Thursday, 24 December 2015

Stress Punca Tidak Subur

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

URUS STRESS DENGAN BIJAK ~~

shaklee beris kubor besar,bachok,kelantan


Memang sesuatu yang normal apabila pasngan bertahun-tahun berkahwin mengalami tekanan perasaan apabila gagal hamil. Keadaan akan menjadi lebih buruk apabila mendapat tekanan daripada kaum keluarga ataupun masyarakat . Masyrakat hanya tahu mencemuh tetapi amat jarang memberikan penyelesaian. Siapa yang tak nak zuriat kan? Yang penting jangan putus asa,teruskan berusaha dan berdoa kepada Allah. Yakinlah doa kita di gengam oleh Allah..dan akan di makbulkan bila sampai masanya nanti.

Salah satu punca tidak subur adalah stress. Stress terlampau. Selalu stress. Trenda masa kini ramai wanita berkerjaya yang memegang jawatan-jawatan penting dalam sesuatu organisasi. Setiap hari berdepan dengan pelbagai situasi mencabar. Keadaan ini akan menimbulkan stress atau tekanan yang akan memburukkan lagi masalah kesuburan wanita.

Tahap stress yang melampau akan menyebabkan hormon tidak dikeluarkan dengan baik dan seterusnya gagal mengeluarkan telur dan ovari. Keadaan ini dinamakan stress-induced anavulation. Jika kitar haid tidak mengalami ovulasi,bermakna tiada ovum dikeluarkan dan tidak dapat disenyawakan. Hamil adalah sesuatu yang mustahil.

Stress akan mempengaruhi bahagian otak yang di kenali sebagai hipotalamus yang memainkan peranan dalam penghasilan hormon-hormon gonad. Stress juga didapati mempengaruhi sistem imunisasi yang akan mengganggu proses awal kehamilan.

Stress juga akan mengganggu emosi kedua-dua pasangan,lelaki dan perempuan. Ia akan mengurangkan rasa ghairah terhadap aktiviti seks sehingga jarang berlakunya kekerapan berjima yang menyebabkan terbabtutnya peluang untuk hamil.

TIPS BAGI MEMPERKUKUHKAN KESUBURAN BAGI SETIAP PASANGAN BERKAHWIN :


  • urus stress secara bijak dengan pergi bercuti ke tempat peranginan yang sesuai bila anda merancang untuk hamil.
  • nikmatilah hubungan kelamin dengan tenang tanpa perlu memikirkan sangat tentang keinginan untuk menimang zuriat untuk sementara waktu.
  • solat hajat,terdapat amalan-amalan dan zikir-zikir khusus untuk memudahkan anda menimang cahaya mata.
  • dapatkan berat badan ideal dengan diet seimbang dan senaman.
  • amalkan diet sihat - diet seimbang,makan banyak sayur- sayuran dan buah-buahan setiap hari,kawal pengambilan daging  ayam atau ternakan yang disuntik. Beralihlah kepada ayam organik.
  • amalkan pengambilan yang mempunyai pelbagai vitamin.
SINGGAH SINI untuk mengetahui lebih detail mengenai set kesuburan shaklee. Sekiranya ingin membuat pembelian,boleh hubungi nira seperti detail di bawah.. :)


♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases ♡

 Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah
Facebook : NIRA NAZRI
Instagram : https://www.instagram.com/nira_shaklee_bachok/
Email : umizanaura@rocketmail.com
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

0 comments: