Friday, 21 March 2014

3 Cara Mengurangkan Kembung Perut Ketika Mengandung

Mengandung adalah rahmat yang tidak terhingga diberi oleh Allah kepada wanita. Namun begitu,perjalanan mengandung trimester pertama biasanya tidak indah oleh sebilangan besar wanita. Banyak simpton mengandung yang agak mencabar, di antaranya loya,muntah-muntah dan kembung perut.

Kembung perut adalah simpton biasa yang di alami oleh sebilangan besar kepada wanita semasa mengandung kerana pada trimester pertama berlaku perubahan hormon dalam badan. Hormon estrogen dan progesteron meningkat ketika kita mengandung dan hormon-hormon ini merehatkan tisu otot termasuk di bahagian gastrointsetinal tract. Otot yang rehat ini menyebakkan kita rasa tidak selesa dan kembung perut.

Terdapat 3 cara untuk mengatasi masalah kembung perut ketika mengandung :

  1. Memakai pakaian yang longgar dibahagian pinggang dan perut : Apabila pakai pakaian yang agak ketatdi bahagian-bahagian ini, perut akan terasa "ditekan" ,dan ini akan menambah ketidakselesaan pada bahagian perut. Kadang kala ketidakselesaan ini akan menyebabkan rasa loya yang menjadi-jadi dan ingin muntah.
  2. Makan pada jumlah yang kecil dan kerap : Makan pada jumlah yang banyak juga pada sesuatu masa tidak membantu mengurangkan masalah kebung perut,malah ia boleh menambah rasa kurang selesa dan perasaan loya yang menjadi-jadi. Ibu mengandung disarankan membawa bersama makanan ringan seperti biskut atau roti bersama-sama apabila ke mana-mana tempat untuk mengelakkan perut berangin akibat lambat makan.
  3. Elakkan makan makanan "berangin" : Elakkan makan makanan berangin yang boleh menambahkan kembung perut. Masalah kembung ini mungkin berlarutan untuk beberapa bulan pertama sahaja,dan akan berakhir apabila kandungan mencecah trimester kedua dan ketiga.
Ibu mengandung boleh mencuba Peppermint-Ginger Plus Shaklee yang dapat membantu mengurangkan masalah ini. Ia mengandungi 4 herba semulajadi utama iaitu Halia,Peppermint,Fennal/Ads dan Cukai Manis yang diproses dan dihasilkan dengan standard kajian klinikal yang teliti. Ia juga mmepunyai banyak kelebihan lain,di antaranya mengatasi masalah penghadaman dan gastrik.
** These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases **

♛❋ Untuk keterangan lanjut tentang produk shaklee  ,boleh hubungi saya ♛❋Call/Text/Whatsapp : 0199582426/0129827229
BB Pin : 24EBB405
COD : Jelawat-Bachok-Kubang Kerian-Wakaf Che Yeh

Salam Sayang, Ummi Naufal =)

0 comments: