Tuesday, 24 December 2013

5 Rahsia Kekal Sihat Tun Dr Mahathir

Umu sedia maklum Tun Dr Mahathir merupakan negarawan yang disegani. Selain memegang jawatan sebagai Perdana Menteri selama 22 tahun, beliau juga punya rahsia tersendiri untuk kekal sihat meskipun kini mencecah 85 tahun.

Mungkin sejak akhir-akhir ini kesihatan beliau sedikit terganggu, barangkali berkait rapat juga dengan pembedahan pintasan koronori pertama yang dijalani beliau pada Januari 1989 (Hospital Besar Kuala Lumpur) dan kedua pada September 2007 (Institut Jantung Negara). Namun begitu secara fizikalnya tidak dapat disangkal lagi beliau masih kekal tip-top bergiat aktif dalam menyampaikan pendapat selainberkunjung ke beberapa konvensyen-konvensyen yang dianjurkan. Apa rahsia sebenar tampak beliau begitu ?5 Cara mengekalkan kesihatan sehingga ke usia emas Tun Dr Mahathir

1. Tidak Menghisap Rokok

  • Siapa bersetuju rokok itu menyihatkan? Terdapat pendapat mengatakan rokok menyihatkan tubuh badan jika diambil dalam kadar betul. Rokok juga berkait rapat dengan peningkatan metabolisme dan sesuai diambil sebagai pemanas badan jika anda berada dinegara beriklim sejuk.
  • Namun bagi saya, info ini hanya kelihatan "sahih" dan boleh diterima-pakai jika tembakau yang digunakan datang 100% daripada daun tembakau,dan bukan seperti rokok-rokok komersial yang telah diperkayakan dengan bahan-bahan kimia yang entah dari mana dikutip, juga pengambilannya haruslah bersebab (akal) dan bukanya kerana ketagih (nafsu).
2. Tidak Minum Arak
  • Selain daripada keburukan yang dimiliki, terdapat juga yang bersetuju arak itu bermanfaat kepada tubuh badan jika diambil dalam dan kuantiti cara yang betul. Kajian terkini menunjukkan wine merah mengandungi phenol yang bertindak sebagai antioksidan untuk kesihatan kardiovaskular. Fakta ini mungkin ada benarnya,namun tidak bermaksud saya menggalakkan anda semua untuk meminum arak, kerana arak itu sudah jelas HARAM di sisi islam.
3. Makan Secara Bersederhana
  • Masihkan anda ingin pada pesan Nabi "berhenti makan sebelum kenyang?". Makan secara bersederhana tidka terhad kepada kuantiti makanan yang diambil, tetapi juga kualiti makanan yang termasuk ke dalam mulut anda.
4. Makan MultiVitamin
  • Terdapat beberapa sebab mengapa anda harus ambil sebiji multivitamin setiap hari. Salah satu rahsia mengapa Tun Dr Mahathir berjaya mengekalkan kesihatan hingga ke usianya sekarang ialah beliau mengamalkan pengambilan 1 pil multivitamin jenama "Shaklee" setiap hari.
** This product is not intended to diagnose,treat,cure or prevent any diseases **

5. Tidur Secara Mencukupi
  • Tidur ini seakan-akan butang reset manusia. Cuma konsepnya tidaklah semudah menekan butang reset sesuatu mesin yang hanya mengambil tempoh beberapa saat,tetapi memakan masa sekitar 7-10 jam sehari (pada waktu malam) ,bergantung kepada gaya hidup individu tersebut. 
" Pendek kata kalau kita amalkan cara hidup yang sihat...tidak mengguna rokok, terutamalah rokok dan arak,kita boleh sedikit sebanyak (mengurangkan risiko mendapat sakit kronik) yang lain semua (penyakit) kurniaan Tuhanlah.. kita tak tahu...- Tun Dr Mahathir Mohamad.

Untuk keterangan lanjut,boleh hubungi saya,
Call/Text/Whatsapp : 0199582426
BB Pin : 24EBB405
COD : Jelawat-Bachok-Kubang Kerian-Wakaf Che Yeh

Salam Sayang, Ummi Naufal =)

0 comments: