Wednesday, 30 September 2015

20 Tip Kurus Mudah & Berkesan

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

Fuh! Berkejar arineh,sebelum mai branch shaklee,pergi melawat orang sakit jap tadi..arineh closing,so mood closing is on!!!

Sebelum turn kita jap lagi,kita hapdet blog dulu..hehheee..okay,ni haaa hakak nak share sikit tentang tips kurus yang mudah dan berkesan.. hehhee..in sha Allah.. harap ianya membantu yek!~~





1. Mulakan hari korang  dengan menu dan jumlah sarapan yang mencukupi. Ini akan membantu mengurangkan jumlah kalori sepanjang hari. 

2. Pastikan setengah hidangan untuk makan tengahari dan makan malam mengandungi sayuran dan buah-buahan. 

3. Makanlah sedikit sebelum korang menghadiri majlis makan malam. Ambillah telur rebus, epal dan minumlah teh sebelum ke majlis tersebut. Ini akan mengurangkan nafsu makan di majlis itu 

4. Tambahkan satu hidangan untuk buah-buahan dan sayuran pada menu anda. Jika anda sudah lakukan, anda boleh tambahkan hidangan ini sehingga lapan  hidangan sehari untuk sayuran dan buah-buahan.

5. Untuk setiap hidangan, jangan sesekali menggunakan pinggan yang besar. Gunalah piring salad setiap kali anda makan tengahari dan makan malam

6. Ambillah hidangan sup yang lebih banyak. Sup biasanya rendah kalori dan membuatkan korang cepat kenyang.

7. Bawalah bekal ke pejabat. Ini untuk  membantu mengelakkan korang makan tengahari secara berlebihan.

8. Cubalah untuk tidak mengambil gula selama dua minggu. Mesti rasanya luar biasa dan menutup nafsu makan anda. Namun, jika anda bertahan, pasti akan menjadi kebiasaan. 

9. Jangan ‘jadikan’diri korang gemuk dengan ‘memenuhi’  permintaan perut.Korang masih boleh mengambil 600 kalori dengan biskut atau bijirin tanpa korang sedari.

10. Jikakorang suka mengunyah ketika stres, inilah masanya untuk berubah. Korang harus fokus mencari cara lain yang lebih sihat. Carilah jalan untuk mengatasi stres tanpa melibatkan makanan. 

11. Berusahalah untuk mengambil menu  rendah kalori sebelum mengambil hidangan lain. Mulakan dengan salad, sayuran dan sup. Apabila tiba pada makanan utama, sudah tentu perut korang penuh untuk menerima menu tinggi kalori 

12. Ambillah sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam. Sebahagian dari korang suka hobi makan di tengah malam. Ini adalah cara mereka yang makan tidak teratur atau suka mengambil makanan tidak seimbang. 

13. Jadikan makanan sebagai hidangan yang mempunyai tujuan iaitu ‘hidup sihat’. Nikmatilah makanan itu dan yakin bahawa makanan itu akan memberikan nutrisi pada badan korang. 

14. Ubahlah jadual makan malam korang. Kalau kebiasaan korang suka mengunyah, cubalah kurangkan sedikit demi sedikit. Lama kelamaan ia akan membuatkan tangan dan fikiran anda lupa pada snek malam.

15. Jadikan aerobik sebagai aktiviti yang menyenangkan. Ajaklah keluarga untuk bergerak dengan muzik kegemaran korang.

16. Tulis di atas sekeping kertas ‘tutup selepas makan malam’. Tampalkan di pintu peti

17. Gosoklah gigi selepas waktu makan malam. Ini untuk mengingatkan korang bahawa waktu makan sudah habis.

18. Bersenamlah dan jadikan ia sebagai kegiatan yang menyihatkan.

19. Makanlah ketika tiba waktu makan. Jangan sesekali melakukan perkara lain pada waktu makan seperti membaca, menonton televisyen atau melayari internet.

20. Sebelum korang membeli belah, berjalanlah sebanyak tiga pusingan di pusat membeli belah tersebut.

atau korang boleh juga amalkan SET KURUS SHAKLEE..

Kalau berminat boleh terus ambik phone contact nira seperti detail kat bawah :



♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases♡

♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah ♛❋

Facebook : NIRA NAZRI
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426
Email : umizanaura@rocketmail.com

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋



Continue Reading

Monday, 28 September 2015

Betul ke ESP boleh bantu mengurangkan stretchmark??

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

haiiii semuaaaa..petang-petang ni nira nak cerita pasal Stretchmark...Stretchmark memang tidak nampak cantik pada kulit. Ramai antara kita sangat inginkan jika stretch mark ini boleh hilang. Ia sangat hodoh dengan jaluran kemerahan dan ungu dan biasa ada pada perut, peha dan mungkin payu dara. setuju? haruslah setuju sebab wanita kan semua nak nampakkk sempurna dan cantik di mata mereka.. 

Macamana wujud stretchmark?
Kulit kita boleh meregang dan fleksible, tetapi jika ada bahagian badan yangmeregang dengan cepat, kolagen pada kulit yang mengikat sel kulit akanterganggu. Sebab inilah terbentuknya stretchmark. Stretchmark biasa wujud pada kulit wanita hamil, tetapi ia juga boleh wujud pada orang yang terlebih berat badan atau obes.


Ada juga wanita hamil dan telah melahirkan anak, tetapi stretchmark pada badan tidak hilang. Kekal dan 'degil' untuk dihilangkan. Mereka cuba makan pil, dan sapu pelbagai krim dan minyak tetapi ia tetap ada. Ia menambah stress dalam kalangan wanita yang semulajadi inginkan kulit kembali menjadi cantik seperti asal.


Ada ke cara paling baik untuk hilang stretch mark?

Ya. Produk Shaklee boleh membantu.


Pengedar shaklee bagi kawasan beris kubor besar,bachok,jelawat,pengkalan chepa,kubang kerian,kota bharu dan wakaf che yeh



Apa tu ESP Shaklee? 
ESP Shaklee adalah sejenis minuman protein berasaskan soya dari Shaklee. Ia adalah Hot Seller Shaklee dan menjadi rebutan ramai kerana banyak kelebihannya.


Bagaimana ESP boleh bantu hilangkan parut Stretch Mark?
ESP adalah sejenis minuman protein. Protein penting untuk pembinaan sel pada badan. Ia juga sangat penting dalam pembentukan kolagen kulit (tisu penyambung kulit) dan memulihkan parut stretch mark yang hodoh. Maka, kesan stretch mark akan hilang, dan kulit kembali cantik seperti biasa.

pengedar sah shaklee bagi kawasan beris kubor besar,bachok,jelawat,pengkalan chepa,kubang kerian,kota bharu dan wakaf che yeh


♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases♡

♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah ♛❋

Facebook : NIRA NAZRI
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426
Email : umizanaura@rocketmail.com

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Continue Reading

Sunday, 27 September 2015

Rambut gugur antara tanda kekurangan zinc!

Assalamualaikum dan Salam Sayang 


Zink merupakan bahan kimia penting yang penting untuk fungsi manusia. Zink memainkan peranan penting dalam banyak aspek sistem imun. Ia membantu dalam pembahagian sel, pembekuan darah, penyembuhan luka, sintesis DNA, pertumbuhan dan perkembangan janin, dan sintesis protein.

Lima tanda-tanda utama kekurangan zink:

1. Mengganggu sistem imun: Zink menjejaskan aktiviti sel. Kekurangan zink boleh menyebabkan  lemah antibodi dan menjejaskan sistem imun. Di sebabkan itu, orang yang kekurangan akan terdedah kepada jangkitan atau selesema.

2. Cirit-birit: Apabila sistem imun terganggu, ia membuatkan seseorang mudah terdedah kepada jangkitan. Salah satu daripada jangkitan adalah bakteria yang menyebabkan cirit-birit.

3. Kehilangan rambut dan lesi kulit: Zink adalah penting untuk pertumbuhan sel normal. Kekurangan Zink melemahkan sel-sel, yang boleh menyebabkan kehilangan rambut pada kulit kepala dan luka-luka pada kulit. Ini adalah salah satu tanda-tanda utama kekurangan zink.

4. Hilang selera makan dan / atau anoreksia: Kekurangan punca zink menurun hilang selera makan. Jika kekurangan zink tidak dikenal pasti dan dirawat, hilang selera makan menurun akhirnya boleh membawa kepada anoreksia.

5. Kemerosotan kognitif dan fungsi motor: Kekurangan zink dalam ibu mengandung bukan sahaja boleh melemahkan ibu, tetapi juga boleh menyebabkan kerosakan kepada sistem saraf janin, merosakkan kemahiran motor dan kemahiran kognitif bayi.

Lain-lain tanda-tanda kekurangan zink mengganggu kesuburan, ruam pada kulit, bintik pada kuku, gangguan tidur, kehilangan nafsu seks, kehilangan rasa atau bau, dan dalam beberapa kes anemia yang ringan.

Zinc Complex Shaklee. Pengedar shaklee beris kubor besar,bachok,jelawat,pengkalan chepa,kubang kerian,kota bharu dan wakaf che yeh.


♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases♡

♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah ♛❋

Facebook : NIRA NAZRI
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426
Email : umizanaura@rocketmail.com

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Continue Reading

Tuesday, 22 September 2015

Masalah Jerawat Dah Hilang..Yeayy!!

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

Wuuuuuuu,seriously terkejutt ummi bila dapat gambar ni daripada adik kesayangan.. Baru sabtu lepas hantar herbal blend ni kat dia,semalam (khamis) dah dpt feed back yang positif! 

Tengok! Gambar before and after. Kos tak sampai 30 hinggit je pun. Wuhuuuu 

Pengedar sah shaklee bagi beris kubor besar,bachok,jelawat,pengkalan chepa,kubang kerian,kota bharu dan wakaf che yeh.


Dulu-dulu (termasuk diri sendiri,sebelum join sebagai member shaklee),ramai yang tidak mengetahuai kebaikan cream ni. Tapi,sekarang cream ni lah yang menjadi kegilaan ramai ibu-ibu diluar sana. Nak tahu kenapa menjadi kegilaan rampai sampai stock di stokis akan licin tak sampai 3 hari? Ini sebabnyaaaaa..


  • Cream ini telah diuji secara klinikal dimana ianya dapat melembutkan kulit yang kasar dan pecah-pecah pada lutut,siku dan tumit kaki.
  • Sifatnya yang dingin,bermenthol,dan tidak berminyak jika di sapu pada kulit.
  • Diperbuat daripada ekstrak semulajadi iaitu sage,horse chestnut,yarrow dan rosemary. 
  • Tidak mengandungi bahan kimia berbahaya seperti paraben dan bahan kimia lain.

Kegunaan lain :
  1. Baik untuk kulit yang mengalami gatal-gatal
  2. Demam panas (disapu ke seluruh badan). Insya Allah setengah jam kemudian badan akan berpeluh
  3. Baik untuk demam campak. Menghilangkan kesan atau tanda demam campak.
  4. Memecahkan lemak / pembuangan angina dengan cara urutan terutama pada bahagian perut.


♡♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases♡



♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah ♛❋

Facebook : NIRA NAZRI
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426
Email : umizanaura@rocketmail.com

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Continue Reading

Sunday, 13 September 2015

Sustained Release Vitamin C : Rasa Lega..Muka Pun Tak Kering

Assalamualaikum dan Salam Sayang 
pengedar shaklee beris kubor besar,shaklee bachok,shaklee jelawat,shaklee pengkalan chepa,shaklee kubang kerian,shaklee kota bharu dan wakaf che yeh - 0129827229 - Sustained Release Vitamin C by Shaklee sangat berkesan untuk menangani masalah "sunburn".

Apa kata customer : 

Selama 4 hari akak d sini..Hari2 berjemur..panas terik

Risau juga kulit hangus...

Ada pernah teringat.. Ya nira pernah cakap

Vitamin C Shaklee ni ble buat ubat jerawat kan..

Akak sampai kat bilik..Pecah 2 biji hancurkan..Campur sikit air..Buat macam bedak sejuk.. Alhamdulillah

Rasa lega.. muka pun tak kering.. Rasa panas di muka pun hilang

Dengan akak amal kan hari2 vitamin C Shaklee ni..Rasa badan ni telah di lindungi oleh vitamin.Hhaaahahaa.. Dgn izinNya..Badan Sihat alhamdulillah

Dan satu lagi barang baik dr Shaklee


Wuhuuuuuuu,best tau kalau dapat feedback yang positif daripada customer kesayangan. Rasa nak lompat bintang sebab boleh bantu mereka atasi masalah kesihatan,kecantikan dan lain-lain. Dengan izin Allah. Vitamin ni hanyalah asbab sahaja... 😘😘





Jom tengok secara ringkas kebaikan SUSTAINED RELEASE VITAMIN C by SHAKLEE :


💐Merangsang pembentukan kolagen.
💐Memperbaiki simpton pendarahan seperti gusi berdarah, lebam.
💐Membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman.
💐Membantu mengurangkan kolestrol dan tekanan darah.
💐Membantu meningkatkan sistem imun.
💐Membantu memperbaiki masalah insomnia, stress.
💐Membantu mengurangkan simpton flu dan selsema.
💐Membantu mencerahkan kulit, melambatkan penuaan.
💐Merangsang pengeluaran T-Cells untuk membantu melawan kanser.
💐Membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang baik.

Yang EXTRA BEST,1 botol ni ada 180 biji dan mampu bertahan 4-6 bulan. Woha! JIMAT kan?

Kalau anda berminat untuk mendapatkannya boleh hubungi nira sekarang! 1 botol harga rm92.50 sahaja. Pm me for the BEST PRICE 😘😘


♡♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases♡



♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah ♛❋

Facebook : NIRA NAZRI
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426
Email : umizanaura@rocketmail.com

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Continue Reading

Thursday, 10 September 2015

VITAMIN C BANTU TAMBAH KESUBURAN UNTUK MENDAPATKAN ANAK

Assalamualaikum dan Salam Sayang 


Vitamin C memang tak dinafikan banyak kegunaannya. Memang ramai customer nira  yang dapat kesan best dari Vitamin C. kebiasaannya mereka kaitkan Vitamin C dengan kulit cantik.

Tetapi tak ramai yang tahu, Vitamin C juga boleh bantu untuk pasangan suami isteri untuk hamil dan tingkatkan kesuburan

Tak percaya?


Nira juga tak percaya mulanya tetapi dari artikel di SINIrupanya Vitamin C ni boleh dikatakan Vitamin penting untuk bantu pasangan suami isteri untuk dapatkan anak.


Menurut info dalam web ini, Vitamin C boleh bantu untuk wanita hamil/mengandung sekurang-kurangnya dalam 2 bulan selepas pengambilan.

Menarik bukan? Jom kita baca sampai habis..

5 Cara Vitamin C boleh bantu untuk hamil


1- Vitamin C boleh bantu tingkatkan kualiti sperma


Bila kata peluang untuk hamil, ada yang cuma ingat punca tak dapat anak adalah dari isteri. Tetapi ia adalah tidak tepat.

Kualiti sperma yang tidak baik juga boleh jadi penyebab masih tidak dapat anak.

Kali ini, isteri-isteri perlu tahu bagi pihak suami, atau suami-suami yang lebih prihatin dan tingkatkan pengambilan Vitamin C sehari-hari

Vitamin C dikatakan boleh tingkatkan kualiti sperma dan melindungi sperma dari kerosakan DNA. Rosaknya DNA sperma adalah salah satu penyebab keguguran dan kecacatan kromosom.

Vitamin C lindungi sperma dari kerosakan oksidatif disebabkan radikal bebas.

Kajian pada 1991 menunjukkan kadar asid askorbik (satu bentuk Vitamin C)adalah lebih tinggi dalam air mani berbanding cecair lain dalam badan termasuk darah. Kajian itu juga mendapati kekurangan Vitamin C yang merujuk kepada kesihatan kelelakian boleh menjejaskan kesihatan sperma.

Terdapat juga kajian yang menunjukkan meningkatnya kualiti sperma pada perokok selepas pengambilan Vitamin C.

Ia pastinya satu berita baik yang ditunggu-tunggu oleh suami. Isteri juga boleh bantu dengan membelikan Vitamin C untuk suami supaya impian mengakhiri zaman berdua sahaja tercapai.

Tidak mustahil jika ia berhasil.

2- Vitamin C Penting Untuk Kesihatan Ovum

Kalau untuk lelaki perlu menjaga kesihatan sperma, perempuan pula kena jaga kesihatan ovum.

Kembali throwback apa kita belajar pasal menstrual masa sekolah menengah dulu kan? Ovum yang sihat penting untuk persenyawaan.

Kajian mendapati asid askorbik (Vitamin C) memainkan peranan penting dalam kitaran haid dan fungsi ovari wanita.

Asid Askorbik sangat penting untuk hormon progesteron dan oxytocin yang mana parasnya tingi dalam corpus luteum.

 Ha.. itulah telur yang menunggu fasa disenyawakan jika ada kehadiran sperma. Ia perlu sihat sepenuhnya dengan kehadiran asid askorbik (Vitamin C) untuk persenyawaan yang baik.

Vitamin C dikatakan penting nak bagi Corpus Luteum ni membesar, dan kemungkinan besar kalau pembesarannya bermasalah, ia boleh membentuk Ovarian Cyst.

Oh tidak!

3- Vitamin C Tingkatkan Kadar Kehamilan Untuk Wanita Yang Ada Masalah Luteal Phase Defect


Apa itu Luteal Phase Defect?

Lutean Phase ni adalah fasa ketiga dalam kitaran haid, ketika proses ovumtunggu disenyawakan (lihat gambar di atas). Antara simptom terjadi defect adalah masa menstrual yang pendek dan tahap hormon progrestron yang rendah. 

Bila berlaku kes ini, memang susah wanita nak hamil sebab uterus tak bersedia(masa singkat) untuk menjadi tempat persenyawaan yang sihat untuk wanita. 

Satu kajian yang di buat di Fertility and Sterility (2003;80:459–61) mendapati Vitamin C mampu tingkatkan paras hormon dan kesuburan pada wanita yang ada Luteal Phase Defect. 

150 orang wanita telah diuji dan hasilnya kadar kehamilan meningkat 25% dalam masa 6 bulan berbanding hanya 11% untuk wanita yang tak diberi Vitamin C 750gram harian pada jangka masa yang sama.

4- Kurangkan Pendarahan yang Banyak ketika Haid. 

Ramai wanita alami pendarahan yang banyak ketika haid. Vitamin C bantu kurangkan masalah ini dengan kuatkan kekuatan kapilari / saluran darah. 

Vitamin C juga bantu penyerapan nutrien iron untuk kurangkan masalah anemia yang disebabkan oleh pendarahan yang banyak ini. 

5- Bantu kurangkan masalah berkaitan Endometriosis dan Fibroid dalam rahim.

Kajian mendapati Vitamin C bantu tingkatkan imunisasi sel dan kurangkan keletihan. Ia boleh bantu perlahankan pertumbuhan endometriosis dan fibroid. 

Vitamin C tingkatkan imuniti, kuatkan kapilari/saluran darah dan bantutkan pertumbuhan tumor di mana ia berkait terus dengan masalah ini. 



Vitamin C Shaklee, Vitamin C Terbaik. 


VITAMIN C SHAKLEE terbaik. Harga murah,tahan lama dan sangat jimat!


Sustained Release Vita-C Plus merupakan produk pertama yang menawarkan vitamin C dengan kawalan pelepasan secara semulajadi yang menggunakan proprientari dengan sistem penyaluran semulajadi yang melapaskan vitamin C sedikit demi sedikit dalam masa lima jam.

♡♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases♡


♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah ♛❋

Facebook : NIRA NAZRI
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426
Email : umizanaura@rocketmail.com

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Continue Reading

TaRBiAh SeNtAp : HiDaYAh AllaH SeTiAp HaRi KiTa DaPAt

Assalamualaikum dan Salam Sayang 


Pengedar sah shaklee beris kubor besar,bachok,jelawat,pengkalan chepa,kubang kerian,kota bharu dan wakaf che yeh!

Ramai orang TAK NAK berubah dengan alasan,
"Belum dapat hidayah lagi.."
"Belum sampai seru lagi.."
"Nanti la.. Belum sedia lagi.."
Korang nak tahu tak, Allah hampir setiap hari bagi kita hidayah. Hampir setiap hari kawan.
Buktinya?
Contoh kepada orang yang malas atau tak solat, Allah bagi korang hidayah dengan cara korang DENGAR Azan banyak kali. Azan tu adalah salah satu hidayah yang Allah nak bagi pada korang.
Tapi korang tak peduli pun hidayah Allah sedangkan sehari hampir 5 kali korang dengar azan. Lepas tu claim belum dapat hidayah.
Contoh kepada yang free hair atau tak tutup aurat. Dalam sehari berapa banyak kali korang nampak perempuan lain yang tutup aurat? Banyak kali. Bahkan kawan baik atau family korang pun tutup aurat.
Apa yang korang nampak tu sebenarnya hidayah yang Allah bagi pada korang, supaya korang muhasabah dan mula untuk tutup aurat sempurna. Korang bukan duduk negara kafir yang 100% non Muslim.
Tapi korang tak peduli pun hidayah Allah, kemudian "salahkan" Allah sebab kata belum sampai seru lagi.
Dan banyak lagi contoh.
Kawan-kawan..
Berubah dan bertaubatlah. Kami yakin, walau teruk mana pun korang, jauh dari sudut hati korang tu, korang rindu nak berubah. Korang teringin sangat nak berubah.
Korang teringin nak tutup aurat macam kawan korang yang lain.
Korang teringin nak solat berjemaah macam kawan korang yang lain.
Korang teringin nak jadi baik macam kawan korang yang lain.
Sebab apa? Sebab itulah FITRAH manusia. Korang tak boleh tipu diri sendiri. Tak boleh nak nafi. Kalau korang terdetik di hati macam ni, tu pun tanda Allah dah bagi hidayah.
Kawan..
Jangan jadi bodoh sombong. Buang ego, dan terimalah hidayah Allah. Terimalah.. Jangan tolak dan abaikan. Korang tak rugi. Serius tak rugi.
Iblis dulu kena buang dari Syurga bukan sebab dia jahil, bukan sebab dia tak kenal Allah. Malah dia nampak Allah depan mata.
Tapi dia kena buang Syurga dan kena laknat sebab dia EGO dan SOMBONG.

Ikhlas,
Team Tarbiah Sentap

♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah ♛❋

Facebook : NIRA NAZRI
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426
Email : umizanaura@rocketmail.com

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Continue Reading