Friday, 21 March 2014

Kekurangan Zinc | Rambut Gugur dan Hilang Selera Makan ?


Zink merupakan bahan kimia penting untuk fungsi manusia. Zink memainkan peranan penting dalam banyak aspek sistem imun. Ia membantu dalam pembahagian sel,pembekuan darah,penyembuhan luka,sintesis DNA,pertumbuhan dan perkembangan janin,dan sintesis protein.

Lima tanda utama kekurangan zink dalam badan
  • Mengganggu sistem imun : Zink menjejaskan aktiviti sel. Kekurangan zink boleh menyebabkan lemah antibodi dan menjejaskan sistem imun. Oleh itu,orang yang kekurangan zink akan terdedah kepada jangkitan atau selsema.
  • Cirit-Birit : Apbaila sistem imun terganggu,ia membuatkan seseorang mudah terdedah kepada jangkitan. Salah satu daripada jangkitan adalah bakteria yang menyebabkan cirit-birit.
  • Kehilangan rambut dan lesu kulit : Zink adalah penting untuk pertumbuhan sel normal. Kekurangan zink melemahkan sel-sel,yang boleh menyebabkan kehilangan rambut pada kulit kepala dan luka-luka pada kulit. Ini adalah salah satu kekurangan zink dalam badan.
  • Hilang selera makan/atau anoreksia : Kekurangan punca zink menurunkan selera makan. Jika kekurangan zink tidak di kenalpasti dan dirawat,boleh menyebabkan hilang selera makan dan seterusnya membawa kepada anoreksia.
  • Kemerosotan kognitif dan fungsi motor : Kekurangan zink bagi ibu mengandung bukan sahaja boleh menyebabkan kerosakan kepada sistem saraf janin,merosakkan kemahiran motor dan kemahiran kognitif bayi.


Zinc Complex dari Shaklee membantu menyelesaikan masalah di atas.


** These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases **

♛❋ Untuk keterangan lanjut tentang produk shaklee  ,boleh hubungi saya ♛❋Call/Text/Whatsapp : 0199582426/0129827229
BB Pin : 24EBB405
COD : Jelawat-Bachok-Kubang Kerian-Wakaf Che Yeh

Salam Sayang, Ummi Naufal =)0 comments: