Saturday, 22 March 2014

25 Kebaikan Vitamin C Untuk Kulit,Rambut dan Badan

Vitamin C merupakan Vitamin yang paling popular dari vitamin lain. Badan kita menggunakan banyak vitamin C bermula dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki sebab ia penting untuk tumbesaran dan mambaiki sel.

Check it out 25 Kebaikan Vitaminn C untuk Kulit,Rambut dan Badan

1. Imunisasi/Daya Tahan Badan

 • Dos yang betul bagi vitamin C melindungi badan dari jangkitan penyakit dan memelihara kesihatan tulang dan gigi. Ia juga meningkatkan keupayaan badan dalam merawat luka badan kita juga terpelihara dari bakteria,virus dan jangkitan.
 • Bukan sahaja untuk daya tahan badan kepada penyakit,ia diperlukan untuk bina otot kolagen,struktur protein penting dalam tisu penyambung. Vitamin C yang dimakan boleh bantu cepat baik luka,ia juga boleh melindungi kulit dari dirosakkan oleh radikal bebas dan gelombang ultra ungu.
2. Deman Biasa
 • Vitamin C mengurangkan simpton deman dan bertindak sebagai anti-hastamin yang berkesan dengan mengurangkan kesan tidak baik dari deman seperti sakit-sakit badan,selsema,dan kesakitan. Vitamin C juga mengawal alergi yang menyebabkan deman. Ia mengurangkan paras histamin dan biasanya mempercepatkan baik deman.
3. Anti-Oksida
 • Vitamin C adalah anti-oksida yang sangat hebat dan berkesan dalam melindungi badan dari radikal bebas yang memberi kesan tekanan oksidatif atau "sel karat". Ia boleh menyebabkan kesan kesihatan yang tidak baik seperti atherosclerosis yang boleh menyebabkan sakit jantung dan strok.
4. Tekanan Darah Tinggi
 • Vitamin C boleh merendah tekanan darah tinggi dan mengurangkan kebarangkalian terkena penyakit tekanan darah tinggi dan juga masalah kesihatan yang menyebabkan tekanan darah tinggi.5. Saluran Darah
 • Vitamin C memastikan saluran darah mengembang dengan baik. Pengembangan yang baik ini boleh menjauhkan penyakit atherosclerosis,kolestrol tinggi,sakit jantung dan sakit dada.
6. Keracunan Plumbum
 • Vitamin C membantu mengurangkan kadar plumbum dalam darah secara mendadak. Keracunan plumbum boleh menyebabkan masalah pembesaran terutama dalam kalangan kanak-kanak. Ia menyebabkan masalah pembelanjaran,IQ lemah dan tumbesaran terbantut di kalangan kanak-kanak. Orang dewasa pula akan mengalami kegagalan buah pinggang dan tekanan darah tinggi jika mmepunyai keracunan plumbum.
7. Untuk Kurus
 • Vitamin C dan jus telah terbukti membantu untuk kurus dan mengekalkan berat yang ideal. Pakar pemakanan dan nutrisi biasanya memasukkan diet makanan tinggi Vitamin C dan jadual pemakanan kerana terdapat kajian yang menunjukkan makanan yang kaya dengan dengan vitamin C boleh mengurangkan berat badan. Para doktor mendapati dengan makan makanan yang kaya vitamin C boleh merendahkan paras insulin,disamping menyimpan gula dan menukarkan kepada lemak,insulin juga digunakan sebagai bahan bakar untuk kurangkan berat badan.


8. Tekanan
 • Vitamin C membantu badan mengatasi tekanan dengan mengawal paras tekanan,hormon dan kortisol yang tinggi.
9. Katarak
 • Pupil mata kita memerlukan Vitamin C untuk berfungsi dengan baik. Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan katarak,di mana kanta mata menjadi lebih legap,menyebabkan penglihatan kabur dan boleh jadi buta dikalangan orang dewasa. Pengambilan dos Vitamin C yang tinggi boleh menghalang katarak dan meningkatkan aliran darah ke mata. 1000mg Vitamin C sehari boleh mengelak katarak dan mempertingkatkan penglihatan.
10. Barah
 • Ciri-ciri anti-oksida pada Vitamin C boleh melindungi sel dari kemusnahan DNA dan mutasi seterusnya mengelak dari barah untuk jangka masa panjang. Ia meningkatkan fungsi imunisasi badan dan mengelak sel barah tertentu terbentuk dalam badan. Ia juga mengurangkan risiko terkena semua jenis barah termasuk paru-paru,mulut,tekak,kolon/usus,perut dan esofagus. Vitamin C juga membantu penghasilan semula Vitamin E,salah satu antioksida yang snagat baik. Vitamin C bukanlah mengatasi terus sel barah sedia ada,tapi meningkatkan fungsi imun badan supaya boleh melawan sel barah.
11. Tenaga
 • Vitamin C mengimbangkan sistem dalam badan dalam apa jua keadaan. Ia membantu penghasilan dopamine dalam sistem saraf serta membantu fungsi adrenal dalam meningkatkan tenaga dalam badan.
12. Sakit Jantung
 • Vitamin C menghalang terkena sakit jantung dengan menghalang radikal bebas merosakkan dinding arteri yang boleh menyebabkan pembentukan plak. Nutrien ini menyebabkan kolestrol teroksida,kolestrol boleh menyebabkan serangan jantung. Masalah tekanan darah tinggi juga boleh di atasi dengan Vitamin C. Vitamin C terbukti adalah cara paling murah menghalang kita dari terkena sakit jantung dan strok. 
13. Diabetis
 • Pesakit diabetis boleh mendapat manfaat dari Vitamin C kerana Vitamin C mengawal paras gula dan mengurangkan risiko diabetis dan memulihkan simpton sedia ada. Makan vitamin C boleh menghalang glukosa dalam sel badan dan mengawal komplikasi diabetis.
14. Asma
 • Mereka yang mempunyai Vitamin C yang rendah mempunyai risiko terkena asma. Pengambilan Vitamin C yang tinggi boleh mengurangkan penghasilan histamin dalam badan yang menyebabkan keradangan.
Kebaikan Vitamin C Untuk Kulit


15. Perlindungan Dari Matahari
 • Vitamin C melindungi kulit dari radikal bebas yang terhasil kerana kesan jemur pada cahaya matahari,pencemaran dan kesan rokok. Antioksida dalam vitamin C melindungi kulit dari radiasi ultraungu dan kesan terdedah kepada cahaya matahari.
 • Vitamin C mengurangkan kesan sun burn disebabkan oleh radiasi ultra unggu dan seterusnya boleh menyebabkan barah kulit untuk jangka masa panjang.
16. Penghasilan Kolagen
 • Kolagen adalah komponen  hydroxyproline dan hydroxylysine,2 elemen untuk mengikat molekul yang menghasilkan kolagen. Ia menyebabkan kulit jadi gebu dan warna tona pada muka menjadi sekata. Kekurangan kolagen menyebabkan kulit kusam dan tidak bermaya. Kolagen melempabkan kulit dari dalam dan mengurangkan kedutan tanpa penuaan.
17. Penyembuhan Luka
 • Badan menggunakan Vitamin C untuk menggantikan tisu yang rosak sekaligus menyembuhkan luka dengan lebih cepat. Luka yang lambat sembuh adalah tanda kekurangan Vitamin C. Vitamin C meningkatkan keanjalan kulit dan mempercepatkan tisu terbentuk bagi penyembuhan yang cepat.
18. Melindungi Dari Perubahan Warna Kulit
 • Vitamin C melindungi DNA dari tindak balas fotokimia yang menyebabkan tumor,perubahan warna kulit dan beberapa jenis barah kulit. Ia juga mengelakkan Priyimidine dimers yang menjadi punca utama penghasilan melanoma (maslah kulit)
 • Vitamin C juga mencerahkan kulit dari masalah jeragat dan tompok-tompok penuaan,membantu kelihatan lebih muda dan kulit lebih lembut.
19. Memperbaiki Tekstur Kulit
 • Kolagen juga menghasilkan struktur salur darah yang baik dan Vitamin C membantu sistem aliran darah. Saluran darah yang berada bawah kulit membawa oksigen dan nutrien menghasilkan kulit yang sihat. Tanpa nutrien yang cukup,kulit akan jadi kasar dan kering. Krim yang mengandungi Vitamin C memperbaiki rupa dan tekstur kulit.
 • Ia juga meningkatkan pembentukan elastin yang menebalkan,melindungi dan memulihkan sel kulit. Kesan tebal pada sel mengekalkan lembapan,tingkatkan aliran darah pada kulit dan menjadikan kulit gebu.
Kelebihan Vitamin C Untuk Rambut

20. Meningkatkan Pertumbuhan Rambut
 • Pengambilan Vitamin C yang tidak cukup mungkin menjadi punca utama pelbagai masalah rambut. Kekurangan Vitamin C menyebabkan rambut kering dan bercabang. Ia adalah tanda rambut tidak sihat.
 • Radikal bebas terbentuk secara semulajadi apabila badan kita menukarkan makanan kepada glukos untuk tenaga, Radikal bebas merosakkan rambut dengan menyebabkan nipis dan rapuh. Masalah ini akan mengganggu pertumbuhan rambut. Ciri-ciri antioksida pada rambut mengurangkan pembentukan radikal bebas dan mengurangkan kesannya kepada badan. Vitamin C yang cukup dalam diet seharian penting untuk melindungi dari radikal bebas.
21. Melawan Kelemumur
 • Folikel rambut sering tersumbat kerana kelemumur dan kulit kering yang mati. Ia boleh merosakkan folikel rambut jika tidak dirawat dan menghalang pertumbuhan rambut. Vitamin C membantu melawan bakteria atas kulit kepala. Ia membuang kelemumur dan membantu rambut untuk tumbuh dengan sihat. Ia juga mengelakkan kulit kepala dari gatal dan kering kerana vitamin ada ciri-ciri anti-viral.
22. Mengurangkan Keguguran Rambut
 • Vitamin C melawan kekurangan kalenjar adrenal. Ia penting untuk mengurangkan rambut gugur dan menggalakkan lebih banyak rambut tumbuh kerana kalenjar adrenal adalah punca untuk seimbangkan hormon dalam badan.
23. Rambut Yang Lebat
 • Vitamin C membantu meningkatkan aliran darah dan menguatkan kapilari dari. Ia penting bagi menghasilkan rambut yang kuat dan lebat.


24. Melawan Masalah Rambut
 • Vitamin C adalah nutrien penting untuk rawat rambut rosak dan melawan masalah rambut. Pemakanan yang mengandungi Vitamin C yang cukup boleh mengelakkan alopecia dan masalah botak bagi lelaki.
25. Mengelak Dari Uban
 • Vitamin C bukan sahaja mengelak rambut gugur malahan membantu untuk mengekalkan warna asal rambut dengan mengelakkan kesan penuaan pada rambut.

** These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases **

♛❋ Untuk keterangan lanjut tentang produk shaklee  ,boleh hubungi saya ♛❋Call/Text/Whatsapp : 0199582426/0129827229
BB Pin : 24EBB405
COD : Jelawat-Bachok-Kubang Kerian-Wakaf Che Yeh

Salam Sayang, Ummi Naufal =)


Post a Comment