Wednesday, 23 July 2014

Shaklee Bachok: Set Intim dan Anjal

Assalamualaikum dan Salam Sayang 


> Set intim dan anjal <
•• Untuk pasangan suami isteri, juga dikenal sebagai vitamin cinta bagi mengeratkan lagi hubungan suami isteri. Hari-hari mesti honeymoon you!
•• menganjalkan kulit dan payudara.
•• kulit lembap, tidak kering dan tidak menggelupas.



Nira Nazri (ID 1078451)

Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu

Wednesday, 16 July 2014

Shaklee Bachok : Pakej Special Raya!!

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

PAKEJ SPECIAL RAYA!!!! BAKAR + ANGKUT + BUANG + MENCUCI KASI CLEAR !!



Apa yang terdapat dalam pakej ini dan bagaimana ia membantu memberikan kesihatan kepada kita??
+ Lecithin = membantu membakar lemak dalam badan.
+ Alfafa Complex = membantu mengangkut lemak keluar dari badan.

+ Herb Lax = membersihkan usus+ membantu mengempiskan perut.
+ Garlic = buang angin dalam badan+ membantu mencairkan darah.


Khas untuk mereka yang mementingkan kesihatan.
Jika berminat jangan lupa PM nira sekarang!!


Nira Nazri (ID 1078451)

Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu

Betul ke Masalah Period Boleh di atasi dengan Shaklee GLA Complex??

Saya ada masalah period.. 2-3 bulan belum tentu datang.. Kalau period pun sikit je, macam tersumbat..

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

"Saya ada masalah period.. 2-3 bulan belum tentu datang.. Kalau period pun sikit je, macam tersumbat.."

Antara masalah yang dihadapi oleh ramai anak dara diluar sana.. Kalau masih anak dara takpela tak nak rawat pun, tetapi kalau mak dara, jika period on/off macam mana nak dapat baby sebab period tidak teratur.. Tetapi perancangan Allah adalah terbaik.. Jika sudah tertulis rezeki kita. 

Jom kita tengok apa lagi kebaikan dan khasiat Shaklee GLA Complex :
√ membantu mengawal dan mengatur kitaran haid.
√ membantu meningkatkan kesuburan.
√ melegakan PMS (sindrom pra-haid).
√ menguatkan kuku dan kulit.
√ menjadikan kulit lebih sihat dan berseri.
√ membantu memerangi ekzema.
√ melegakan simpton akibat arthritis.
√ mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.
√ menguatkan imuniti tubuh.
√ memperlahankan proses penuaan.
√ mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung.
√ mengawal kencing manis dan darah tinggi.
√ mengawal kolestrol.
√ untuk fungsi saraf.


Kebaikan kepada saya..
2 tahun selepas melahirkan #adamnaufal,saya ambil perancang. Bermula daripada tu period on/off..Benda ni berlarutan sehingga 4-5 bulan.. Stress wooo... Selepas saya adukan kepada mama Shaklee a.k.a upline saya Sue Aziz beliau suggestkan GLA Complex..alhamdulillah produk ni serasi sebab tak habis sebotol period kembali normal.. Juga rezeki daripadaNYA,sekarang saya hamil anak kedua.


See ! Untuk yang bermasalah dengan kitaran haid, asid linolenik gama (GLA) juga boleh diambil sebagai supplement dalam memelihara Kesihatan setiap bulan. Dalam GLA terdapat sejenis asid lemak omega-6 yang diperlukan oleh tubuh untuk membentuk prostaglandin. Ia akan membantu mengawal proses tubih untuk kekal hormon.

gla complex

Testimoni pengguna : Masalah pengguna ini adalah period dia datang 2-3 bulan sekali. 


Sekiranya anda di luar sana menghadapi masalah ini,boleh hubungi saya untuk keterangan lanjut mengenai produk. Masalah ini harus di selesaikan dan bukan di biarkan. 

Nira Nazri (ID 1078451)

Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu

Monday, 14 July 2014

Dulu Kulit Menggelupas,kini berjaya di atasi dengan Vitamin E Shaklee

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

"Dulu menggelupas.. Sekarang dah berkurang..."

Alhamdulillah dengan izinNYA jua...

Kita lihat bagaimana vit e memberi kebaikan kepada anda :
+ menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.
+ memperbaiki peredaran darah utk perbaiki tisu.
+ melindungi paru2 dari pencemaran udara.
+ ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan,mengurangkan parut, mengurangkan tekanan darah, membantu dalam pencegahan katarak, meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.
+ mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan menguatkan dinding kapilari.
+ vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat.
+ mengurangkan risiko nyanyuk.
+ merendahkan kadar kolestrol.
+ membantu mencegah kanser.
+ vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.
+ vitamin E juga dikenali sebagai vitamin cinta kerana ia boleh membantu dalam perhubungan suami isteri.




Nira Nazri (ID 1078451)

Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu

Shaklee Bachok : Set Kurus Bajet berkesan!

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

2 minggu ambil SET KURUS SHAKLEE,dah turun 2 kg! Hasil pengambilan secara konsisten + ikut tips ekluksif yang diberikan oleh saya.
Ingat! Ini bukan vitamin AJAIB yang turun dengan cepat dan banyak. Ini hanyalahvitamin yang dapat membantu anda menurunkan berat badan secara sihat.

p/s: lemak bertahun tersimpan dalam badan,takkan nak singkirkan lemak dengan cepat..heheheee..

Kita lihat bagaimana SET KURUS boleh membantu..

Bagaimana Set Kurus SHAKLEE membantu TURUNKAN BERAT BADAN ?

HERB-LAX
~ Membantu proses detoksifikasi
~ Mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut atau usus.

ALFALFA
~ Membersihkan usus, darah dan hati
~ Membantu proses detoksifikasi

LECITHIN
~ Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).
~ Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.
~ Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).
~ Membantu kawal paras triglycerides.
~ Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
~ Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.



testimoni pengguna :



Tips ekluksif akan disertakan dengan setiap pembelian set kurus. Dapatkan hari ini juga!

Nira Nazri (ID 1078451)

Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu

Friday, 11 July 2014

Vitalea Iron Formula Untuk Ibu Mengandung,Berpantang dan Menyusukan Anak

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

 Masih ramai ibu menagndung yang tidak tahu masalah kekurangan zat besi yang serius sangat merbahaya dan ia boleh menyebabkan masalah kesihatan kepada ibu,malah turut memberikan kesan kepada bayi dalam kandungan. Zat besi inu juga perlu diteruskan ketika anda berpantang dan menyusukan anak.

Ianya amat digalakkan untuk mengambil kerana kepentingan zat dan vitamin serta keperluan zat besi oleh si ibu dan ianya juga penting untuk tumbesaran anak.

Manfaat Utama Vitalea Iron Formula :



Testimoni perbezaan cust yang mengambil brand lain selain Vitalea dan selepas mengambil Vitalea :


Jadilah pengguna yang bijak dan jika anda berminat dengan produk ini boleh order terus melalui saya.

Nira Nazri (ID 1078451)

Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu


Thursday, 10 July 2014

Shaklee Bachok : Testimoni Vivix

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

"Mak saya menghidap kencing manis dan bila makanan tidak terkawal, bacaan kandungan gula dalam darahnya mula naik mendadak. Apabila perkara ini berlarutan, penglihatan mak menjadi kabur dan makin kabur. Mak kata, apa yang beliau rasa adalah....matanya menjadi kembang dan berair."

"Oleh kerana itu, saya berikan mak saya vivix sahaja. Pada mulanya mak makan setengah sudu teh sehari tetapi kerana man saya selesa dengan vivix, beliau mengambil 2 sudu besar sehari. Kini, saya bekalkan mak saya 2 botol vivix untuk sebulan consume."

"Dalam masa tak sampai sebulan, penglihatan mak menjadi lebih baik. Mak rasa kedudukan matanya semakin elok dan tidak seperti sebelumnya yang mana ianya mengembang dan berair. Alhamdulillah, mak saya boleh melihat semula...tak perlu duduk dekat dengan TV untuk menonton seperti sebelum ini disebabkan matanya yang kabur. Penglihatan mak dah kembali sedia Kala. Syukur pada Allah atas izinNYA jua. Pengambilan vivix banyak memberi kesan positif pada paras gula dalam darah mak saya serta penglihatannya yang kabur dulu telah pulih sedia kala."

testimoni vivix

Setiap pembelian 2 botol Vivix,anda layak mendapat keahlian secara percuma! Hadiahkan kepada mereka yang tersayang.

Nira Nazri (ID 1078451)

Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu

Shaklee Bachok : Performance Drink Pilihan Keluarga Saya

Assalamualaikum dan Salam Sayang 


Kenapa Performance Drink Shaklee menjadi pilihan utama keluarga Saya?

Ketahui manfaatnya:

meningkatkan daya ketahanan badan- memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, menggantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal, meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh.

membekalkan tenaga dan daya ketahanan fizikal - ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam badan dan mengimbangi metabolisme air dalam tubuh. Ia mengandungi pottasium, kalsium,sodium,phosphorus,magnesium dan chlorida. Produk ini turut dirumus ekluksif untuk membekalkan tenaga fizikal terutamanya mereka yang menetapkan kawasan tropika dan mereka yang aktif dalam kerja harian.

mencegah penyahhidratan - mengurangkan kehausan,mencegah penyahhidratan,melembapkankulit dan kelihatan muda.

mengekalkan paras gula- terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot dan percepatkan sembuhan akibat kecederaan otot.





Nira Nazri (ID 1078451)

Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu

Sunday, 6 July 2014

BUY 6 FREE 1 | PROMO VIVIX SHAKLEE ON JULY 2014

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

julai 2014



Antara kebaikan Vivix Shaklee adalah :

  • Menggalakkan penuaan yang sihat
  • Membantu mengelakkan kanser
  • Mengurangkan risiko penyakit jantung
  • Mengurangkan komplikasi kencing manis
  • Meningaktkan kesihatan arthritis dan menyokong kesihatan sendi
  • Bantu mengurangkan insiden bagi penyakit nyanyuk
  • Membantu menghilangkan berat badan
  • Meningkatkan sistem imun
  • Menyokong kesihatan mata
  • Menggalakkan kesihatan keseluruhan


Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu



Shaklee Bachok : Kekal bertenaga dan cergas dengan Set Terlaris Shaklee

Assalamualaikum dan Salam Sayang 

Tak menyesal dengan Set Mighty Triple Gems Shaklee! Itulah pendapat cust ni.. badan kekal bertenaga dan
cergas.

Kita lihat bagaimana set ini dapat membantu anda kekal bertenaga dan cergas sepanjang ramadhan.



Kita lihat pula apa kata cust ni :




Teringin nak cuba? Boleh di ambil seisi keluarga!


Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu

Tuesday, 1 July 2014

Shaklee Bachok : Cadangan Set Kurus Bajet

Assalamualaikum dan Salam Sayang 


Ramai yang nak kurus,tetapi terikat dengan bajet. Betul tak? Jangan risau kerana produk shaklee menyediakan mengikut bajet anda sendiri.
Bajet untuk set kurus ini hanya rm157 sahaja. Nak lagi diskaun boleh sign up sebagai member shaklee. Penjimatan sehingga 20% tu.. perghhh sukanya! dapat jimatkan duit.

Okay jom kita tengok apa yang dicadangkan dalam set kurus bajet nih! InsyaAllah ia menepati dengan bajet anda.

Dalam set ini terdiri daripada 3 produk iaitu Alfafa Complex,Lecithin dan Herb-Lax.

Kita lihat bagaimana ia membantu anda dalam menurunkan berat badan :

Alfafa Complex (yang ni saiz besar,saiz kecil hanya 330 tablet)

  • mencuci hati,darah,usus di mana ia bersifat alkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid,menghilangkan toksin dari badan,membersihkan hati,kolon,dan mencantikkan kulit dan otot.
  • melawan alahan dengan perbaiki keadaan kulit dan hidung sensitif,kurap,bau badan dan ulat air.
  • singkirkan lemak dan kolestrol.
  • melawan tumor
  • melegakan keputihan.
  • mencegah/merawat arthiritis
  • milk booster untuk ibu menyusu









Lecithin

  • ia diesktrak daripada kacang soya organik bukan GMO mengandungi 520mg lecithin, soya termasuk 80mg kolin dan 48mg inositol. Lecithin yang dirembeskan oleh tubuh akan menghasilkan acetyl-kolin, inositol, fosforus dan lemak tak tepu
  • menyerap vitamin larut lemak iaitu membantu tubuh menyerap vitamin A, D, E dan K yang larut lemak

  • - melindungi hati iaitu menghalang lemak di hati, sirosis (kerosakan hati) dan hati berlemak
  • memecahkan lemak dan kolestrol di mana lecithin bertindak sebagai pembersih saluran darah
  • membantu mengurangkan masalah obesiti iaitu mempercepatkan pembakaran lemak untuk pelangsingan
  • mencantikkan otot dan kulit dengan membentuk membran sel, melembabkan dan menghaluskan kulit, mengaktifkan metabolisme dan melambatkan kesan penuaan
  • menghalang kejadian batu karang yang terjadi akibat kolestrol
  • mempertingkatkan daya ingatan dan meringankan stress yang mana lecithin mempunyai kolin yang membentuk penghantar saraf kranial yang mempertingkatkan kuasa pembelajaran, perbaiki daya ingatan, Alzheimer dan mengurangkan stress. 
  • menghalang tekanan darah tinggi dan menghalang arteriosklerosis, menggalakkan peredaran darah
  • perbaiki prostat lelaki
  • meringankan sembelit dengan melembutkan najis, melembabkan usus dan meleraikan toksin di dalam usus.


Herb-Lax Shaklee
  • pembersihan najis tersekat
  • merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau yang tersimpan lama
  • membantu masalah sembelit
  • tindakan pembersihannya yang lembut boleh mengembalikan semula proses semulajadi pergerakan usus (natural bowel management) 
  • kempiskan perut
  • membantu mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut. Sesuai diambil seperti biasa atau dicampurkan di dalam air panas sebagai minuman teh herba


Tips ekluksif akan disertakan kepada semua pelanggan saya dengan setiap pembelian set kurus shaklee!

Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu

Kisah Benar Yang Boleh dijadikan Pedoman



Cerita ini asalnya dikongsikan oleh seorang pengguna Facebook, Dato’ Roslan Ab Hamid. Dan ia mendapat perhatian ramai dengan menerima jumlah like dan komen yang tinggi. Cerita ini memberi inspirasi kepada orang ramai bagaimana mahu hidup dengan lebih bermakna di atas muka bumi ini. Kami kongsikan kisah Lelaki Tuan Berkain Pelikat ini di bawah. Enjoy!
****
Saya jumpa lelaki tua ini. Selalu lepas Asar dia iktikaf di masjid.
Baca al Quran. Umur 70an. Duduk rumah dekat masjid.
Rumah agam besar dan menarik.
Hartanya disana sini, bangunan komesil tengah bandar. Milikan RM35juta. Pendapatan pasif kutip sewa RM70,000 sebulan. Belanja RM20,000. RM50,000 sedekah dan infaq.
Dia tenang bersendirian meladeni anak cucu.
Saya mahu ambil gambar. Dia menolak. katanya malu.
Saya minta formula. Dia berikan 15. Saya catat dan mahu kongsikan. Bolehkah saya kongsikan?
#1 – Pertama, dia kata muliakan ibu bapa. Doa ibubapa adalah segala galanya. Ia tiada hijab terus termakbul. Raikan ibubapa. jaga mereka sepanjang usia. Doakan mereka apabila telah tiada.
#2 – Jaga masa. Ia datang dan berakhir. Urus masa antara 5 waktu solat. Atur kerja dengan sebaik cara. Pada setiap waktu ada perkara yang kita mulakan. Ada di masjid sebelum azan. masuk waktu terus solat. Selepas solat bertebaran berusaha cari rezeki.
#3 – Berdoa dengan khusyuk. Serah pada Allah. Tawakal. Allah tahu apa yang terbaik untuk kita.
#4 – Namun begitu kena usaha. Usaha pagi petang siang malam. Usaha sungguh sungguh. Usaha bermula dengan pasang niat. Lepas itu buat buat buat. Sampai dapat. Tidak dapat, usaha lain pula. Masa buat baca al Quran. Maka dia pun nasihatkan saya,
“Orang yang membaca surah Al-Ikhlas satu kali sama ganjarannya dengan memperoleh ganjaran membaca sepertiga Al-Quran. Jadi jika membaca surat Al-Ikhlas tiga kali mendapat ganjaran seperti membaca satu Al-Quran.
Rasulullah SAW pernah bertanya “Siapakah antara kamu yang dapat khatam Qur’an dalam jangka masa dua-tiga minit?” Tiada seorang dari sahabatnya yang menjawab. Malah UmarAl Khattab r.a telah mengatakan adalah mustahil untuk mengatam Qur’an dalam begitu cepat.
Ali Abi Talib r.a pun membaca surah Al-Ikhlas tiga kali.Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul.
Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 juzuk kitab Al-Quran. Apabila membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali khatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 juzuk Al-Quran.
Sabda Rasullullah SAW: “Sesiapa membaca ‘Qul huwAllahu Ahad’ sebanyak 3 kali, dikurniakannya pahala seperti pahala orang yang membaca Al-Quran sekali khatam.”
Lelaki tua itu berkata, mulut dia tidak berhenti baca surah al Ikhlas. Kadang kadang sampai 1000 kali sehari. Dan tiap lepas asar masa dia iktikaf dan baca Al Quran.
#5 – Jaga Kesihatan. Jaga kesihatan. jaga kesihatan. Banyak berjalan kaki. Banyak. minum air masak atau air mineral. Jaga makanan.Kata lelaki tua ini lagi:
#6 – Hidup kena buat target. Ada wawasan. Ikat perut. Usah membazir. Mula dengan makanan. Makanan dan minuman mesti habiskan. Usah lagak orang kaya, padahal kita teman pada syaitan. Sentiasa belanja orang. Makan dikedai kecil. Perhatikan kebersihan kedai. Apabila bersih masuk. Disitu kita temui ramai orang susah. Belanja mereka..
#7 – Waktu maghrib usah ada atas jalan. Apabila dalam perjalanan berhenti. Cari masjid. Apabila dirumah, tutup pintu rapat rapat. Malam buang sampah sarap. Basuh pinggan mangkuk. Pastikan semua teratur sebelum tidur. Gunakan waktu antara maghrib dan isyak untuk tuntut ilmu agama. Boleh dengar orang mengajar. Boleh juga baca kitab. Lepas Isyak buat kira kira untung rugi. Siapkan bahan dan pakaian untuk kerja esok hari.
#8 – Usah takut jumpa orang. Walaupun 5 minit mahu berjumpa. Pergi sendiri. Usah pakai posmen apabila depani soal penting. Kita rangkak panjat bangunan. Tunggu. Biarlah kita ambil masa berhari hari perjalanan. yang penting sampaikan dengan tangan sendiri.Tenung mata dan baca “ayat ayat pengasih”. Hehehe. (Nota tambahan: Surah Yusuf: Ayat 4)
#9 – Balik malam, usah cakap penat. Usah cakap letih. Usah cakap sakit. Apabila sakit senyum. Allah sedang luruhkan dosa. Lepas sakit kita lagi bertenaga. Siapakah dalam dunia yang tidak pernah rasa sakit. Jatuh. dihina. Semua termasuk Rasulullah SAW. Namun, baginda ajar kita maafkan semua orang.
#10 – Niat mahu kaya. Niat mahu bantu ramai orang. Niat mahu jadi manusia berguna.Niat itu macam tulis surat. Dulu tiada internet, Macam tulis surat la. Salah tulis alamat akan sampai salah tempatlah surat itu. Maka tulis alamat betul betul. Niat mahu kaya, supaya kita dapat bantu ramai lagi orang. Mahu membahagiakan ramai orang.
#11 – Mula berniaga, usah buat pinjaman. Cukup dengan apa yang ada ditangan. Itu masa kita belajar. Berniaga ini seni. Kita sahaja tahu maksud lakaran. Terbakar tangan biasa. Namun, dengan duit sedikit kita tak rasa sangat panasnya. Usah samakan orang dengan kita. Mereka lain tak serupa.
(Kedai mula mula di mulut sahaja.) Senyum mesra, mulut manis. Usah sombong.sentiasa tegur dan sapa manusia. Kita berniaga dengan manusia.Berniaga dengan siapa sahaja. Andai kata kita kaki surau. Berniaga dengan orang surau tidak jadikan kita kaya. Berniaga dengan semua orang walaupun dia haprak keparat. Yang penting tunai. Ada duit kita cerita. Ada barang kita jual.
#12 – Modal kita adalah daya penarik yang pada diri kita. Daya penarik adalah ciri yang ada dalam diri yang buat orang lain rasa senang dengan kita. Cari ilmu tentang produk. Apabila orang tanya jawab dengan lancar dan petah. Jelas. sebut satu demi satu. Usah ragu ragu dan termanggu. Kongsi bukan jual. Ingat sentiasa kongsi dengan semangat membara. Orang jatuh cinta dengan semangat kita.
#13 – Apa lagi..ahaaa..masa mula niaga biar mendalam dulu. Usah cepat mahu melebar.Fahamkah apa pakcik cakap. Maksudnya biar berjaya satu demi satu. Apabila mula guna modal sendiri, kemudian buat sungguh sungguh sampai berjaya. Lepas dah nampak hasil, mula lebarkan. Masa itu boleh la mahu buat pinjaman. Kita sudah ada ilmu bisnes.
***
(Cukuplah tu. Masa ni Lelaki Tua Berkain Pelikat sudah mahu berhenti. Saya senyum peluk dia dan kata, “baharu ada 13 anak sungai di syurga. Tambah sampai 20″. Saya buat contengan kata dia dalam kepala)
***
#14 – Kita kena buat promosi apa jua yang kita bisnes. Produk tak boleh bercakap.Sejak bila pula lah produk boleh bercakap. Orang kena tahu apa yang kita buat. Caranya buka bank emosi dengan setiap pelanggan kita. Pelanggan yang puas hati datang lagi. Datang lagi. Sekarang pun Pak Cik masih buat bisnes sikit sikit. Perumahan. Pak Ciik buat lima rumah sekali siap. Siap baharu jual. Pak Cik buat cantik. Jual mahal. Orang beratur mahu beli. Jual barang siap. Usah jual barang dalam laut yang tidak tahu tersangkut pada pukat atau tidak. Tidak berkat begitu.
#15 – Apabila bisnes sudah maju, usah berlagak. Dahulu Pak Cik suka gunting rambut kedai Nawi. Dia tanya “Bagaimana Pak Cik mahu gunting rambut? Pak Cik jawab , “Dengan senyap senyap tapi cantik”. Anak fahamkah apa Pak Cik cakap ni? Jawab saya, “Faham Pak Cik, saya juga gunting rambut disitu sejak umur 15 tahun”. Hehehe. Maksudnya usah gosip sana gosip sini, balun orang sana balun orang sini. Usah peduli rambut atas kepala orang lain. Apa yang utama rambut kita tersisir rapi.Bijak anak ni. Apa nama? Yesss. Dia sudah tanya nama saya. Maknanya saya sudah dapat Mentor Lelaki Tua Berkain Pelikat.
#16 – Anak..ingat kita hidup sungguh sebentar, macam main bola sahaja. 90 minit tamatlah permainan. Itulah lebih kurang bandingan hidup didunia ini. Kita kejar bola. Cuba jaringkan gol. Apabila sampai tiupan wisel, tahulah keputusan. Apabila malaikat maut datang jemput kita, habislah kita. Ada dunia kekal abadi di sana. Usahlah kita berlagak sombong masa berjalan atas bumi Tuhan ini.
Paku yang nampak tidak rapat ke papan, akan diketuk oleh Tuan Rumah. Itulah perumpamaan hidupan. Rapat ke bumi. Sujud pada Tuhan.
Bacalah surah ar Rahman ayat 46, “Dan orang yang takut akan keadaan dirinya di mahkamah Tuhannya (untuk dihitung amalnya), disediakan baginya dua syurga”
#17 – Pak Cik bersyukur sampai ke tahap ini. Pak cik bersyukur. Syukur itu tandanya apabila Pak Cik rasa tak layak terima, namun Allah berikan juga. Pak Cik habiskan masa dalam waktu kecemasan ini dengan memandang yang memberi nikmat bukan pada nikmatnya. Anakku bersyukurlah. Masih punya masa mengatur tapak menjejaki orang hebat dalam agama.
Dunia ini tidak lebih dari sayap nyamuk sahaja. Usah letak dunia di hati. Tetapi berusahalah supaya dunia dalam genggaman tangan kita. Pak Cik pakai kereta besar, bukan untuk apa namun Pak Cik mahu menikmati apa rasa sayap nyamuk itu. Kalau sayap nyamuk itu sudah rasa nikmatnya, bayangkan nikmat di syurga.
#18 – Anak… Apabila mahu makan nasi, dapatkan beras. Cakap cakap dan sembang sembang tidak hasilkan beras. Rajin usaha. sampai waktu solat. Solat itu tiang agama. Usah terjerat dengan penyakit umat akhir zaman. Mereka cintakan dunia. Takutkan mati. Hakikatnya mati itu pasti. Namun, jangan kerana takutkan mati duduk atas masjid semata mata dan harapkan hidangan turun dari langit.
Tidak boleh begitu. Cuba beri masa untuk semua perkara. Umur macam Pak Cik sekarang, hari hari biasa, 6 jam tidur. 6 jam bekerja. 6 jam duduk atas masjid. 6 jam bersama anak cucu cicit. Anak, ada Pak Cik ingat, Nabi SAW sebut, “Peliharalah lidahmu, luaskan rumahmu dan tangislah dosamu”. Cuba anak check siapa perawinya. (nota: Hadis riwayat at Tirmizi)
#19 – Anakku kita bukan orang sufi. Mereka lain. Kita orang biasa,
“Apabila kemiskinan datang bertandang mengetuk di pintu, kasih sayang segera terbang keluar ikut jendela. Saat itu sahabat dekat mula menjauh, kesusahan bagaikan banjir besar menghanyutkan segalanya pergi dan ianya hanya kembali apabila kita kaya semula”
Rajinlah berusaha. Wang bukan segala galanya. Namun banyak perkara dalam dunia sekarang perlukan wang anakku. Wang bukan raja. Wang adalah hamba perkasa yang memudahkan banyak perkara. ramai orang sedikit sedikit sebut Tuhan, pada hal hati mereka bersimpang simpang.
#20 – Cuba sedaya upaya supaya ada wuduk pada tubuh kita. Ianya adalah cara terbaik cucikan diri. Cuba mandi setiap kali sebelum masuk waktu. Tidak dapat kerana banyak masa di pejabat, mandi 3 kali sehari. Sebelum subuh, sebelum maghrib dan sebelum isya’. InsyaAllah kita rasa bersih dan tenang dari segi luaran. Sewaktu berdiri mahu solat, rasakan ketakutan luar biasa. Kita sedang menghadap Allah Raja dan Tuan kepada segala Raja.

Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu
Copyright to SIHAT ITU SATU KEBAHAGIAAN
Designed by UMIESUEstudio 2016