Sunday, 12 October 2014

Si kecik yang bermanfaat

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

Tak semua orang suka telan Vitamin B Complex. Myb sebab baunya yang kuat. Tapi,korang perlu tahu ianya sangat teramat yang benar dan sebenarnya bermanfaat. Dan setiap jenis Vitamin B mempunyai fungsi yang berlainan. B Complex yang terbaik adalah yang cukup 8 jenis vitaminnya. Ianya terdapat dalam B Complex Shaklee!!


sangat bermanfaat


Ketahui 8 jenis vitamin B dan fungsinya. Selamat menambah ilmu! *_____________*

Vitamin B1-Tiamin
- ia diperlukan untuk mengubah karbohidrat menjadi tenaga. 
Jika kekurangan - Menurut Dr Ronda Greaves dari Melbourne's RMIT School of Medical Sciences,Australia,kekurangan vitamin B sering terjadi kepada anda yang mempunyai pola pemakanan yang buruk. Antara tandanya,pergerakan mata tidak dapat dikawal dan tangan,kaki tidak seimbang.

Vitamin B2-Riboflavin
- sangat berguna untuk kesihatan mata,kulit dan membantu metabolisme karbohidrat dan lemak.
Jika kekurangan- Masalah pada kulit terutamanya di bahagian hidung dan mulut,bibir kering,mata merah dan sensitif pada cahaya.

Vitamin B3-Niasin
- ia diperlukan untuk mengubah makanan yang diambil menjadi tenaga. Ia juga memainkan peranan dalam kesihatan kulit,meningkatkan nafsu makan dan membaiki sistem penghadaman.
Jika kekurangan - Boleh mempengaruhi kesihatan dan kulit. Contohnya kulit kering dan mudah luka. Selain itu,ia akan membuatkan anda mudah cirit-birit dan mudah marah.

Vitamin B5-Pantothenic acid
- vitamin ini memecah lemak,protein dan karbohidrat menjadi tenaga. Vitamin ini diperlukan untuk membuat vitamin D dan beberapa jenis hormon membentuk sel darah merah.
Jika kekurangan - Cepat marah,penat,masalah tidur,mual,muntah dan kebas pada anggota badan.

Vitamin B6-Piridoksin
- ia diperlukan untuk pengeluaran sel darah merah dan beberapa zat kimia dalam otak.
Jika kekurangan - Luka pada bahagian mulut,hilang rasa dan kekurangan pada orang dewasa boleh menyebabkan depresi dan anemia.

Vitamin B7-Biotin
- sering dipanggil vitamin H yang berperanan dalam memecah lemak,protein dan karbohidrat menjadi bahan bakar yang boleh digunakan oleh badan.
Jika kekurangan - Masalah mata merah,rambut gugur,pucat dan kulit bersisik.

Vitamin B9-Asid Folik
- vitamin ini penting untuk mencegah kerosakan saraf pada bayi dalam kandungan. Manakala supplemen asid folik dapat membantu mengawal perasaan,nafsu makan dan tidur lebih nyenyak.
Jika kekurangan - kerap merasa penat,berat badan menurun dan anemia. 

Vitamin B12-Kobalamin
- penelitian di Oxford University menunjukkan bahawa seseorang yang mempunyai kadar vitamin B12 yang rendah boleh berisiko 6x lebih tinggi mengalami penyusutan otak.
Jika kekurangan - kurang ingatan,murung,mudah stres,hilang keseimbangan nafsu makan dan anemia.Haaaaaa,dah tahu setiap fungsi jenis Vitamin B? Apaaaaa korang tunggu lagi. Order Sekarang!!


Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
Email : Umizanaura@rocketmail.com
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu

0 comments: