Monday, 10 November 2014

Shaklee Bachok : Kesan ketidakseimbangan hormon

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

Ketidakseimbangan hormon merupakan masalah yang sangat umum. Ia boleh di sebabkan pola dan gaya hidup yang tidak sihat. Walaupun nampak remeh,namun masalah hormon tidak seimbang boleh memudaratkan kesihatan. Dalam jangka panjang, kekurangan atau ketidak seimbangan hormon pada wanita boleh menyebabkan masalah kesuburan.

Antara ciri-ciri ketidakseimbangan hormon adalah :

1. Kenaikan berat badan mendadak
- Jika anda tidak makan berlebihan,juga menjalankan aktiviti olahraga dengan teratur tetapi berat badan masih naik mendadak,ia petanda adanya ketidakseimbangan hormon.

2. Berpeluh
- Hormon berperanan membuat anda berasa panas. Apabila hormon mengalami perubahan,anda mulai rasa berpeluh lebih banyak dan cenderung berasa lelah.

3. Haid tidak teratur
- Putaran haid bergantung pada perubahan hormon. Jadi,apabila hormon terganggu ia boleh memberi kesan pada putaran haid. Jika anda mempunyai putaran haid tidak teratur mahupun keluar darah terlalu banyak,ia menandakan ketidakseimbangan hormon.

4. Mudah marah
- Apabila hormon tidak seimbang,seseorang cenderung mudah marah serta depresi.

5. Ketidaksuburan
- Wanita yang berusaha untuk hamil,sebaiknya membuat pemeriksaan untuk memastikan adakah anda mengalami masalah ketidakseimbangan hormon.

6. Keguguran rambut
- Masalah keguguran rambut dipengaruhi oleh hormon. Apabila kadar hormon rendah atau tidak seimbang,rambut anda akan mudah gugur.

7. Seksual menurun
- Ketidakseimbangan hormon akan memberi kesan pada keghairahan seksual seseorang.♛❋ Sebarang pertanyaan mengenai produk shaklee {atau} ingin menjana pendapatan boleh hubungi saya♛❋
Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
Email : Umizanaura@rocketmail.com
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu


0 comments: