Friday, 3 October 2014

GASTRIK

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

Penyakit gastrik atau gastritis merujuk kepada keradangan pada lapisan dinding perut. Di dalam perut ,terdapat satu lapisan mukus semulajadi yang melindungi dinding perut daripada bahan kimia berasid semulajadi yang sangat diperlukan untuk proses penghadaman makanan di dalam perut. Keradangan dinding perut berlaku apabila terdapat bahan asing yang menghakis lapisan mukus pelindung di permukaan perut.

Punca-punca berlaku gastrik

  • Mengambil ubat-ubatan yang tertentu secara berlebihan. Ubat-ubatan tersebut seperti ubat aspirin atau NSAID (non-steroidal anti-inflammatory).
  • Penyalahgunaan alkohol dan jangkitan bakteria Helicobater Pylori di dalam perut boleh menyebabkan proses keradangan di dalam perut.
  • Gastrik juga boleh terjadi di sebabkan oleh ananaemia,refluks hempedu,penyalahgunaan dadah,meminum racun,stres ekstrem dan jenis jangkitan virus tertentu.
Antara simptonya berlaku gastrik

Ramai pesakit gastrik tidak mengalami sebarang simpton.Namun,kewujudan penyakit gastrik akan tetap menyebabkan kerosakan kepada dinding perut dan seterusnya menyebabkan kesan-kesan buruk yang lebih serius seperti pendarahan di dinding perut.

Kebiasaannya,penyakit gastrik akan mengalami simpton seperti sakit perut,hilang selera makan,rasa loya dan muntah-muntah.

Jika penyakit gastrik bertambah sehingga berlakunya ulser perut dan pendarahan di dinding perut,pesakit boleh mengalami najis berdarah yang berwarna hitam atau muntah darah.

Simpton tersebut menandakan penyakit gastrik itu sudah menjadi taap yang sangat serius dan pesakit perlu di bawa ke klinik atau hospital secepat mungkin.

Cadangan supplemen shaklee untuk merawat penyakit gastrik

1. Energizing Soy Protein | ESP
ESP yang juga merupakan protein unggul daripada kacang soya merupakan sejenis tumbuhan yang tinggi sifat alkalinya yang dapat meneutralkan keasidan di dalam perut. Nutrien protein yang terkandung di dalam ESP sangat membantu sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel lama yang telah rosak akibat di hakis oleh asid hidroklorik berikutan proses pencernaan makanan.

cara mengatasi


2. Ostematrix
Pesakit gastrik disarankan mengambil susu atau kalsium,kerana ianya bersifat alkali dan mampu meneutralkan asid di dalam perut.3. Peppermint Ginger Plus
Ianya mengandungi herba asli pudina,halia,jintan hitam dan jintan manis untuk rasa yang nyaman dan melegakan ketidakselesaan perut. Pil-pil juga boleh dihancurkan dan dicampur dengan air panas untuk minuman herba semulajadi.Testimoni :
Kesimpulannya,jika anda mengalami penyakit gastrik,harus di rawat dengan cepat dan jangan di biarkan. 


Nak order produk shaklee? Atau nak jana pendapatan bersama Shaklee? Hubungi nira melalui cara di bawah :


Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
Email : Umizanaura@rocketmail.com
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu0 comments: