Wednesday, 23 December 2015

KRITERIA PEMILIHAN SOYA

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

ESP a.k.a Energizing Soy Protein Shaklee. Saya memang totally jatuh cinta dengan ESP. SUPERB. PUAS HATI SANGAT -SANGAT. 

Bila saya banyak sharing kebaikan ESP SHAKLEE, bertubi -tubi soalan tentang ESP datang.

"Kak...Betul ke ESP ni selamat?"

"Akak dapat tahu ESP ni tak elok untuk orang perempuan. Cyst membesar sebab ambil ESP"

And so on...macam - macam soalan. Untuk yang bertanya soalan sebegini, untuk mereka yang nak try ESP tetapi masih takut - takut dengan khabar angin tentang ESP, kat sini saya share Kriteria Untuk Memilih Soy Protein yang Berkualiti. Jadi, jika anda nak beli soya daripada jenama lain, Sila check soya tu ikut kriteria ni tau.

KRITERIA YANG PERLU UNTUK SOY PROTEIN BERKUALITI
1) Kacang soya itu sendiri mestilah tumbuh membesar secara organic

  •  Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni. 

2) Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)

  • Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.

3) Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu

  •  Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

4) Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol

  •  Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
.
5) Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan

  •  Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

6) Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan

  •  Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

7) Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?

  •  Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg demikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium. 
shaklee beris kubor besar,bachok,kelantan

Pilihan saya semestinya ESP SHAKLEE sebab ESP SHAKLEE memenuhi dan mendapat ketujuh - tujuh criteria tersebut tau. Bagaimana pula dengan anda?


♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases ♡

 

Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah

Facebook : NIRA NAZRI
Instagram : https://www.instagram.com/nira_shaklee_bachok/
Email : umizanaura@rocketmail.com
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426


Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 
Post a Comment
Copyright to SIHAT ITU SATU KEBAHAGIAAN
Designed by UMIESUEstudio 2016