Monday, 10 February 2014

SUSU IBU : Tips Menyusu

Saat melahirkan adalah saat yang terindah dan sukar digambarkan betapa agungnya ciptaan Allah. Begitu juga pengalaman yang menyusukan bayi anda suatu pengalaman yang sukar dilupakan. 5 tips menyusukan untuk sebuah pengalaman ceria dan gembira.


TIPS 1

  • Hadiri kelas persediaan susu ibu atau keunselor/konsultan laktasi. Terdapat beberapa Hospital atau Breastfeeding Centre yang mengadakan kelas persediaan. Sertainya dan bawa suami atau orang tua yang akan menjaga anda samada dalm tempoh berpantang.Kenal pasti doktor anda,komplikasi dan tempat melahirkan.
TIPS 2
  • Faham anatomi dan fisiologi payudara anda. Semasa mengandung,tubuh anda sudah bersedia menyediakan payudara anda untuk menyusukan anak yang bakal dilahirkan. Susukan bayi sebaik sahaja selepas melahirkan.
TIPS 3
  • "Rooming in" dan breastfeeding on demand. Tidur bersama-sama bayi semasa di hospital dan susukannya pada setiap 2 jam atau perhatikan "ques" bayi.
TIPS 4
  • Sediakan pam payudara dan aksesori untuk memudahkan penyusuan. Pam payudara,pad payudara,coli menyusu,baju yang sesuai untuk menyusukan semasa dalam pantang supaya anda selesa menyusukan bayi ketika tetamu bertandang,bantal menyusu dan lain-lain.
TIPS 5
  • Pemakanan yang berkhasiat. Ibu yang menyusukan harus menjaga pemakanan,iaitu makan makanan seimbang dan mengikut waktu makan yang betul. Ambil karbohidrat dan protein secukupnya supaya ibu lebih bertenaga dan sentiasa gembira ketika menyusukan.
Jom tengok apa yang disyorkan untuk anda dengan produk shaklee :
- Merupakan kombinasi Set B (Vita-Lea, B-Complex, Vita-C, Alfalfa Complex), OsteMatrix (Kalsium) dan Energizing Soy Protein (ESP)

- Set Breastfeeding 3M merupakan set yang paling laris, paling berkesan dan paling mendapat sambutan terhangat di kalangan ibu-ibu menyusu. 

- Set ini mengandungi vitamin yang boleh membantu mempercepat dan menambah penghasilan susu ibu, sehinggakan para ibu yang mengambil set ini disarankan mengepam / menyusukan anak setiap 2 jam sekali atau ibu mungkin mengalami bengkak susu.

- Digalakkan untuk ibu-ibu yang baru mula nak kumpul stok

- Digalakkan untuk ibu-ibu yang penghasilan susunya sangat sedikit

- Digalakkan untuk ibu-ibu bekerjaya yang perlukan stok lebih untuk simpanan

- Digalakkan untuk ibu-ibu yang menyusukan anak sepenuhnya melalui botol susu (anak enggan direct feed melalui payudara)

- Digalakkan untuk ibu-ibu yang mengalami masalah penyusuan di mana si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walaupun telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari.

- Set ini jika diamalkan bersama-sama tips yang diberi adalah paling sesuai untuk ibu-ibu yang ingin melakukan relaktasi/ induce relactation (contohnya ibu telah berhenti menyusui anak atau ibu yang hendak menyusukan anak angkat). InsyaAllah penyusuan boleh dimulakan semula dengan syarat ibu mesti berusaha.

Testimoni 1 :

Bila baby kenyang,mereka akan happy,tidak meragam,sihat tubuh badan. Ibu juga senang untuk jaga baby mereka.


** These statment have not been evaluated by Food and Drug Administration. These product are not intended to diagnose,treat,cure,or prevent any diseases **

♛❋ Untuk keterangan lanjut tentang produk shaklee  ,boleh hubungi saya ♛❋Call/Text/Whatsapp : 0199582426
BB Pin : 24EBB405
COD : Jelawat-Bachok-Kubang Kerian-Wakaf Che Yeh

Salam Sayang, Ummi Naufal =)

0 comments: