Thursday, 1 January 2015

Shaklee Bachok : "Kedinginan" Selepas Bersalin. Ketahui Puncanya

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

Selepas proses kelahiran bayi,ramai ibu yang akan mengalami masalah keletihan selepas bersalin,sakit sewaktu sesi penyusuan,malah akan turut mengalami masalah "baby blues" iaitu perubahan hormon yang boleh menjurus kepada deprasi dan tidak bersemangat.

Satu perubahan yang ketara selepas melahirkan anak adalah penurunan libido. Libido adalah keinginan rasa untuk bersama suami.   

Ketahui 5 faktor yang menyebabkan kedinginan seks selepas melahirkan anak :

1. Perubahan paras hormon estrogen
Pada tempoh 4-6 minggu kelahiran,tubuh akan mengeluarkan hormon prolaktin iaitu hormon yang menggalakkan pengeluaran susu ibu. Sebaliknya hormon estrogen akan menurun dan menyebabkan kekeringan faraj dan menyebabkan berlakunya kurang libido.

2. Keletihan
Tempoh berpantang selama 44 hari ataupun ada sesetengah yang berpantang selama 100 hari,faktor keletihan itu sentiasa wujud. Hal ini kerana si ibu perlu menjaga anak yang baru lahir,perlu berjaga malam,membasuh kain,menyidai kain,memasak dan melakukan lain-lain hal akan menyebabkan badan si ibu letih. Keadaan ini akan mendorong keinginan untuk bersama suami kurang.

3. Proses penyembuhan yang mengambil masa
Proses penyembuhan itu akan memakan masa yang lama,tidak kira bersalin secara normal mahupun secara pembedahan. Rata-rata isteri masih seriau dan fobia dengan kesakitan yang dirasai mereka. Keadaan ini menyebabkan mereka akan menolak ajakan suami. Para suami harus memberikan sedikit waktu untuk para isteri agar mereka benar-benar bersedia.

4. Rasa tidak menarik
Kebanyakan wanita akan naik berat badan semas hamil. Selepas hamil mungkin badan mereka kelihatan tidak menarik dan menyebabkan keyakinan mereka juga akan menurun untuk bersama dengan suami. 

5. Pospartum Depression
Ia dikenali sebagai "meroyan". Meroyan biasanya terjadi apabila ibu gagal mengawal emosinya dalam pantang. Ini mungkin ada kena mengena dengan dengan proses kelahiran yang menyakitkan,kurang rehat,mood swing,kurang selera makan dan kurang minat terhadap seks. Sokongan daripada suami dan keluarga amat diperlukan oleh si ibu.

Bagi mereka yang hidapi situasi ini,nira syorkan SET F kepada anda. 

Apa yang terdapat dalam SET F ni? 


  • Alfafa Complex ~~ membantu mengatasi masalah keputihan serta bertindak sebagai kacip fatimah ataupun perapat dalam kalangan wanita selepas bersalin.
  • Vitamin E ~~ vitamin E memainkan peranan penting dalam merangsang hormon seks atau vitamin E sebagai agen pelincir ketika bersama suami. Malah ianya juga sesuai diamalkan oleh lelaki kerana ia menghasilkan libido.

Jadi,jika anda mengalami masalah kedinginan selepas bersalin,boleh dapatkan SET F ini dengan saya. Konsultasi percuma untuk semua pelanggan yang mendapatkan SET ini dengan saya.




♡♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases♡♡

♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya♛❋


Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
Email : Umizanaura@rocketmail.com
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu



0 comments: