Sunday, 16 August 2015

Zinc Complex by Shaklee

Assalamualaikum dan Salam Sayang 


Punca Utama Rambut Gugur Lepas BersalinRambut gugur lepas bersalin sebenarnya normal. Istilah medikal kita panggilTelogen Effluvium. Rupanya menurut laman web Wikihow.comhampir 50% wanita mengalami rambut gugur lepas bersalin.

Punca utama adalah perubahan hormon. Semasa kita hamil, hormonprogesteron dan estrogen dalam badan sangat tinggi. Masa tu jarang ada masalah rambut gugur sebab hormon ni lah yang menyebabkan rambut kita berada dalam fasa pertumbuhan.

Sebab tu masa hamil, rambut kita lebih berkilat dan bersinar. Kita pun nampak lebih berseri-seri.

Lepas bersalin, hormon-hormon ini akan turun jadi normal. Sebab tu lah masalah rambut gugur berlaku terutama semasa anak kita umur tiga hingga 4 bulan.

Menurut kepercayaan orang tua, punca rambut kita gugur adalah kerana anak suka main air liur dan menyembur-nyemburkan air liurnya.


Berikut adalah 7 Tips Elak Rambut Gugur yang boleh dicuba.


1. Elak Ikat Rambut dan Dandan Terlalu Ketat


Wanita memang gemar ikat rambut terutama yang berambut panjang. Nampak lebih kemas dan menarik.

Ada yang buat tocang dua, ikat ponytail, dan ada yang ikat berjalin.

Namun, ketika fasa rambut gugur ni, anda boleh kurangkan mengikat dan dandan rambut. Ini kerana tekanan dan regangan akan menyebabkan rambutlebih mudah gugur berbanding dibiarkan lepas.

2.Kekalkan diet sihat termasuk Buah-buahan dan Sayuran


Pemakanan memang sangat penting untuk kekal sihat. Buah-buahan dan sayuran sangat penting dimakan untuk bantu kurangkan masalah rambut gugur.

Buah-buahan dan sayur-sayuran ada flavonoids dan antioksida yang lindungi folikel rambut.

Ia boleh cepatkan tumbuhnya rambut baru sebagai ganti rambut gugur selepas bersalin.

3.Sikat rambut dengan sikat yang Bergigi Jarang


Menyikat rambut boleh buat rambut lagi banyak gugur terutama bila rambut basah. Kita akan menarik rambut dengan sedikit kuat apabila menyikat.

Sedih tengok banyaknya rambut gugur dan tersekat di sikat. Penuh tapak tangan.

Tapi, takkan tak sikat pula terutama bila lepas mandi kan?

Gunakan Sikat yang bergigi jarang untuk elak lebih banyak rambut gugur. Rambut pun nampak lebih kemas berbanding jika tidak disikat.


4. Pendekkan Rambut


Pendekkan rambut supaya dapat kurang tarikan pada folikel rambut. Rambut yang lebih pendek mudah diuruskan dan nampak lebih lebat dan sihat.

Potong hujung rambut yang bercabang. Rambut bercambang akan menyebabkan rambut kita kurang sihat.

Banyak alat pemanas yang kita guna untuk ubah style rambut perlu dikurangkan. Alat kerinting dan alat pelurus rambut yang menggunakan iron pemanas harus dielakkan dahulu.

Paling kurang pun bila rambut basah, tak perlu blow guna dryer bagi rambut kering. Biarkan rambut yang basah kering sendiri secara semulajadi untuk elak lebih banyak rambut gugur.

5. Kurangkan Penggunaan Alat Pemanas Rambut


Banyak alat pemanas yang kita guna untuk ubah style rambut perlu dikurangkan. Alat kerinting dan alat pelurus rambut yang menggunakan iron pemanas harus dielakkan dahulu.

Paling kurang pun bila rambut basah, tak perlu blow guna dryer bagi rambut kering. Biarkan rambut yang basah kering sendiri secara semulajadi untuk elak lebih banyak rambut gugur.

6. Elak dari Stress


Wanita baru lepas bersalin dan ada anak kecil memang stress. Anak kecil memang banyak kerenah dan si ibu perlu banyak bersabar terutama kepada ibu baru. Tenang-tenangkan diri dan elak dari stress yang keterlaluan.

Stress boleh buatkan rambut gugur dan rambut menjadi makin nipis.

7. Ambil supplemen dan makanan tambahan anda

Ambil makanan tambahan, supplement dan vitamin untuk menguatkan rambut dan kesihatan. Bcompleks, Vitamin E dan Zinc boleh bantu kuatkan rambut.

ZINC COMPLEX by SHAKLEE


Zinc adalah mineral yang sangat penting untuk kita. Ianya diperlukan untuk membentuk enzim dan hormon penting dalam tubuh badan selain memeliharanya.

Zinc berfungsi sebagai perantara bagi lebih 100 jenis enzim dalam tubuh manusia dalam berperanan secara lansung untuk metabolisma seluruh sel didalam tubuh kita.

Zinc juga perlu untuk proses pembentukan genetik iaitu pada DNA dan zinc turut mengaktifkan deria rasa dan lidah kita.


Zinc Untuk Rambut Gugur


Zinc juga boleh bantu untuk kurangkan rambut gugur.

Jom kita baca testimoni di bawah :

Dapatkan ZINC COMPLEX anda hari ini!

♡♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases♡

♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah ♛❋
♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

0 comments: