Saturday, 22 March 2014

Kekurangan Kalsium- Adakah Saya Berisiko ?

Kadang-kadang kita tak perasan pun yang sebenarnya kita dan ahli keluarga juga mempunyai potensi untuk mengalami keadaan kekurangan kalsium. Ada yang ingat,bila kita minum susu tiap-tiap hari ,cukup ke keperluan kalsium kita ?

5 tanda kekurangan kalsium adalah

  1. mudah kejang otot apabila melakukan aktiviti
  2. insomnia-susah nak tidur
  3. gigi mudah reput
  4. ketumpatan tulang kurang,mudah patah,mudah retak
  5. kuku lemah dan rapuh


Ada tak di antara kita mengalami masalah di atas ?Kalau bukan kita,mungkin anak,ibu bapa,dan ahli keluarga. Perkara ini tidak harus di biarkan berpanjangan.

Adakah kita berisiko mengalami simpton di atas? Jom lihat beberapa ciri-ciri yang menyumbang kepadanya.

1. Faktor gaya hidup
  • Terdapat beberapa faktor gaya hidup yang mengganggu paras kalsium. Jika anda merokok,selalu minum minuman berkafein (kopi),atau mempunyai diet yang rendah dalam kalsium (vegetarian atau tak suka minum susu) anda mungkin mempunyai keperluan yang meningkat bagi kalsium.
2. Kanak-kanak dan orang dewasa
  • Kanak-kanak dan remaja mungkin memerlukan kalsium tambahan untuk pertumbuhan tulang yang maksimun. Kita perlukan kalsium yang banyak dari kanak-kanak hinggalah dewasa (sekarang) untuk menyediakan tulang kuat sebelum tua. Tulang akan semakin menipis dan lemah menjelang usia lanjut.
3. Mengandung
  • Sememangnya wanita mengandung sangat perlukan kalsium. Pembentukan tulang dalam kandungan dan keperluan ibu mengandung sendiri amat perlu dititikberatkan. Kekurangan kalsium menyumbang antara masalah paling banyak di alami oleh ibu mengandung iaitu kekejangan kaki.
4.Wanita menopous
  • Kandungan estrogen dalam badan wanita akan berkurang bila dah menopous. Estrogen bantu menyimpan kalsium dalam tulang. Apabila kurang estrogen,risiko tulang retak (breakdown) akan meningkat,kadar penyerapan kalsium dalam tulang pun kurang.
5. Warga emas
  • Semakin meningkat usia,badan akan menjadi kurang efektif dalam serap nutrien termasuk kalsium dari makanan.
Kesimpulannya,kalsium sangat diperlukan oleh segenap lapisan masyrakat,semua peringkat umur dalam keluarga kita perlukan kalsium.

Shaklee mempunyai produk yang membantu anda mendapatkan keperluan kalsium setiap hari.

Ostematrix membekalkan nutrient-nutrient harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi. Ia juga mengandungi magnesium,Vitamin D,zinc,Copper dan Maganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik. Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini mudah ditelan.

shaklee bachok
 ** These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases **

♛❋ Untuk keterangan lanjut tentang produk shaklee  ,boleh hubungi saya ♛❋Call/Text/Whatsapp : 0199582426/0129827229
BB Pin : 24EBB405
COD : Jelawat-Bachok-Kubang Kerian-Wakaf Che Yeh

Salam Sayang, Ummi Naufal =)

0 comments: