Friday, 13 June 2014

Shaklee Bachok : Turunkan Paras Kolestrol Secara Semulajadi

Assalamualaikum dan Salam Sayang ♡ 

Holllaaaaaa,rasa awal je update entri hari ni,sebab hari jumaat (hari cuti bagi kelantan) biasanya setiap pagi nira akan pergi pasar. Beli lauk basah dan keperluan dapur. Tetapi hari ni lauk masih ada,so habiskan yang tu dulu. Sebenarnya MIL tengah berperang buat nasi lemak kat dapur,menantu pulak menghadap laptop. hehhehee.. Bukan malas tau,tapi menantu ni baru lepas mop lantai kat ruang tamu dan bilik. So,nak rest la jap. Maklumla orang mengandung tak boleh penat2. **ecececeeccc..cover lain nampak!**

Okayla,entri kali ni masih lagi nira nak share pasal Phtocol-ST Shaklee. Yela,produk baru mesti nak kena sharing selalu. Baru lah orang akan makin kenal dengan produk nih.

Apa itu Kolestrol?

Kolestrol merupakan bahan lemak yang terdapat dalam saluran darah dan kesemua sel-sel badan. Ia merupakan komponen tubuh yang penting untuk pembnetukan sel membran,hormon,hempedu dan tisu-tisu lain dalam tubuh.

Dua sumber utama kolestrol

Kolestrol dihasilkan secara semulajadi oleh hati anda tetapi ia juga boleh diperolehi dari makanan harian anda. Kolestrol yang anda makan akan meningkatkan paras kolestrol darah anda. Kandungan kolestrol darah yang terlalu tinggi akan meningkatkan risiko penyakit jantung dan angin ahmar.

Sumber kolestrolBagaimana kolestrol boleh Menyebabkan Penyakit Jantung?

Terdapat dua jenis kolestrol utama dalam darah anda:

  • LDL (Lipoprotein ketumpatan rendah)
  • HDL (Lipoprotein ketumpatan tinggi)
LDL dikenali sebagai kolestrol "jahat" kerana paras kolestrol LDL yang terllau tinggi dalam darah boleh membentuk sejenis bahan melekit (plak) dalam saluran darah nada. Plak ini akan menyumbatkan saluran darah dan menyekat aliran darah,seperti yang berlaku semasa serangan jantung atau angin ahmar.

Sebaliknya,kolestrol HDL dikenali sebagai kolestrol "baik" kerana ia membantu mengangkut kolestrol dari salur darah baik ke hati untuk disingkirkan. Dalam erti kata lain,HDL berperanan "membersihkan" saluran darah.

Oleh yg demikian,utk melindungi diri daripada penyakit kardiovaskular,anda hendaklah mengekalkan paras kolestrol HDL yang tinggi dan paras kolestrol LDL yang rendah.

Apakah Penyebab Utama Tinggi Kolestrol?

Makanan Malaysia yang mmepunyai lemak serta kalori,adalah di antara punca terjadinya masalah tinggi kolestrol . Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan pengambilan kolestrol tidak melebihi 330mg sehari;bagi mereka yang menghidap penyakit jantung hendaklah menghadkan pengambilan kolestrol kurang daripada 200mg sehari.

Cuba bayangkan anda sedang mengambil menu harian Malaysia seperti ini :

 Sarapan ( 2 keping roti canai) 350mg


 Makan Tengah Hari (Nasi Lemak) 213mg

Makan Malam (Char Kway Teow) 235mg

Anda pasti tidak menyangka bahawa anda telah mengambil sebanyak 798mg kolestrol! Itu adalah hampir tiga kali ganda lebih dari pengambilan harian yang disyorkan.

BERTINDAK HARI INI : Ikuti Petua Ini Untuk Anda Merendahkan Paras Kolestrol Darah Anda Secara Semulajadi.
  • Amalkan pemakanan seimbang,rendah lemak tepu dan tinggi serat larut.
  • Lakukan senaman lebih kerap.
  • Turunkan berat bdan.
  • Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan penambahan Fitosterol ke dalam diet gharian anda bagi menurunkan paras kolestrol secara semulajadi.
ATASI MASALAH KOLESTROL ANDA SECARA SEMULAJADI DENGAN FITOSTEROL

Apa itu Fitosterol?

Fitosterol (dirujuk sebagai sterol dan sterol tumbuhan) wujud secara semulajadi dalam kandungan yang sedikit dalam sumber makanan seperti buah-buahan,sayur0syuran,kekacang,biji-bijian,legume,bijiran dan minyak sayuran. Lebih dari 80 kajian klinikal telah diterbitkan di dalam penerbitan saintifik melaporkan keberkesanan dan keselamatan fitosterol.

Jadi,Bagaimanakah Fitosterol Berkesan?

Struktur fitosterol adalah hampir sama seperti kolestrol,dan dengan pengambilan fitosterol,ia akan bersaing dengan kolestrol untuk tapak penyerapann dalam sistem penghadaman. Hasilnya,penyerapan kolestroldihalang dan ia akan disingkirkan keluar bersama-sama fitosterol. Ini bermaksud,apabila anda mengambil lebih banyak fitosterol maka semakin kurang kolestrol yang dapat diserap oleh tubuh dan semakin tinggi peluang untuk anda menurunkan paras kolestrol LDL.

Berapa banyak Fitosterol yang anda perlukan?

Institut Kesihatan Kebangsaan Amerika (NIH) mengesyorkan pengambilan 2,000mg Fitosterol dalam diet harian anda untuk membantu menurunkan paras kolestrol secara semulajadi.

Anda ada sebarang pesanan dan pertanyaan? Hubungi kami sekarang !

Nira Nazri (ID 1078451)
Facebook : Nira Nazri
FB Page : Naura Healthy Care
No Tel : 0129827229
COD Area : Jelawat,Bachok,Kubang Kerian & Kota Bharu


0 comments: