Saturday, 12 April 2014

Mengatasi sembelit ketika hamil

Kebiasan wanita mengandung mudah mengalami sembelit. Jika tidak diatasi dengan baik sembelit ini boleh menyebabkan keadaan menjadi lebih parah. Kemungkinan besar ia boleh menyebabkan buasir.

Kenapa begitu mudah terjadi kepada wanita mengandung?

Salah satu puncanya ialah peningkatan hormon progesteoran,yang melegakan otot licin (smooth muscle) seluruh badan,termasuk saluran penghadaman. Ini bermakna bahawa makanan melalui usus lebih perlahan. Masalah itu boleh diperhatikan di akhir kehamilan kerana tekanan rahim yang sedang membesar pada rektum anda.

Faktor lain yang turut menyumbang kepada sembelit ialah faktor pemakanan dan supplemen. Bagi wanita yang hamil,perlu dielakkan mengambil makanan yang pedas dan jenis "fast food". Makanan ini menyumbang kepada najis menjadi keras kerana dalam makanan tersebut tiada serat mengandungi air. Najis yang keras ini lah mencetuskan sembelit kepada ibu hamil.

Selain itu,terdapat suppleme yang di ambil ibu yang menyebabkan sembelit. Contoh supplemen yang menyebabkan sembelit adalah ferrous fumarate. Ferrous fumarate ini sebenarnya bertindak sebagai zat besi bagi mengatasi ibu yang mengandung mengalami kekurangan sel darah merah. Namnu,disebalik kebaikannya, terdapat juga kesan sampingan yang tidak diingin. Sembelit juga adalah berpunca daripada pengambilan ferrous fumarate ini.

Apa yang boleh anda lakukan bagi mengatasi masalah sembelit ini?

Berikut adalah beberapa tips yang boleh di lakukan bagi mengatasi masalah sembelit :


  • Mengambil makanan yang tinggi serat seperti bijiran gandum dan roti,beras perang,kacang,dan buah-buahan serta sayuran segar pada setiap hari. 
shaklee bachok

  • Minum banyak air - Sekurangnya enam hingga lapan gelas sehari. Segelas jus buah-buahan setiap hari terutama prun jus. 
  • Bersenam,berjalan berenang,menunggan basikal pegun,dan yoga - Semua ini boleh membantu sembelit mudah dan menyegarkan diri anda.
  • Jika vitamin pranatal anda mengandungi zat besi yang tinggi (dan anda tidak anemia),minta pembekal penjagaan kesihatan anda untuk beralih kepada makanan tambahan yang kurang zat besi.

shaklee bachok

Bagaimana Ostematrix boleh membantu ?

  • Jika anda seorang yang mudah stress,mudah kejang,ada masalah water retention,sembelit dan pra haid,pastikan anda memberi peluang diri anda mengubah nasib dengan ostematrix.
  • Jika anda seorang yang bekerja dan sering keletihan,ostematrix antara jawapannya bagi membantu anda kembali bertenaga dan cergas!
  • Jika anda seorang ibu mengandung,ostematrix membantu mengelakkan kekejangan dan sakit tulang belakang dan masalah sembelit.
  • Jika anda seorang ibu menyusu,ostematrix membantu pengeluaran susu anda dengan lebih baik.
  • Jika anda seorang wanita,ostematrix membantu mengurangkan risiko pereputan tulang/osteoporosis.
  • Jika anda mempunyai masalah berat badan yang berlebihan,anda perlukan ostematrix demi memastikan kepadatan tulang anda mengampu badan anda.** These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases **♛❋ Untuk keterangan lanjut tentang produk shaklee atau ingin menjana pendapatan dengan Shaklee boleh hubungi saya ♛❋Call/Text/Whatsapp : 0199582426/0129827229
BB Pin : 24EBB405
COD : Jelawat-Bachok-Kubang Kerian-Wakaf Che Yeh

Salam Sayang, Ummi Naufal =)

0 comments: