Saturday, 12 December 2015

Cara Kawal SLE ( Sistematik Lupus Eritematosus )

Assalamualaikum dan Salam Sayang 


Penyakit Sistematik Lupus Eritematosus (SLE) atau lupus ni merupakan penyakit kronik berpanjangan yang berlaku akibat kecelaruan sistem pertahanan tubuh iaitu autoimmune disease.

Memetik kata-kata seorang Pakar Perunding Perubatan dan Rheumatologi,Jabatan Perubatan Hospital Selayang,Selangor, Dr. Ong Swee Gaik,

" Sistem pertahanan tubuh yang normal akan menghasilkan antibodi apabila ia mengesan organisma yang masuk ke dalam tubuh untuk mengelak serangan jagkitan organisme berkenaan. Antibodi yang terhasil akan menyerang organisma tersebut untuk mempertahankan tubuh"

Malangnya bagi seorang pesakit SLE,antibodi yang terhasil menyerang sel-sel tubuh sendiri yang menyebabkan organ di dalam tubuh pesakit mengalami keradangan. 

Terdapat tiga jenis penyakit lupus iaitu:
1. Discoid Lupus Eritematosus (DLE) iaitu yang melibatkan kulit sahaja,
2. Sistematik Lupus Eritematosus (SLE) yang boleh melibatkan pelbagai organ di dalam tubuh dan
3. Drug Induced Lupus yang di akibatkan daripada sesetengah ubat-ubatan.

Penyakit ini kadang-kadang sukar didiagnose pada peringkat awal awalnya kerana gejala-gejalanya tidak begitu ketara. Ini adalah kerana gejala-gejala awal penyakit SLE tidak spesifik termasuklah rasa letih,lesu,deman,sakit sendi dan keguguran rambut.

Antara tanda-tanda adalah..
🌺 ruam-ruam pada kulit muka dan badan.
🌺 kulit yang sensitif pada cahaya matahari.
🌺 ulser pada mulut.
🌺 keguguran rambut.
🌺 sakit dan radang pada sendi.
🌺 deman yang berlarutan.
🌺 rasa letih-lesu.
🌺 sakit di bahagian dada apabila bernafas (pleurisy) dan
🌺 radang pada saluran darah (vasculitis).

TESTIMONI PESAKIT SLE dapat di atasi dengan VIVIX SHAKLEE

PENGEDAR SHAKLEE BERIS KUBOR BESAR,BACHOK,KELANTANKenali VIVIX dan komponenya utamanya RESVERATROL

Vivix mengandungi campuran unik botani Polyganum Cuspaditum,Anggur Muscadine,Eldeberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifeonol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

 Resveratrol? Apakah itu?

Resveratrol adalah sejenis anti-oksida-polifenol,yang didapati pada tumbuhan,buah-buahan,bijian dan kacang,manakala kulit anggur merah mengandungi konsentrasi yang paling tinggi. Resveratrol bertindak sebagai 'sistem imunisasi' untuk memelihara sel-sel daripada jangkitan virus dan bakteria.

Kesan Utama Resveratrol

1. Melindungi dan mengaktifkan mitokondria - Setiap sel badan mengandungi ratusan mitokondria,ia di kenali sebagai 'kilang menjana tenaga' atau 'loji tenaga sel'. Selain daripada menjana tenaga dan menyelaras metabolisma tubuh,mitokondria juga mengawal proses tumbesaran dan kematian sel-sel. Organ-organ kita akan terpengaruh jika mitokondria mengalami sebarang kerosakan.

2. Mengatifkan gen anti-penuaan (sirtuin 1) - Sirtuin 1 adalah gen anti-penuaan yang membawa kesan terapeutik kepada penyakit-penyakit seperti gangguan metabolik,masalah neurodegeneratif,kanser serta penyakit kardiovaskular. Apabila gen Sirtiun 1 dirangsangkan oleh Resveratrol,ia akan mengaktifkan pertumbuhan sel yang normal dan sihat serta mematikan pertumbuhan virus,bakteria serta sel abnormal seperti sel kanser.

3. Melanjutkan jangka hayat - Peneyelidikan oleh Dr. David Sinclair dan ahli-ahli sains Itali memaklumkan bahawa Resveratrol mempunyai kesan melanjutkan jangka hayat.

4. Meningkatkan daya ketahanan - Bagaimana meningkatkan daya ketahanan? Dengan Resveratrol,bilangan dan fungsi mitokondria dalam sel-sel otot ditingkatkan untuk mmebentuk fiber otot seperti otot ahli-ahli sukan. Daya ketahanan dapat ditingkatkan melalui proses ini.

5. Membina daya ketahanan terhadap kanser -
  1. Fasa pertama - Mengurangkan kerosakan sel-sel sihat akibat serangan agen-agen karsinogenik.
  2. Fasa Pertumbuhan - Mengaktifkan gen Sirtiun 1 untuk menghalang pertumbuhan sel-sel kanser.
  3. Fasa Pertumbuhan Pesat - Mempercepatkan kadar kematian sel-sel kanser.
Faedah Vivix Yang Lain adalah :
  1. Mengurangkan kerosakan kepada DNA dan sel-sel.
  2. Mengurangkan kadar penyakit Alzheimer dan Parkinson
  3. Menyelaraskan paras gula dalam darah,memperbaiki fungsi insulin di kalangan pesakit diabetis.
  4. Mengurangkan sekatan pada saluran darah dan pemejalan darah.


♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases ♡

Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah

Facebook : NIRA NAZRI
Instagram : https://www.instagram.com/nira_shaklee_bachok/
Email : umizanaura@rocketmail.com
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426


Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

0 comments: