Thursday, 12 November 2015

Penghidap PCOS Masih Ada Harapan Untuk Hamil

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

PCOS (Sindrom Ovari Berpolisistik) merupakan salah satu masalah kesihatan wanita. Ia turut dikenali sebagai Stein-Leventhal Syndrome.

Setiap wanita dilahirkan dengan mempunyai sepasang ovari yang bertindak sebagai organ pembiakan utama. Fungsinya ialah mengeluarkan sel telur (ovum) pada pertengahan bulan kitaran (waktu subur). Pada masa yang sama,ia turut menghasilkan hormon-hormon tertentu seperti estrogen dan progesteron.

PCOS merupakan suatu keadaan di mana ovari membengkak disebabkan oleh ovum terperangkap didalamnya dan tidak berkemampuan untuk menetas pada waktu subur. Apabila keadaan seperti ini berlaku,lama-kelamaan ovari akan membengkak dan akhirnya menimbulkan pelbagai jenis masalah kesihatan. 

Baru-baru ini,saya menerima pertanyaan tentang PCOS daripada sepupu,kerana dia menghadapi masalah ini. Nasihat saya,jangan risau,in shaa Allah ada peluang untuk hamil. 

FAKTA mengenai PCOS 

 • PCOS adalah satu keadaan penyakit sistem reproduksi dimana berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi.
 • Dikatakan 6-10% wanita mengalami masalah kesihatan ini.
 • Kajian menunjukkan 90% wanita yang mengalami haid tidak teratur mengalami PCOS dan 30% yang tidak mengalami haid langsung didapati menghidapi PCOS.
 • Punca PCOS masih belum diketahui sepenuhnya dan penyelidikan sedang dijalankan untuk mengetahui sebab ianya terjadi.
 • Antara tanda utama PCOS termasuklah tiada ovulasi,ovari yang bengkak yang mengandungi cyst-cyst kecil didalamnya dan berat badan berlebihan.
 • PCOS terjadi kebanyakan pada wanita usia 20-30 tidak mengira kaum dan budaya. Ia juga kerap terjadi dalam kalangan sanak saudara tetapi bukan penyakit keturunan.
 • Ramai wanita mengalami gejala atau simpton yang berbea di antara satu sama lain yang kadang-kadang membuatkan diagnose secara klinikal menjadi sukar untuk dibuat.
 • Ada juga yang mempunyai simpton yang terlalu ringan seperti jerawat kecil ada juga yang mempunyai simptom yang lebih teruk seperti tumbuh bulu pada muka dan keguguran rambut.
PCOS boleh di diagnosa melalui cara :

 • Ujian darah LH/FSH pada hari kedua atau ketiga haid.
 • Ujian tahap hormon testosterone dalam darah.
 • Ujian ultrasound.
Rawatan untuk PCOS.

 • Setakat ini masih belum ada ubat untuk merawat PCOS. Ia adalah penyakit sepanjang hayat. Penghidap PCOS masih ada harapan untuk hamil. Penghidap PCOS yang ingin mengandung perlu mengambil pil hormon seperti GLA COMPLEX dan SET KESUBURAN SHAKLEE
pengedar aktif shaklee bachok
Perbaiki hormon anda sekarang juga!

♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases♡


♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah ♛❋

Facebook : NIRA NAZRI
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426
Email : umizanaura@rocketmail.com

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

0 comments: