Tuesday, 19 November 2013

Merawat Cyst Dengan GLA SHAKLEE

Cyst merujuk kepada poket yang berisi cecair, bahan separa pepejal atau gas. Antara yang lazim adalah cyst ovari ( ovarian cyst ). Ramai wanita menghidap cyst ovari tapi rata-ratanya tidak sedar sebab tiada simpton atau gejala yang jelas. Tapi cyst ovari menunjukkan masalah pada sistem peranakan dan punca masalah ketidaksuburan dan sukar hamil.


Ada beberapa jenis cyst ovari yang kita biasa dengar adalah :

Endometriosis
- Terjadi bila tisu endometriosis melekat pada ovari dan memerangkap darah haid yang keluar setiap bulan. Lama-kelamaan membentuk cyst pada ovari dan menyebabkan sakit ketika haid dan semasa seks.

Polycystic Ovaries ( PCOS )
- Terjadi bila folikel yang patut lepaskan telur ( sel ovum ) gagal menjadi matang dan bertukar jadi cyst. Lama-kelamaan lebih banyak cyst yang terbentuk dan memnuhi ovari.

Cyst boleh dikesan dengan  mudah melalui ultrasound tapi selalunya dikesan secara tidak sengaja ketika pemeriksaan faraj atau pelvis. Rata-rata wanita menghidap cyst tapi yang tidak serius dan hilang dengan sendiri. Tapi jika anda menghidap endometriosis atau Polycystic Ovaries ( PCOS ), ia mungkin punca anda tidak subur dan sukar hamil.

Bagaima Merawat Cyst Ovari ?
- Doktor akan "tunggu dan lihat" sebab kadang kalay cyst akan mengecut dan hilang sendiri.
- Jika membesar dan makin serius, cyst akan dibuang melalui pembedahan.
- Rawatan hormon untuk menyeimbangkan hormon dan mengekalkan pembentukan cyst.

Disamping meneruskan rawatan doktor,jika anda mencarialternatif untuk merawat cyst, SHAKLEE GLA COMPLEX, adalah alternatif terbaik untuk anda.

Bagaimana GLA Complex shaklee membantu merawat cyst ?
- GLA ( gamma linolenic acid ) adalah sejenis asid lemak omega-6 yang diperlukan badan untuk membentuk prostaglandin iaitu sejenis bahan berupa hormon yang mengawal keradangan dan mengawal atur proses badan yang normal.
- Jadi dengan menambahkan kuantiti prostaglandin dalam badan,ia dapat mengecutkan cyst dan  mengawal imbangan hormon untuk mengelakkan pembentukan cyst baru sekaligus merawat masalah cyst anda.

Testi 1 :


 Testi 2 :Nak order ? Boleh hubungi saya 019-958.2426
atau ADD FB : https://www.facebook.com/aniramustapha
atau PM ADMIN : https://www.facebook.com/Naurahealtycare?fref=ts
COD area : Kota Bharu, Wakaf Che Yeh, Bachok dan Jelawat.

** This product is not intended to diagnosis,treat,cure or prevent any diseases **

Salam Sayang =)

0 comments: