Friday, 14 March 2014

Set Gastrik

Apakah Gatrik ??
Gastrik terjadi akibat dinding permukaan di dalam perut seseorang individu itu telah terhakis oleh asid gastrik iaitu asid yang dikeluarkan oleh perutuntuk mencernakan makanan. Hakisan pada permukaan dinding perut ini bukan berlaku dalam masa sehari malahan mungkin mengambil masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun sebelum seseorang itu mengalami tanda sakit pada bahagian ulu hati. 

Antara tanda-tanda gastrik ??
 • Sakit ulu hati
 • Rasa mual
 • Rasa perut kembung
 • Kemingkinan pesakit juga akan muntah
Apakah penyakit ini berbahaya ??
Penyakit gastrik di peringkat awal tidak begitu berbahaya,namun jika pesakit tidak mengambil langkah-langkah pencegahan,keadaannya boleh menjadi serius,iaitu boleh menyebabkan muntah berdarah.

Apakah punca penyakit gastrik ??
 1. Pesakit tidak menjaga waktu makan atau skip meal
 2. Tekanan/stress
 3. Pengambilan ubat-ubat penahan sakit seperti ponstan atau voltaren dalam jangka masa yang panjang
 4. Sejenis kuman iaitu Helicobacter Pylorii
 5. Merokok
Apakah yang disyorkan dalam produk shaklee untuk pesakit gastrik ??
 1. ESP
 2. Ostematrix
 3. Peppermint-Ginger Plus
 • ESP sumber unggul daripada kacang soya
 • sejenis tumbuhan yang yang tinggi sifat alkainya yang dapat meneutralkan asid di dalam perut
 • nutrien protein yang terkandung di dalam ESP sangat membantu membina sel-sel badan yang baru bagi menggantikan sel-sel badan lama yang rosak akibat dihakis oleh asid hidroklorik berikutan proses pencernaan makanan.

 • Pesakit gastrik disarnkan mengambil susu atau kalsium,kerana ianya bersifat alkali dan mampu meneutralkan asid dalam badan.
 • Shaklee Peppermint-Ginger Plus mengandungi herba asli pudina,halia,jintan manis dan jintan putih di mana berfungsi untuk rasa yang nyaman dan melegakan ketidakselesaan perut. Pil juga boleh dilarutkan dengan air panas untuk dijadikan sebagai minuman herba semulajadi.

** These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases **♛❋ Untuk keterangan lanjut tentang produk shaklee  ,boleh hubungi saya ♛❋Call/Text/Whatsapp : 0199582426/0129827229
BB Pin : 24EBB405
COD : Jelawat-Bachok-Kubang Kerian-Wakaf Che Yeh

Salam Sayang, Ummi Naufal =)

0 comments: