Saturday, 18 October 2014

Jimatkan wang ketika mengisi minyak

Assalamualaikum dan Salam Sayang 



Just sharing daripada group. Moga tips ni boleh membantu menjimatkan sedikit wang ringgit untuk mengisi minyak. Hihihi..
Amalkn pengisian myk dlm jmlh liter, bkn nya ringgit.
Isi dalam liter.
◆1 Liter harga rm2.30
◆isi lah rm12 jadi 5 liter
◆isi lah rm23 jadi 10 liter
◆isi rm46 jadi 20 liter
◆isi rm69 jadi 30 liter
Contoh:
Pergi ke kaunter, ckp nk isi 20 liter. pastu byr RM46. ini lbh baik drpd isi RM40, krn jmlh minyak yang masuk adalh 15.7894737 liter. Sedangkn nozzle hanya menyukat sehingga 2 tmpt perpuluhan shj.
Maknanya kita rugi 0.0094737 bg setiap pengisian RM 40. bayangkan, kalau setiap hari ada 1000 org y isi RM40, stesen mykk dah untung 9.4737 liter. itu kalau 1000 org, kalau 1p hari? sebulan? itu hanya pengiraan ringkas utk pengisian RM40 sahaja. bayangkn, brapa byk stesen minyak akn untung ats selisih kiraan jumlah liter ini.
Sbb itu stesen myk selalu bt program cabutan bertuah dgn pembelian minimum RM40. mereka mahu menanam sifat mengisi myk mengikut nilai rm, bkn ikut nilai liter.
kalu isi 35 liter darab dgn rm2.3.
kalu isi guna jumlah duit, liter tu akan dibundarkan ke jumlah trdekat.
contoh 31.777 liter. rugi sikit, tp kalu tiap2 hari toukeh stesen minyak yg untung


tips ni nira dapat dalam group.. so nira share dengan korang!

Ohyaaa,kalau nak produk shaklee boleh contact nira k.



Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
Email : Umizanaura@rocketmail.com
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu
Post a Comment
Copyright to SIHAT ITU SATU KEBAHAGIAAN
Designed by UMIESUEstudio 2016