Friday, 19 December 2014

Bahaya Kekurangan Vitamin D

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

Apa itu vItamin D?
Vitamin D,salah satu vitamin larut lemak yang mempunyai sifat-sifat sebagai vitamin dan hormon. Ia diperlukan untuk penyerapan dan penggunaan kalsium dan phosphorus. Ia juga perlu untuk tumbesaran tulang dan gigi yang normal pada kanak-kanak. Ia mencegah daripada otot menjadi lemah dan terlibat dalam mengatur denyutan jantung. Ia juga penting dalam pencegahan dan rawatan kanser kolon,osteoarthritis,osteoporosis,dan hypocalcemia,meningkatkan imuniti,ia juga perlu untuk fungsi tiroid pembekuan darah yang normal.

Terdapat beberapa bentuk vitamin D,termasuk vitamin D2 (ercocaliciferol) ,yang datang dari sumber makanan;vitamin D3 (cholecalciferol),yang disintesis dalam kulit kesan tindakbalas kepada dedahan cahaya ultraungu matahari; dan dalam bentuk tiruan dikenali sebagai vitamin D5.  Daripada tiga bentuk vitamin D tersebut,vitamin D3 dianggap sebagai vitamin D dalam bentuk semulajadi dan lebih aktif.

Kesan kekurangan vitamin D
Jika badan tidak mendapat vitamin D yang mencukupi,kalsium kurang diserap sehingga badan akan akan menyerap kalsium yang ada pada tulang.

Kekurangan vitamin D yang serius boleh menyebabkan Rickets (cacat tulang,terutamanya tulang belakang,kaki dan tengkorak;tulang mudah patah;bengkak sendi;dan lemah otot). Selain itu,kekurangan vitamin D juga boleh menyebabkan penyakit-penyakit seperti osteoporosis,beberapa jenis barah,penyakit jantung dan juga kencing manis.

Selain kanak-kanak,bayi dalam kandungan juga memerlukan vitamin D. Jika ibu yang mengandung tidak mendapat vitamin D yang cukup ketika hamil,anak yang dilahirkan mungkin akan mengalami neonatal hypocalcaemia (tidak cukup kalsium di dalam darah) atau akan mengalami Rickets ketika usia kanak-kanak mereka.****************************************
PROMOSI DISEMBER 2014
VITAMIN C & VITAMIN E
BELI 6 PERCUMA 1
BELIAN TWIN PACK,JIMAT 5%
PROMO SHAKLEE COLLAGEN 
POWDER BELI 3 PERCUMA 1****************************************

♡♡These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration.These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases♡♡♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya♛❋
Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
Email : Umizanaura@rocketmail.com
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu


0 comments: