Friday, 28 August 2015

GEJALA MIGRAIN

GEJALA MIGRAIN 


Assalamualaikum dan Salam Sayang buat semua pembaca blog nira..

Migrain.. tajuk ni nira nak share sebab ada segelintir kenalan dalam Facebook update pasal diri mereka yang terkena migrain. So,nira nak share la serba sedikit berkaitan migrain ni. Dengan harapan boleh membantu mereka merawat kesakitan ni. In Sha Allah..

Migrain merupakan salah satu sebab kepada sakit kepala berulang. Kira-kira 1 daripada 4 wanita dan 1 daripada 12 lelaki menghidap migrain pada suatu masa sepanjang hayat mereka. Kebiasaannya,migrain bermula dari zaman kanak-kanak atau remaja dan mejadi lebih ketara pada zaman remaja.Umumnya,migrain menjadi kurang kerap selepas umur 45 tahun hingga 50 tahun,walaupun ada yang mungkin tidak hilang seumur hidup mereka. Punca sebenar migrain tidak diketahui. Peluang untuk seseorang mendapat migrain menjadi lebih tinggi jika ahli terdekatnya juga menghidap migrain.

Migrain boleh dibahagikan kepada 2 jenis yang utama :

  • Migrain tanpa aura : pesakit mendapat sakit kepala tanpa aura (tanda amaran). Ini adalah 5 kali lebih kerap daripada migrain dengan aura.

  • Migrain dengan aura : sakit kepala di dahului dengan aura.
GEJALA-GEJALA MIGRAIN

  • Sakit Kepala 
- Sakit kepala migrain biasanya terjadi pada sebelah kepala sahaja dan biasanya digambarkan sebagai "berdenyut. Kadang-kadang sakit kepala juga boleh dirasai pada kedua-dua belah kepala. Kesakitannya bertambah secara perlahan-lahan dan akan beransur hilang selepas 4-72 jam. Kesakitannya boleh berada pada tahap sederhana atau sangat sakit. Pesakit mengadu segala aktiviti akan tergendala dan tidak dapat diteruskan. Serangan ini mungkin jarang berlaku,contohnya sekali dalam beberapa bulan,atau kadang-kadang lebih kerap contohnya beberapa kali dalam seminggu.

- Pesakit juga boleh merasa loya dan kadang-kadang nak muntah. Ketika serangan migrain,kebanyakkan pesakit tidak tahan dengan cahaya atau bunyi yang kuat dan mereka lebih selesa berbaring di dalam bilik gelap sehingga sakit kepala hilang. Pergerakan kepala juga boleh menyebabkan kesakitan bertambah.

  • Aura
- Aura bermaksud tanda amaran. Ia biasanya terjadi dalam masa 1-15 minit. Contoh aura adalah :

** aura penglihatan (visual aura) : contohnya hilang sebahagian penglihatan secara sementara,dan kerlipan cahaya seperti garisan zig-zag yang merebak sebelum hilang sepenuhnya dari penglihatan.

** perasan kebas pada bibir,muka dan tangan.

** masalah pertuturan.

** lain-lain : bau atau perasaan yang aneh sedikit kekeliruan dalam pemikiran.

- Sebelum setiap serangan,pesakit mungkin mengalami perubahan perasaan dan selera yang tidak begitu ketara. Perasaan ini bermula beberapa jam atau beberapa hari sebelum sakit kepala yang sebenar. Kemudiaan diikuti dengan aura,kemudian skait kepala. Akhirnya sakit kepala akan hilang secara beransur-ansur. Pada ketika ini,pesakit mungkin berasa letih,senang marah,murung,dan mungkin menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian.

  • Faktor pencetus
- Migrain juga boleh berlaku di sebabkan faktor pencetus. Seperti :

** makanan : alkohol,buah-buahan sitrus,kafein (kopi,teh),makanan yang mengandungi tyramine (keju,yogurt,kacang dan sebagainya).

** persekitaran : merokok atau bilik yang berasap roko,cahaya terang seperti skrin yang terang atau cahaya yang berkelipan dari rancangan televisyen,bunyi bising dan bau kuat seperti minyak pewangi.

** psikologi : kemurungan,cemas,marah,keletihan,tekanan dan sebaginya. Sesetengah serangan sakit kepala tidak berlaku semasa pesakit mengalami tekanan,tetapi berlaku apabila pesakit berada dalam keadaan rileks,sepertimana yang dipanggil migrain hujung minggu.

** ubat-ubatan : rawatan hormon,sesetengah ubat tidur dan ubat perancang keluarga.

** lain-lain : haid,pertukaran masa tidur,putus haid.

Namun,kesan daripada faktor-faktor di atas mungkin tidak sama bagi semua pesakit,contohnya untuk sesetengah pesakit serangan migrain tidak menjadi lebih kerap walaupun mereka ambil keju dan coklat.

BAGAIMANA PRODUK SHAKLEE BOLEH MEMBANTU MENGATASI MASALAH MIGRAIN?

SHAKLEE BERIS KUBOR BESAR,SHAKLEE BACHOK,SHAKLEE JELAWAT,SHAKLEE PENGKALAN CHEPA,SHAKLEE KUBANG KERIAN,SHAKLEE KOTA BHARU


B COMPLEX : Riboflavin (vitamin B12) terbukti membantu kurangkan sakit migrain.

OSTEMATRIX : Magnesium dalam ostematrix membantu mengurangkan serangan migrain.

COQHEALTH : Coq10 yang cukup dalam badan boleh kurangkan migrain.

Serangan migrain yang kerap atau teruk boleh mengganggu kehidupan seharian. Pesakit digalakkan untuk mendapatkan rawatan bagi mengawal gejala migrain untuk menjamin kualiti hidup yang lebih baik.

Dapatkan SET MIGRAIN SHAKLEE daripada nira sekarang!♡♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases♡

♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya seperti detail di bawah ♛❋

Facebook : NIRA NAZRI
Call/Text/WhatsApp : 0129827229/0199582426
Email : umizanaura@rocketmail.com

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

Sekiranya anda berada berdekatan dengan nira (Jelawat,Bachok,Kubang Kerian,Kota Bharu dan Wakaf Che Yeh) boleh buat temujanji dengan nira. Penghantaran pos ke Seluruh Malaysia,Sabah,Sarawak dan Brunei. Konsultasi percuma akan di berikan dengan setiap pembelian Vitamin daripada nira 

♛❋♛❋♛❋♛❋♛❋

0 comments: