangan insulin yang mencegahnya mendapatkan kematangan lapisan endometrium.

6. Jangkitan Bakteria
Jangkitan bakteria boleh meningkatkan peluang keguguran seperti Ureaplasma urealyticum dan mycoplasma hominis yang hidup di dalam saluran organ pembiakan lelaki mahupun wanita sihat. Pada wanita,terjadinya jangkitan bakteria ini mengakibatkan endometrium (lapisan rahim) terjadi keradangan sehingga sukar bagi embrio untuk bertahan hidup dan berkembang.

7. Gejala Merokok,Minum Alkohol,Dadah Serta Pencemaran Alam Sekitar
Dadah misalnya zat nikotin dapat masuk ke dalam plasenta dan mengacau pertumbuhan serta bekalan dari ke janin,wanita merokok mempunyai risiko 2 kali lebih besar kemungkinanya untuk mengalami keguguran dibanding dengan wanita yang tidak merokok. Meneguk 2 minuman beralkohol setiap harinya mengakibatkan wanita sukar hamil bahkan keguguran.Adakah keguguran akan mengganggu tahap kesuburan dan bolehkah seseorang itu hamil kembali selepas mengalami keguguran?

Ya,sudah tentu wanita yang mengalami keguguran boleh hamil kembali. Wanita tersebut telah hamil sebelum ini,sudah tentu dia boleh hamil selepas keguguran.

Keguguran secara semulajadi tidak akan menjejaskan kesuburan seseorang wanita. Melainkan,seperti apa yang telah saya terangkan sebelum ini komplikasi-komplikasi keguguran seperti trauma di bahagian peranakan dan jangkitan kuman,boleh menyebabkan kesuburan wanita itu terganggu.

Di Shaklee,kami menyediakan SET KESUBURAN SHAKLEE untuk membantu menguatkan rahim,meningkatkan kesuburan suami isteri,mengoptimumkan tahap kesihatan dengan membekalkan nutrisi yang diperlukan badan untuk persediaan hamil yang seterusnya.

SET KESUBURAN SHAKLEE OPTIMUN(PREMIUM)

Apa yang ada dalam set ini. Bagaimana ia berfungsi.. hurm,jom kita check!

1. ESP (Protin) - Protin ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan dan proses pembentukan janin. Protin yang tidak mencukupi dalam badan pula akan mengganggu kualiti sel pembiakan lelaki dan wanita. Bagi individu yang mempunyai masalah sel telur ovum yang tidak matang,sedikit,kecil dan tidak sihat,di sarankan mengambil ESP sebagai sumber protin. Ramai yang tersalah sangka bahawa ESP ni hanya untuk isteri,tetapi suami pun boleh ambil juga. Tapi,dalam kes ni biar isteri je ambil,suami ada vitamin lain yang dicadangkan.

2. VITALEA (Multivitamin) - Multivitamin lengkap untuk keperluan badan. Vitalea dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa. Kekurangan vitamin penting boleh menjejaskan kualiti sperm lelaki dan telur wanita atau ovum.

3. SUSTAINED RELEASE VITAMIN C - Membantu memproses hormon seks dan kesuburan.

4. B COMPLEX WITH ACID FOLIC - Memberi rasa tenang dan rileks serta menghindarkan stress. Seperti yang kita sedia maklum,tubuh dan otak stress menjadi antara faktor penghalang untuk kehamilan terjadi. Jadi,disinilah B Complex memainkan peranannya untuk menenagkan minda yang tertekan sekaligus meningkatkan peluang kehamilan.

5. VITAMIN E dan SELENIUM - Terkenal sebagai "vitamin cinta/vitamin seks". Menggalakkan sel-sel baru (termasuk RNA dan DNA). Membantu meningkatkan kelakian dan menyuburkan organ reproduksi lelaki dan wanita. Sebanyak 50% selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel dan duktus seminal. Selain itu,lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Oleh itu,suplemen Selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.

6. ZINC - Bagi kaum lelaki,zinc merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukan hormon testosterone,mengekalkan kuantiti sperm,dan paras testosterone yang bersesuaian. Zinc juga berperanan dalam proses pembentukan genetik,iaitu DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Kesimpulannya,zinc membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperm yang sihat. Kekurangan zinc bagi suami akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperm yang abnormal,low count sperm dan penyakit prostat. Zinc digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zinc akan melindungi sperm dan melawan bakteria dalam vagina.

7. ALFAFA COMPLEX - Sangat baik diamalkan oleh wanita,ianya membantu atasi masalah keputihan,masalah haid yang tidak teratur,atau sengguggut/sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (seperti kacip fatimah).

8. GLA COMPLEX - Sangat baik di amalkan oleh wanita,terutama yang menghadapi masalah haid tidak teratur atau sakit sebelum haid (PMS). GLA (Gamma Linolenic Acid) ini dapat bantu wanita menghasilkan cecair serviks yang subur dan berkualiti,yang juga dikenali senagai "mukus servik putih telur ". Mukus ini berfungsi untuk melindungi dan memudahkan sperm berenang ke dalam ovum dengan lancarnya. Ia juga menyediakan medium yang subur untuk beberapa jangkamasa yang agak lama iaitu 4-5 hari sekaligus memberi peluang untuk si isteri mengandung walaupun seks dilakukan selepas waktu subur.Jika anda memerlukan Vitamin Shaklee,bolehlah segera untuk menghubungi saya seperti keterangan di bawah :)


♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases ♡

Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah

Facebook : NIRA NAZRI
Instagram : https://www.instagram.com/nira_shaklee_bachok/
Email : umizanaura@rocketmail.com
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Pengkalan Chepa, Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan Nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada Nira.

0 comments: