Tuesday, 17 December 2013

4 Tanda Rambut Dehidrasi

Tanpa kita sedari,masalah rambut mudah gugur atau timbulnya bintik merah pada kulit antara gejala dehidrasi yang memudaratkan jika tidak dihiraukan. Tahap dehidrasi yang teruk boleh mengakibatkan tekanan darah menurun dan kerosakan organ dalam tubuh. Barangkali dengan sedikit ilmu kecantikan ini anda mampu menanganinya sebelum keadaan lebih parah.


KEGUGURAN RAMBUT
Penyebab : Kekurangan kalori yang pada umumnya terjadi pada wanita yang sedang menjalani diet ketat rendah kalori. Hal ini juga mengurangi protein dalam tubuh sehingga rambut mudah rosak dan gugur.
Pencegahan : Selain keperluan cecair yang mencukupi dalam tubuh dengan minum air putih 2 litre sehari, makanlah syur-syuran dan buah-buahan yang memiliki kadar air tinggi.

KULIT KEPALA KERING dan GATAL
Penyebab : Kurangnya nutrisi dan kesalahan merawat rambut. Misalnya penggunaan syampu dengan kandungan detergant keras yang mengurangi kadar minyak dan kelembapan pada kulit kepala.
Pencegahan : Gunakan pupur khusus yang dapat membuka kutikel rambut sehingga nutrisi dapat masuk secara alami. Seharusnya dilakukan seminggu sekali apabila mengalami masalah ini. Hindari syampu yang mengandungi isopropil alkohol,gikol polietilen,pewangi,pigmen warna dan natrium lauril sulfat yang mengandungi zat pengering. Sebaiknya selalu menggunakan pelembap selepas mencuci rambut.

PENGELUPASAN KULIT KEPALA
Penyebab : Selain penyakit ekzema pada kulit kepala,salah satu penyebab pengelupasan kulit adalah dehidrasi. Kekurangan cecair tentunya mempengaruhi tubuh yang hingga menyebabkan kulit kepala mengelupas.
Pencegahan : Pastikan kulit sentiasa terhidrasi dengan minum 2 litre air setiap hari. Selain berguna untuk menjaga kesihatan kulit juga dapat meneutralkan racun yang ada dalam tubuh. Selain itu, pengambilan makanan yang mengandungi Zink (seperti ikan dan kekacang) dan Vitamin B(seperti tuna dan avokado) yang dapat mencegah kelumumur dan mengurangkan risiko pengelupasan kulit. Sempurnakan dengan perawatan menggunakan pelembap khusus untuk kulit kepala dan rambut,serta syampu dan pelembap yang mengandungi minyak tea tree kerana sangat efektif melawan kelemumur.

RAMBUT KERING dan BERCABANG
Penyebab : Selain kekurangan air dalam tubuh dan jarang menggunakan pelembap(conditioner atau pupur rambut). Sering terkena matahari secara berlebihan dan juga penggunaan bahan kimia.
Pencegahan : Wajib menggunakan pelembap pada hujung rambut dan biarkan sesaat sebelum membilasnya. Selain itu, rutin memakai masker yang mengandungi avokado dan madu. Hindari penggunaan air hangat,pengering rambut. Tidak ada salahnya menggunakan topi atau pelindung rambut,bila melakukan aktiviti di luar rumah.

Apa yang diCADANGkan dalam shaklee


Set penjagaan rambut Shaklee dikenali sebagai ProSante, adalah bebas kimia dan selamat untuk digunakan.
(1) Long Lasting Finishing Spray
 1. “Medium hold” memastikan gaya rambut tidak berubah
 2. Memberikan perlindungan UV
 3. Menguruskan rambut yang dikeriting halus dan rambut yang mudah kusut
(2) Revitalizing Shampoo
 1. Melicinkan kutikel rambut dan melebatkan rambut
 2. Sistem pembersih yang lembut dan berpaten
 3. Menyegarkan dan menyeimbangkan kulit kepala dan rambut tanpa terlalu melembapkan atau mengeringkannya
(3) Purifying Shampoo
 1. Membersih dengan menyeluruh, menyingkirkan sisa-sisa produk fesyen rambut, pengumpulan mineral dan bahan-bahan cemar persekitaran lain
 2. Mengekalkan keseimbangan lipid dan lembapan semulajadi serta tidak melunturkan warna rambut
 3. Ideal untuk mengawal lapisan kulit kepala yang sihat, rambut juga tidak berkelemumur
(4) Replenishing Conditioner
 1. Perapi dan pelembap yang pekat bagi rambut yang berkilat dan lembut bak sutera
 2. Memperbaiki kerosakan pada permukaan rambut dan memperbaiki hujung rambut yang bercabang
 3. Menguatkan rambut dengan protein dan humektan yang berasal dari alam semulajadi
(5) Lightweight Conditioner
 1. Melicinkan dan melembapkan rambut tanpa menjadikannya terlalu melekit
 2. Mengembalikan elemen struktur supaya rambut kelihatan lebat, berkilat dan sihat
 3. Menghilangkan kesan statik agar rambut mudah digayakan dan diurus
(6) Nourishing Scalp Treatment
 1. Menyelesaikan semua masalah rambut dengan serum yang amat mudah diserap oleh kulit bagi melancarkan peredaran, menentang factor persekitaran yang merosakkan dan juga membekalkan khasiat kepada kulit kepala.
 2. Vitamin antioksida iaitu A dan E, dan juga Koenzim Q10 melindungi anda daripada kerosakan akibat radikal bebas dan pencemaran persekitaran.
 3. Bertindak membekalkan ruang yang optimum untuk rambut anda.
 4. Formula tanpa bilas memudahkan anda menggunakan dan menggayakannya.
 5. Tidak menjadikan rambut melekit atau berminyak.
Perbezaan Shaklee
ProSanté Nourishing Scalp Treatment adalah formula eksklusif, yang terbukti mampu mengurangkan keguguran rambut semasa menyikat dan dapat melebatkan serta menguatkan rambut secara semula jadi apabila digunakan sebagai sebahagian daripada sistem Penjagaan Rambut ProSanté.
Yang mana satu anda perlukan?
Keperluan adalah mengikut jenis dan masalah rambut anda seperti berikut:
Bagi mereka yang mengalami masalah keguguran rambut anda boleh gunakan set berikut:
 1. Revitalizing Shampoo
 2. Lightweight Conditioner
 3. Nourishing Scalp Treatment
Set ini boleh digunakan secara harian.
Bagi mereka yang mengalami masalah rambut berkelemumur, rambut bercabang, rambut rosak dan berminyak, anda boleh gunakan set berikut:
 1. Purifying Shampoo
 2. Replenishing Conditioner
 3. Nourishing Scalp Treatment
Set ini untuk kegunaan 1-2 kali seminggu, bukan harian.
Jom Suburkan Rambut Anda!
Kulit kepala yang sihat adalah asas kepada rambut yang sihat. Itulah sebabnya kenapa setiap produk ProSanté mengandungi Scalp Health Complex, iaitu gabungan 10 vitamin, mineral dan herba bagi menyediakan persekitaran optimum untuk rambut yang sihat, lebat dan menawan.
Shaklee memilih bahan-bahan seperti:
Ekstrak swertia dan halia untuk merangsang peredaran darah dan membekalkan tenaga untuk folikel rambut; Mineral kulit yang penting seperti kuprum, zink, mangan serta vitamin A dan E untuk membantu metabolisme kulit kepala yang sihat; dan Minyak daun pokok teh serta esktrak teh hijau untuk menentang kerosakan akibat radikal bebas dan faktor-faktor persekitaran lain.
Dan anda juga tidak akan menemui sebarang bahan kimia kuat yang boleh merosakkan rambut dan juga kulit kepala anda dalam rangkaian penjagaan produk ProSanté.

untuk keterangan lanjut boleh hubungi nira,
Call/Text/Whatsapp : 0199582426
BB Pin : 24EBB405
COD : Jelawat-Bachok-Kubang Kerian-Wakaf Che Yeh

Salam Sayang,Ummi Naufal =)

0 comments: