Tuesday, 24 March 2015

Faktor Kenapa VITAMIN TIDAK BERKESAN!

Assalamualaikum dan Salam Sayang 


pengedar sah shaklee bachok


Ada segelintir pengamal vitamin yang merasakan tidak mendapat apa-apa manfaat dari pengambilan vitamin atau supplemen mereka oleh disebabkan beberapa faktor...

1. Pengambilan air kosong di pandang rendah
Ramai yang tidak menggemari air kosong ni,dan ada yang menjadikan air berperisa dan berwarna minuman harian mereka. Air yang manis boleh meningkatkan darah serta menyebabkan kegemukan. Kita disarankan mengambil air masak yang banyak bagi membantu penyerapan vitamin atau supplemen yang diambil.

2. Elakkan mengambil vitamin yang banyak sekaligus dalam satu masa.
Apabila kita mengambil vitamin sekaligus,meningkatkan kepekatan darah kita pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini pabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa ini kita kurang minum air. Maka cuba agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan eperluan agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu masa. Ini juga membantu agar buah pinggang tidak terllau dibebani pada satu masa tertentu sahaja.

3. Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.
Sekiranya anda berada di bawah pemantauan doktor,atau mempunyai masalah kesihatan dan terpaksa mengambil ubat,elakkan ambil vitamin dalam masa yang sama. Hal ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. Cuba sediakan jadual pengambilan ubat dengan vitamin. Jika dah ambil ubat,jarakkan 1-2 jam seterusnya untuk mengambil vitamin pula.

4. Kurangkan pengambilan kafein dalam diet harian.
Untuk pengetahuan anda,pengambilan kafein boleh merosakkan vitamin yang sedia ada dalam badan. Maka pengambilan minuman kafein boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini. Maka kita tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan vitamin rosak yang disebabkan oleh minuman kafein tadi.

5. Pantang larang makan vitamin
Pengambilan multivitamin yang lengkap dengan zat besi tidak boleh diambil bersama dengan susu. Ini kerana penyerapan zat besi itu sendiri. Tahukah anda vitamin E tidak boleh di makan bersama alfafa kerana alfafa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh manusia. 

TIPS UNTUK IBU MENYUSU
>>> Makanlah vitamin yang fokus untuk membantu penyusuan susu ibu. Utamakan niat yang utama. Supaya tidak terllau banyak vitamin yang perlu anda amalkan dan dikhuatiri pengambilan air tidak sekata. Sekiranya anda membeli,maka dapatkan jadual makan dengan betul dan pastikan anda tahu fungsi kebaikan vitamin yang anda beli!

♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya♛❋


Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
WeChat ID : nira270890
Instagram : @ANIRA_MUSTAPHA
Email : Umizanaura@rocketmail.com
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu

0 comments: