Wednesday, 25 December 2013

Diet Omega : Diet yang Selamat Untuk Ibu Menyusu. Mana yang Lebih Baik : Lecithin atau Omega ?

Kenapa saya terbuka hati untuk menulis tentang Diet Omega : Diet yang Selamat Untuk Ibu Menyusu. Mana yang lebih baik antara Lecithin dan Omega. Lewat petang semalam, saya mendapat whatsapp daripada ibu yang menyusukan bayinya dan beliau ingin mengetahui lebih lanjut berkaitan isu ini. Bagusnya ibu-ibu ini sangat mengambil berat dan soalan lazim yang ditanya mereka ialah "Omega,ibu menyusu boleh ambil ke?".
Jawapannya ialah,Ya boleh ambil kerana membantu si ibu membekalkan DHA dalam susu ibu.

** This product is not intended to dignose,treat,cure or prevent any diseases **

FAKTA OMEGA : Omega Guard Shaklee mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis Asid Lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA,DHA. EPA menyihatkan jantung& sendi, manakala DHA penting bagi perkembangan & fungsi otak. *Omega Guard dihasilkan melalui satu proses penyulingan proprietari 3 molekul yang memekatkan Asid Lemak Omega-3 yang bermanfaat & semulajadi, di samping menyingkirkan bahan merbahaya seperti plumbum& merkuri yang terdapat di dalam kebanyakan jenis ikan.*

Antara yang bagus diamalkan bagi ibu menyusu untuk dapatkan bentuk asal badan :

  1. Kurangkan minum minuman manis. Rata-rata ibu sangat galak minum air kurma tin yang kononnya banyakkan susu. Air manis ini apabila diambil dengan banyak tetapi output kita sedikit,ia akan tersimpan didalam badan kita dan akan menyebabkan badan kita membesar.
  2. Perbanyakkan minum air kosong.. Sekurangnya 3litre sehari.. Ia bagus untuk membantu mengimbangkan kepekatan darah dalam badan. 
  3. Badan kita memerlukan spark plug untuk membakar glukos menjadi tenaga... sebab itu,pentingnya B Complex kepada ibu menyusu dan cara pengambilan B Complex haruslah betul. 
  4. Pastikan makan tepat pada waktunya,jangan sekali-kali skip meal. Apabila kita skip meal secara automatik pada pengambilan berikutnya kita akan mengambil dalam kuantiti yang banyak dan tidak sihat. Harus diingatkan makan makanan yang berkhasiat pada waktu makan utama.
  5. Biasa makan malam awal ... Waktu yang disyorkan untuk makan malam sekitar jam 6 petang hingga 8 malam sahaja. Elakkan makan malam lebih jam 9 malam kerana apabila kita makan lewat malam,ia akan lambat dicernakan ditambah kita tidur awal,maka ianya akan tersimpan dalam tubuh dan lama kelamaan akan bertukar menjadi lemak.
  6. Amalkan makan banyak serat. Jika antara waktu tengahhari dan malam kita lapar,kita boleh ambil biskut oat dengan air buah-buahan. Serat membantu mengangkut lemak keluar dari badan. 
Natijahnya,untuk ibu menyusu :
Antara Lecithin dan Omega fungsinya sama, iaitu bagus untuk membakar lemak. Membantu meningkatkan HDL (high density lipid) dan ini membantu kita mengatasi masalah kolestrol.
Beza : Lecithin murah berbanding Omega.
Anologi : Omega ibarat naik kapal terbang. Lecithin ibarat naik kereta..
Mana lebih bagus ? Ikut bajet anda dan bukan ikut bajet saya..

Untuk keterangan lebih lanjut,sila hubungi saya
Call/Text/Whatsapp : 0199582426
BB Pin : 24EBB405
COD : Jelawat-Bachok-Kubang Kerian-Wakaf Che Yeh

Salam Sayang,Ummi Naufal =)0 comments: