Thursday, 22 January 2015

Masalah Kentut Vagina?

Assalamualaikum dan Salam Sayang ♡Apa itu kentut vagina?
Vaginal Flatulence atau lebih dikenali kentut vagina ataupun faraj terkentut merupakan satu keadaan dimana alat kemaluan sulit wanita mengeluarkan udara dan menghasilkan bunyi seperti kentut. Ianya berlaku akibat udara terperangkap di dalam faraj ataupun di celah-celah lapisan labia majora lalu dilepaskan sepertimana kentut dubur berlaku.

Fenomena ini sering disalah angap sebagai angin yang keluar dari bukaan faraj. Lebih menyulitkan lagi bukaan faraj tidak mempunyai deria rasa yang sensitif seperti bukaan dubur hingga membolehkan kita dapat merasai keluarnya angin dari bukaan faraj secara yakin.

Angin itu adalah udara di sekeliling,yang masuk ke dalam faraj,maka tidak berbau. Walaupun keluar angin daripada faraj dan berbunyi macam "kentut"

Kenapa ianya terjadi?
Kentut Vagina sering dialami oleh wanita terutamanya yang telah menopous. Juga ibu-ibu yang selepas melahirkan terdedah kepada masalah ini. Hal ini terjadi kerana alat sulit menjadi longgar selepas perineum digunting ataupun terkoyak semasa proses kelahiran.

Selepas melahirkan anak,lazimnya faraj akan mengembang dan keadaan ini akan menjadi lebih teruk apabila menopous. Kekenduran tisu pada faraj dan bibir di permukaan faraj berlaku apabila hormon kewanitaan (estrogen dan progesteron) tidak lagi dikeluarkan oleh kedua kilang ovari. Keadaan ini akan menyebabkan bibir di permukaan faraj renggang dan udara dapat memasuki ke dalam faraj terutama dalam posisi sujud.

Kentut Vagina juga berlaku apabila ligamen dan otot-otot di pelvis (punggung) menjadi lemah atau rosak dan tidak boleh lagi menampung organ pada bahagian itu. Seterusnya ia akan menyebabkan rahim jatuh keluar daripada faraj,pundi kencing akan menonjol dinding faraj dan usus besar menonjol arah belakang faraj.

Punca-punca lain terjadinya kentut vagina.

 • kehamilan
 • melahirkan
 • faktor usia dan menopous
 • obesiti
 • fibroid yang besar
 • sembelit yang kronik
Kesan Akibat Daripada Kentut Vagina
Kentut vagina tidaklah membawa maut tetapi janganlah pula kita memandang ringan akan hal ini,kerana ia boleh menyebabkan.
 1. Rahim jatuh (tombong)
 2. masalah hubungan intim suami isteri
 3. kencing tidak puas
 4. terkencing ketika bersin atau batuk
 5. rasa was-was samaada wudhuk sah atau tidak
Apakah yang disyorkan dengan produk Shaklee?
Bagaimana ALFAFA COMPLEX boleh membantu?
Alfafa dianggap sebagai kacip fatimah iaitu bertindak sebagai perapat lalu mengembalikan hangat antara suami isteri.

Ianya juga dapat merawat keputihan,membesarkan serta menegangkan payudara. Alfafa juga dapat memulihkan urat selepas bersalin ,merapatkan miss V,melancarkan sistem penghadaman,sebagai pelawas sesuai jika mengalami masalah sembelit,dan amat penting kepad ibu menyusu kerana ianya bertindak sebagai "milk booster" kerana melancarkan penyusuan serta menambahkan susu badan.

Sangat molek jika anda mendapatkannya sebelum hujung januari 2015 kerana bulan ni promosi Alfafa Complex beli 6 percuma 1 atau belian pek berkembar akan mendapat diskaun sebanyak 5%.

Bagaimana nak hubungi saya? Ikut cara di bawah :

♡♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases♡♡


♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya♛❋


Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
Email : Umizanaura@rocketmail.com
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu

0 comments: